Vijftig tinten groen

Hoe GroenLinks een partij is die zich nogal eens wil verslikken in nuance.

Als Bert Brussen, hoofdredacteur van The Post Online, een artikel van Miko Flohr op Facebook aankondigt doet hij dit dikwijls met kapitale letters: NUANCE. TPO-columnist Miko Flohr, archeoloog van de oudheid en het weten, schrijft dat je met bommen alleen ISIS niet kunt verslaan, dat Pegida islamofoob is en dat we daarom Karl Marx moeten gaan lezen, hij wijst zijn lezers er fijntjes op dat het Westen ook de mensenrechten schendt en is het last but not least helemaal met Femke Halsema eens die jihadi’s wil begrijpen.

Miko Flohr is lid van GroenLinks. Deze partij presenteert zich graag als het redelijke linkse alternatief, het intellectuele zusje van de PvdA, een D66 voor mensen die ook nog een hart hebben. Na de terroristische aanslagen in Parijs op Charlie Hebdo en een Joods winkelcentrum waren de reacties van verschillende lokale GroenLinks-politicae dan ook heel genuanceerd en hartverwarmend.

Zo schreef Carin Hereijgers, actief voor de afdeling Nijmegen, op Twitter:

‘Zou het kunnen dat le Pen een paar jongens op pad heeft gestuurd om meer mensen op haar lijn te krijgen? Iedereen kan wel iets roepen.’

Hereijgers vond het namelijk niet genuanceerd dat moslimfundamentalisten meteen de schuld kregen en vond het daarom nodig om hardop ook enkele andere opties te roepen, waar ze later trouwens spijt van kreeg en daarom is ze nu van twitter af.

Kitty Kruger, fractievoorzitter van GroenLinks te Dordrecht, was ook genuanceerd. Na de aanslagen protesteerde ze tegen het vertonen van de Charlie Hebdo-cartoons in het Stripmuseum, omdat moslims zich hierdoor gekwetst zouden voelen. Vrijheid van meningsuiting was goed, maar daarmee werd natuurlijk niet de vrijheid van belediging bedoeld.

Het twitteraccount (vermoedelijk ook een vrouw) van GroenLinks Midden-Drenthe gaf ten slotte Geert Wilders en Annabel Nanninga de schuld toen enkele moslima’s in Nederland door islamhaters werden bedreigd. Wilders en Nanninga hadden namelijk gezegd dat het oorlog was. Dat mocht niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

9 reacties

 1. Ongemakkelijk

  Wel aardig stukje. Ik mis een beetje het bij GL expliciet nomen van de CPN en de PSP, daar zaten extreem gelovigen.
  Wat ik niet begrijp is de passage: “Vaak is nuance ook een masker, namelijk om een vooringenomen elitaire, vaak quasiprogressieve mening mee te verhullen.” Want juist door de gekozen nuance is duidelijk dat de uiting staat voor begrip voor afwijkend gedrag. Bij nuancering van de aanslag Hebdo dus voor het gebruik van geweld.
  Overigens als ik naar mijzelf kijk, als ik nuanceer is dat meer omdat ik geen scherpe opvatting heb, omdat ik verschillende elementen in de problematiek zie. En ook niet precies weet welk element de doorslag moet geven.

 2. Lieftinck

  Tja, wat mij betreft zouden die sterk ideologische getinte politici, en natuurlijk ook de gekkies, de onder een steen gekropen zonderlingen en de kleurrijke vogels, die zingen zoals niemand meer gebekt is, meer verenigd mogen zijn in slechts een paar partijen, in plaats van de kakofonie van partijen zoals nu. Een dierenpartij hoort natuurlijk op te gaan in een grote geitenwollen sokkenpartij, de Groenen, en de SP en PVDA en aanverwante partijen horen natuurlijk ook in 1 partij. Uitzondering is de ouderenpartij. Deze is goed voor narcisten, en misschien vergeet-mij-nietjes. Voor de rest kun je dat soort partijen missen als kiespijn, er is plaats zat op de P.O. voor narcisten.

  Hoe dit voormekaar te krijgen? Met een kiesdrempel, en de grootste partij krijgt de meeste restzetels.

