NOS wil privacy voor Journaal-kaper Tarik Zahzah

001_rb-image-1696014
Foto: NOS Journaal / NOS

De NOS behandelt Tarik Zahzah als een slachtoffer.

Tarik Zahzah was een loner en een loser, zeker, maar hij wilde dolgraag op nationale televisie een boodschap verkondigen. Waarschijnlijk wilde hij een paar complottheorieën kwijt op tv, maar dat doet er niet toe. Hij wilde media-aandacht en dat kon Zahzah krijgen ook. Wie met een (nep)vuurwapen een redactie binnendringt en zendtijd opeist, kan wat mij betreft niet rekenen op zoiets als privacy.

Toch wil het NOS Journaal nu dat Zahzah de privacy krijgt die hij verdient. De NOS gaat de beelden van kaper niet meer uitzenden, aldus NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff:

Het journalistieke doel is er niet meer en de privacy heeft nu de overhand. Dat heeft hoofdredacteur Marcel Gelauff woensdag laten weten. (…) ”De nieuwswaarde was toen groot. Het was belangwekkend om uit te zenden wat er gebeurde. Dat woog zwaarder dan de privacy”, aldus Gelauff. ”Nu is dat omgedraaid. Er is nu geen journalistiek doel meer om de beelden te laten zien. Die afweging moet elke keer opnieuw worden gemaakt.”

De beelden blijven overigens wel online te zien via de site van de NOS, maar als er weer aandacht wordt besteed aan de kaping, dan hoeft Zahzah zich geen zorgen te maken dat zijn privacy wordt geschonden door de staatsomroep. Tja. Zoals Tim Engelbart daags na de kaping schreef: privacyzeurkousen kunnen beter hun mond houden. Nederlanders hebben het recht om te weten wat er is gebeurd, en Zahzah heeft het recht op privacy verspeeld met zijn actie.

Dat Gelauff van de NOS nu net doet alsof Zahzah een slachtoffer is in plaats van een dader is niet alleen belachelijk, het is ook een beloning voor crimineel gedrag. Wie de wet wil overtreden, hoeft niet bang te zijn dat de NOS de privacy van de dader schendt. Fijn hoor, dat medeleven met daders. Gelauff zou zo aan de slag kunnen als een D66-rechter.

Like De Dagelijkse Standaard op Facebook en word lid van onze sprankelende, levendige community.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!