Jack van Gelder wilde perschef worden bij Oranje

Is hij daarom zo fel op Guus Hiddink?

Iedereen kan zich ongetwijfeld nog het enigszins gespannen gesprek herinneren tussen Jack van Gelder (van de NOS) en Guus Hiddink (bondscoach van Oranje). Dit nadat ons nationale elftal er voor de zoveelste keer een puinhoop van had gemaakt.

De kritiek van Van Gelder was terecht. Oranje speelde vreselijk en je had het idee dat Hiddink geen idee had waar hij mee bezig was. De ene dag riep hij dat hij nooit 5-3-2 zou spelen omdat dit ‘onnederlands’ was, de volgende dag komt het team toch ineens met een 5-3-2 opstelling het veld oplopen. Beetje vreemd.

Hoewel Van Gelder gelijk had was iedereen in voetballand toch een beetje verbaasd. Normaal gedraagt hij zich nooit zo. De man is altijd vriendelijk en probeert bij werkelijk iedereen te slijmen – zeker als die persoon macht en invloed heeft.

Me dunkt dat we nu weten waarom hij zo fel van leer trok:

Jack van Gelder heeft bij de KNVB gesolliciteerd als perschef van Oranje. Dat geeft bondscoach Guus Hiddink toe in een interview met Helden Magazine. De voetbalbond stelde voormalig radioverslaggever Bas Ticheler aan in plaats van Van Gelder als opvolger van Kees Jansma.

Oeps Jack. Dan sta je toch wel een beetje voor schut; niet alleen omdat Ticheler het baantje heeft gekregen dat jij wilde, maar ook omdat we nu begrijpen waarom je je karakteristieke slijmerij aan de kant schuift als je met Hiddink praat. Je bent gewoon boos.

Boos omdat je je gepasseerd voelt, boos omdat je je droombaan niet kreeg. Ticheler is natuurlijk een lichtgewicht en niet eens bijna te vergelijken met zijn voorganger Kees Jansma. Van Gelder en Jansma kun je daarentegen prima met elkaar vergelijken; ze hebben in de media een vergelijkbare staat van dienst. Je kunt je er dus iets bij voorstellen dat Van Gelder zich gepasseerd voelde en gewoon keihard wraak wilde nemen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.