Mainstream wetenschappers en klimaatsceptici rond de tafel tijdens uniek diner

Eerder schreef Bart Strengers over zijn weddenschap met mij over het toekomstig temperatuurverloop. De inzet was een flesje wijn. Bart won. Dit flesje werd afgelopen donderdagavond bij het restaurant ‘De Witte Zwaan’ in De Bilt (een absolute aanrader!) in een passende entourage overhandigd.

Jeroen Langelaar van Jalta was erbij en zette zijn impressies op papier.

Jeroen Langelaar:

Je ziet de serveersters even vertwijfeld naar elkaar kijken: zullen ze hun keuze inmiddels hebben gemaakt? Neem het ze eens kwalijk. Het zal geen dagelijks tafereel zijn dat gasten de menukaarten een half uur ongeopend op tafel laten liggen ten behoeve van stencils vol grafieken, statistieken en termen als ‘global mean surface temperature’, ‘sunspot number prediction’ en ‘cumulative anthropogenic CO2 emissions’ – en daarover ook nog eens gepassioneerd met elkaar van gedachten wisselen.

Het is dan ook geen alledaags gezelschap, donderdagavond in De Witte Zwaan in De Bilt. Een oudere heer aan tafel staat op met een tasje van Gall & Gall in de hand. Het is de 73–jarige Hans Labohm, ‘s lands bekendste klimaatscepticus.

Spijt

“Bart,” begint hij – met wie hij Bart Strengers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) bedoelt, “ik weet dat je met spijt deze weddenschap hebt gewonnen. Jij maakt je zorgen over de opwarming van de aarde – dat doe ik niet, daarin verschillen wij van mening. Ik daarentegen heb eigenlijk helemaal geen spijt dat ik deze weddenschap heb verloren, want anders had ik geen excuus gehad om jullie hier allemaal uit te nodigen.”

“Hier is dus dat flesje, waarover zoveel is gepubliceerd de laatste tijd. Mijn felicitaties. Het is een goede wijn, maar er zit een leuke verrassing aan.” De wijn die uit de zak van Labohm tevoorschijn komt, is een witte van De La Baume.

Het duurt even tot het kwartje valt en dan wordt er hartelijk gelachen.

Breed publiek

De fles wijn is het resultaat van een weddenschap die Labohm en Strengers vijf jaar geleden met elkaar afsloten na een onderling debat op NOS.nl. Strengers was ervan overtuigd dat een temperatuurstijging op aarde in de periode 2010-2014 (ten opzichte van de tien jaar daarvoor) het meest waarschijnlijk zou zijn en wedde dus dat de temperatuur zou gaan stijgen; Labohm wedde dat deze zou dalen.

Uit de temperatuurreeksen van de University of Alabama in Huntsville (UAH) bleek de aarde de afgelopen vijf jaar 0,1 graad warmer te zijn dan de tien jaar ervoor. Daarmee won Strengers de fles wijn.

De wetenschappelijke waarde van de weddenschap was gering, erkennen beiden, “maar de discussie die eraan ten grondslag lag, heeft wel een breed publiek bereikt,” constateert Labohm.

“Hans, bedankt dat je het verlies grootmoedig hebt genomen en ons hier hebt uitgenodigd voor dit etentje,” reageert Strengers bij het in ontvangst nemen van de wijn. “Ik denk dat het ook laat zien dat klimaatsceptici en mainstreamers goed met elkaar overweg kunnen, ook al zijn we het hartgrondig oneens.”

Aldus Jeroen Langelaar.

Lees verder hier.

Zie ook Heleen Ekker (NOS) hier en Jan Paul van Soest hier.

Voor mijn eerder DDS-bijdragen zie hier.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

2 reacties

 1. JanvanEechoud

  Leuk bericht.
  Verslag blijven doen, Hans.
  Je bent toch een van de weinige pioniers met gezond verstand en je blijft het duidelijk uitleggen aan leken zoals ik zelf.
  mvg

 2. Hetzler

  Uitermate charmante gang van zaken. De wijnkeuze om een goede boom bij op te zetten.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.