Jordanië stuurt duizenden militairen naar grens met Irak

Geen categoriefeb 10 2015, 16:00
Jordanië neemt de strijd tegen ISIS bloedserieus.
Zo hoort het:
Jordanië heeft duizenden militairen bij de grens met Irak gepositioneerd. Dat meldt NBC dinsdag. Twee Jordaanse overheidsfunctionarissen zouden tegen de Amerikaanse omroep hebben gezegd dat de militairen naar de grens zijn gestuurd om te voorkomen dat IS-strijders infiltreren in Jordanië. Ook zou de actie bedoeld zijn als machtsvertoon.
Jordanië heeft helemaal begrepen hoe het ISIS moet bestrijden. Niet alleen met woorden, maar ook met daden. En met machtsvertoon, heel veel machtsvertoon. Het islamitische terreurleger van zelfbenoemd kalief Abu Bakr al-Baghdadi kan alleen kapot worden gemaakt als de wereld in actie komt. En dat is precies wat Jordanië nu doet. Het land heeft, na de brute moord op de Jordaanse piloot, gezworen ISIS tot de laatste jihadi te vernietigen.
Omdat het land door deze aanpak natuurlijk de aandacht van de extremistische jihadi's trekt, moeten ze tegelijkertijd wel de eigen grenzen veel beter bewaken. Als ze niet duizenden militairen naar de grens met Irak zouden sturen, dan zouden ISIS-fans makkelijk de grens kunnen oversteken en aanslagen kunnen plegen op Jordaanse doelen. Dat de jihadi's daarmee een nog snellere beëindiging van het kalifaat zouden bewerkstelligen, maakt ze geen donder uit.
Zolang westerse landen veel te weinig doen tegen ISIS moeten we hopen dat Jordanië helemaal los blijft gaan op de moslimterroristen. Niet alleen door doelen te bombarderen, maar ook door een flinke inzet van boots on the ground. Als Jordanië dat doet - het komt steeds dichterbij - dan kan de rest van de wereld niet blijven toekijken. Dan moeten de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en ook Nederland de strijd van Jordanië volop steunen en óók grondtroepen leveren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten