Voorzitter politiebond regelde baantje bij ministerie voor vriendin

Geen categoriefeb 07 2015, 9:00
Pure belangenverstrengeling.
Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP blijkt zelf niet helemaal van smetten vrij. Hij heeft ervoor gezorgd dat zijn vriendin een baantje kreeg bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Zijn vriendin deed een promotieonderzoek naar de Nationale Politie, en Van de Kamps politievakbond wilde alleen de Nationale Politie goedkeuren als dat onderzoek zou worden gedaan. Citaat:
Het ministerie voorzag in de financiering van het onderzoek en zou het als leidraad gebruiken bij de hervormingen binnen de politie. Van de Kamp schoof tegelijkertijd vriendin naar voren om een deel van het onderzoek uit te voeren.
Volgens de krant zag het ministerie de belangenverstrengeling destijds "door de vingers", omdat het de steun van de machtige politievakbond niet wilde verliezen.
In oktober 2013 werd de vriendin van Van de Kamp uit het onderzoeksteam gegooid wegens "interne strubbelingen" en omdat de onafhankelijkheid van hoofdonderzoeker Bob Hoogenboom "op het spel stond" door de belangenverstrengeling van Van de Kamp en zijn vriendin, aldus NRC. Wat er toen gebeurde? Van de Kamp trok zijn steun in voor het onderzoek. Maar we moeten vooral niet denken dat er sprake is van belangenverstrengeling:
Van de Kamp en zijn vriendin benadrukken dat zij altijd "transparant geweest zijn over hun relatie" en dat het ministerie "akkoord is gegaan". Een woordvoerder van het ministerie zegt dat Hoogenboom de vriendin van Van de Kamp een onderzoeksfunctie gaf, en niet het departement. De gunning van het project en de integriteitsmelding zijn correct en "volgens de geldende richtlijnen" afgehandeld, zegt hij.
Als je zo'n belangrijke functie hebt als het gezicht van de Nederlandse politie - Van de Kamp werd en wordt regelmatig gevraagd voor commentaar op radio, televisie etc. - dan moet je beter zijn dan de rest, vind ik. Dan moet je zelfs de schijn van belangenverstrengeling koste wat het kost zien te vermijden. Dat heeft hij in dit geval absoluut niet gedaan. Dit is een overduidelijke zaak van belangenverstrengeling. Teleurstellend. Ik had meer van de voorzitter van de politievakbond verwacht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten