Opstelten wil politie machinegeweren geven

Geen categoriejan 14 2015, 11:04
Waarom niet?
Minister Ivo Opstelten vindt het in principe een prima idee om politieagenten zwaardere wapens te geven zoals machinegeweren. Hij zei dat nadat politievakbond ACP en regeringspartij VVD lieten weten dat de aanslagen in Parijs aantonen dat terroristen nu beter bewapend zijn dan de politie. Dat is nogal problematisch als je ze wilt uitschakelen.

"We realiseren ons dat we situaties met extreem geweld zoals in Parijs nooit volledig kunnen voorkomen. Wel is het goed om kritisch te kijken naar hoe we het in Nederland hebben geregeld,'' zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp namens 25.000 leden.

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra is het daar helemaal mee eens en zal vanavond tijdens het Kamerdebat over islamitisch terrorisme dan ook pleiten voor betere bewapening van agenten die bepaalde belangrijke plekken beschermen. Denk daarbij aan treinstations.
Opstelten, die onderhand bekendstaat als de meest incompetente minister van Rutte II, is het daar gelukkig dus helemaal mee eens. Ja, vindt hij, er zit zeker iets in dat de meeste agenten tegenwoordig te licht bewapend zijn - in ieder geval als ze ooit oog in oog komen te staan met moslimterroristen.
Het CDA steunt Zijlstra's oproep in principe ook. Dat zijn dus al twee partijen. Helaas is er een 'maar': de christendemocraten laten weten dat ze het er alleen mee eens zijn als het idee gesteund wordt door de politietop. In ieder normaal, weldenkend land zou dat geen probleem zijn, maar jammer genoeg hebben we het nu over Nederland:

Bij de korpsleiding van de Nationale Politie bestaat vooralsnog geen grote wens voor meer agenten met machinegeweren. "Wij begrijpen dat de gebeurtenissen in Parijs voor veel mensen een eyeopener zijn, maar wij zijn al dik twee jaar bezig met de bestrijding van jihadisme. De politie is goed ingericht."

Dit kan echt alleen maar in Nederland: de politie wordt zwaarder bewapend als zij daar zelf mee akkoord gaat, maar vervolgens gooien haar eigen leiders roet in het eten. Dat achterlijk noemen is een understatement van jewelste.
Gelukkig kan de minister de top van de Nationale Politie gewoon opdracht geven om agenten beter te bewapenen. Het is aan Opstelten om dat dus te doen. De politie moet beter bewapend worden, of de korpsleiding van de NP dat prettig vindt of niet. Daarom ben ik het dus niet helemaal eens met Frank die gisteren schreef dat, wat hem betreft, agenten zelf mogen bepalen welke wapens ze dragen. Nee, beveel ze maar gewoon om zwaargewapend over straat te gaan. Als ze het daarmee eens zijn, fantastisch, zo niet, tsja, dan hebben ze het toch maar te doen.
Natuurlijk zullen er mensen zijn die zich hier niet in kunnen vinden omdat ze het 'eng' vinden om zware wapens te zien. Helaas jongens, zowel vrijheid als veiligheid heeft een prijs. In dit geval betekent dit dat u mogelijk inderdaad machinegeweren op straat zult zien. Dat is misschien niet even prettig, maar gelukkig krijgt de politie niet ook meteen toestemming om onschuldige burgers massaal af te slachten, dus het heeft geen zin om u zorgen te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten