Het heroïsch medelijden van Tinkebell

Screen Shot 2015-02-27 at 17.54.40
Foto: Tamana Amiri, via YouTube

Van sommige mensen ruik je op kilometers afstand al dat het in de bovenkamer niet pluis is, en Tinkebell is daar een van.

Met zo’n naam geeft ze al weg dat ze vooral haar eigen huisdier is, eentje met een hippie meets jaren ’90 vachtje. Tot zover haar uiterlijk. Ze reisde afgelopen maand naar Afghanistan uit ’bezorgdheid’ over het lot van de uitgezette Afghaan Feda Amiri en zijn dochter Tamana, die hem was gaan zoeken. De vader bleek in het ziekenhuis te liggen met geheugenverlies dat hij acuut opliep op het moment dat hij voet op Afghaanse bodem zette. Tamana zou zelf ook op enig moment bezweken zijn onder alle spanningen en in een ziekenhuis zijn beland. Afgelopen woensdag reisde Tinkebell met dochter Tamana terug maar niet voordat ze bekend maakte een kunstproject over haar ’reddingsoperatie’ te maken, dat de naam ’Do it yourself’ draagt. Waar moet ik in vredesnaam beginnen met uitleggen wat er allemaal schort aan haar, de reacties van politici en het fenomeen wat er aan ten grondslag ligt?!

De afloop van het avontuur is Tinkebell al op de nodige kritiek komen te staan omdat het verhaal van Amini en dochter Tamana nogal blijkt te rammelen. Tinkebell zou ’een slaatje proberen te slaan uit het hele gebeuren en onvoldoende onderzoek hebben gedaan’. Die kritiek snap ik maar gaat mij lang niet ver genoeg en zou zich ook moeten richten op politici die zich gemakzuchtig laten voorstaan op hun humane inborst in plaats van een interesse aan de dag te leggen voor de wet, feiten en omstandigheden van het geval.

Ze laat in reactie op de kritiek weten dat het kunstproject niet een vooropgezet plan was. Behalve dat deze reactie nogal kinderlijk overkomt, behoort Tinkebell blijkbaar nog tot het schaarse kunstenaarsvolk dat zich spontaan stort in de problemen van de wereld om daar plotselinge creatieve invallen aan over te houden. Een beetje zoals wanneer ik naar een sollicitatiegesprek ga en dan ineens een baan blijk te hebben, zo gek! Of ze ’een slaatje uit haar goede bedoelingen probeert te slaan’, is überhaupt als kritiek niet zo relevant als je bedenkt dat er alleen maar een hoop sentimentele kitsch kan voortkomen uit deze lof op haarzelf. Ze hoort thuis in het rijtje van mensen die met een typerende openhartigheid en onnauwkeurigheid aandacht voor zichzelf willen zonder iets bloot te geven. Ze wil sympathie zonder zelfs maar interesse voor de kwestie waar ze zich in stort te veinzen. Kunst kan daarvan nooit het resultaat zijn.

Met deze kritiek komt ze nog goed weg, want onderliggend is het probleem waar zij aan bijdraagt nog veel omvangrijker. Het ogenschijnlijke onschuldige activisme van vrouwen als Tinkebell die een slachtofferstatus opeisen voor zichzelf danwel bereidwillige slachtoffers in hun omgeving kunnen namelijk alleen maatschappelijk en financieel succes behalen in een culturele omgeving die het slachtofferschap als iets heroïsch ziet. Dat is de free ride van sentimentalisten, die niet hun eigen kwaliteiten en verdiensten inzetten voor de goede zaak, maar gebruik maken van een hedendaagse lafhartigheid ten opzicht van slachtofferschap. Het haalt vele carrières en levens niet onverdienstelijk uit het slop dames en heren. In die zin haalt ze wél een slaatje uit het haar kunstproject, als kunstenares die een rookgordijn opwerpt voor wat haar onoprechte activisme feitelijk is: een narcistische honger naar sympathie of simpelweg aandacht.

Lees verder op pagina 2.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!