  Dan wordt dit land ook weer beter regeerbaar en kun je misschien wel kiezen voor links- of voor rechts, en krijg je meer waar voor je stem als nu, al stelt de invloed van partijen op beleid eigenlijk geen pepernoot meer voor.

  1. Martin007

   Ik heb al veel domme reacties gelezen, maar jij slaat alles.

   Een “gekkie” is dus iedereen die vindt dat niet alleen rijke mensen recht op een leven hebben. Nou, lekker hoor.

   Groenen, SP en Partij voor de Armoede op 1 hoop gooien is wel de meest idiote waanzin die er bestaat. De SP is een sociaal democratische partij, en de PvdA is een neo liberale partij. Het verschil kan niet groter zijn.

   Dan wordt het land ook weer regeerbaar? En wat dacht je dan dat er nu gebeurt? Er is nog nooit een kabinet geweest wat Zo ontzetten veel geregeerd heeft.

   Kun je misschien wel kiezen voor links of rechts? Kan dat nu dan niet? Wil je links? (SP, PvdD en 50+). Wil je rechts? DE REST.

   Nog meer waar voor je geld? Dus gelijk maar alle sociale voorzieningen afschaffen?

   De invloed stelt geen pepernoot voor? Ik geloof dat jij geen stempas moet krijgen, maar een verwijsbrief voor de psychiater. Het huidige kabinet heeft een invloed op het beleid van wat heb ik jou daar.

   http://www.isditvrijheid.nl

 3. W.H.J. Reiss

  Domkoppenpartij66 wordt GeenIdee66.
  Dan kan ik Dom weer gebruiken.
  Groenlinks wordt Domlinks.
  .
  Over nuance gesproken: rechts-extremistische Identitair Verzet. Is dat niet een beetje overdreven voor 5 jongens die op een balkon staan en hier Euro 750,– boete voor krijgen !!
  Een kleine donatie: http://www.idverzet.org/#

 4. Pieter G

  Groen links is helemaal niet voor groen, laat staan 50 tinten groen.
  Als Groen links zou opkomen voor groen dan waren ze vanaf het begin af aan tegen immigratie en tegen open grenzen en hadden ze gestreefd naar een maximum inwonersaantal van bijvoorbeeld 10 miljoen.

  Want meer mensen betekent gewoon meer asfalt, beton, bedrijventerreinen, woningbouw, verstedelijking, enz.
  Wat allemaal ten kostte gaat van groen.

  Dus Groen Links is een vreselijke NEP en leugen partij. De basis is rot. Dat er toch mensen op stemmen is mij een raadsel. Voor behoudt van groen zijn ze niet. Nooit geweest.

 5. David

  Jan Pronk en Anja Meulenbelt richten vandaag comitee “waakzaamheid” op, tegen fascisme en extreem rechts.
  Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar meteen komt de vraag op of eea nav concrete dreigingen plaatsvindt of dat het geheel preventief is.
  Initiatiefnemer Kees vd Pijl stelt dat de democratie hapert. Mensen weten niet meer wat ze moeten stemmen. Dat zou dan komen doordat bij de Parijse Charlie Hebdo mars ook Benjamin Netanyahu meeliep. Dan vertrouwen mensen de politiek niet meer. Dat geeft weer kansen aan demagoog Wilders. Vervolgens wordt betreurd dat partijlidmaatschap en – discipline ouderwetse begrippen zijn geworden. Verder hebben jongeren vooral angst voor de klimaatcatastrofe. Deze machteloze boosheid is de voedingsbodem voor fascisme.
  De kuur: “debatteren, respect opbrengen voor afwijkende meningen, serieus luisteren”.
  Wow, ik bijt de spits af:
  Met het milieu gaat het goed, ook het klimaat is prima.
  Xenofobie komt niet voor, miljoenen buitenlandse bezoekers zijn jaarlijks welkom. Alleen tegen het groeiend anti-semitisme is wel waakzaamheid geboden.
  Lijkt me sterk dat Meulenbelt serieus naar mij luistert.
  Een doodeng clubje. Er is ook waakzaamheid geboden tegen dit soort notoire onruststokers.
  Ook de wens om de democratie te versterken getuigt van mafheid: democratie, zeker op staatsniveau, is een onderdrukkend systeem. We zijn dus getuige van een machtsstreven gelegitimeerd met hoogstaande morele argumenten.

 6. Pimsch

  We moeten vooral begrijpen. Begrijpen, begrijpen. Ik zeg: nee. Don’t understand them. Er zijn ideeen en verhalen genoeg ter mentale bestrijding.
  Psychopaten zijn zeer welkom bij ISIS. Net als bij de toenmalige Einsatztruppen van de SS en de Oosteuropese beulen. Bij ISIS kun je helemaal los gaan. Dat misselijke Westen met hun geweten en mensenrechten en beschaving en naastenliefde. Klef. Spuug. Oh Allah laat mij haten. Oh Allah verhard mijn hart. Oh Allah, laat mij moorden. Oh Allah laat mij verkrachten. Oh Allah laat mij gruweldaden plegen. Dank u Allah uit het diepst van mijn hart. Dank u voor alle horror. U heeft mij weer laten klaarkomen. Ik kniel voor u neder, want u bent de allergrootste en de allerlaagste. Dood aan Israel, dood aan Amerika, dood aan Jezus, dood aan de apostelen, dood aan de burgers, dood aan de zachtmoedigen, dood aan de vredestichters, dood aan alle kinderen en vrouwen. Want u bent de Lachende Doder. Vrede zij met u.
  Begrijpen, en maar begrijpen.

 7. Taljaard

  @David
  Hier even een inkijkje in een onderdeel van de geloofsleer van de Linkse Kerk;
  La Meulenbelt is een antroposofe, die haar levensfilosofie baseert op de werken van C.G.Jung.
  Voor haar vertegenwoordigt Israel, als concretisering van het mannelijke archetype van de Animus, het brandpunt van alles wat fout is in de wereld, nl. het Westerse, mannelijke, kapitalistische denken, met als basis de natiestaat, die ook nog eens religieus wordt gemotiveerd via de verering van de valse, mannelijke, en dus gewelddadige, godheid; de zgn. ”Demiourgos”, die Jung onder het eeuwenoude stof van de Gnostiek vandaan heeft getrokken.
  Deze gnostische ”Demiourgos” wordt door een Jungiaan als Meulenbelt vereenzelvigd met de God van Israel.
  En tegenover al deze zgn. mannelijke duistere krachten plaatst zij het vrouwelijke oerbeginsel van de leven gevende baarmoeder. Van daaruit trekt zij de lijn naar het feminisme en het socialisme.

  Vreemd genoeg vallen voor haar de islam en Allah helemaal buiten deze Jungiaanse en neo-gnostische duiding van de destructieve mannelijke godheid en het oorlogszuchtige archetype van de Animus.
  Dat komt omdat de islam volgens haar het streven naar bevrijding van de door de kapitalistische, Westerse onderdrukte en stelselmatig onderdrukte gekleurde volken vertegenwoordigt.
  Deze ”edele en superieure mensen van kleur en kinderen van de zon”, zijn ”met hun onstuitbare, levensblije, bruisende vitaliteit” namelijk de kinderen van ons aller Moeder Afrika. Zij zijn daarom de toekomst, die door ons allen omarmd moet worden.
  Ziedaar de motivatie van zweefteef Meulenbelt!
  Jarenlang als senator voor de SP, betaald van ons belastinggeld in de EK gezeten.

 8. David

  @Taljaard
  Na WO2 hadden de socialisten de hoop dat de arbeiders de barricaden op zouden gaan. Maar die emancipeerden en kochten liever een autootje. Intellectuelen gaan natuurlijk niet zelf de barricaden op, dat is niet chique. Toen Jan de arbeider het liet afweten werd de hoop gevestigd op Ali en Mohammed.
  Nu zoekt Meulenbelt het in Palestina.
  M. is een bestrijder van de vrije markt en probeert iedereen voor haar revolutionaire karretje te spannen.
  Het waakzaamheidscomitee zal met fascisme wel niet het islamofascisme bedoelen? En Isreal stuenen als enige democratie in het M.O.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.