VVD Groningen breekt met landelijke top: wil gaswinning verlagen

Geen categoriefeb 09 2015, 13:00
Dit gaat minister Henk Kamp niet leuk vinden.
De Statenfractie van de VVD in Groningen wil dat de gaswinning in die provincie verlaagd wordt tot 17,5 miljoen kuub in de eerste helft van dit jaar. Daarnaast willen de Groningse liberalen dat de NAM 'alle meerkosten betaalt om gebouwen en wegen aardbevingsbestendig te maken.' Daarbij zegt de lokale lijsttrekker van de VVD bij de komende verkiezingen dat hij en zijn fractie in juni willen kijken hoe het gaat, en dan mogelijk met nóg een voorstel komen om de gaswinning verder te verlagen.
"Misschien komen we dan tot de conclusie dat het nog verder naar beneden moet."
Minister Henk Kamp (VVD) heeft juist heel andere ideeën: hij wil dit jaar vasthouden aan 39 miljoen kuub. Niet zo gek, aangezien het voor Nederland van het grootste belang is dat we onze eigen voorraden gebruiken zodat we niet nóg afhankelijker worden van andere landen.
Hoewel de provinciale VVD het lange tijd eens leek te zijn met het kabinet - en dus met de landelijke partijtop - is daar langzamerhand verandering in gekomen. Dat komt ongetwijfeld deels door de enorme blunder van Kamerlid René Leegte die betrapt werd toen hij in de trein met iemand belde en hem vertelde hoe Groningers het best gemanipuleerd kunnen worden om akkoord te gaan met (een hoge) gaswinning. Zijn doel was daarbij om het onderzoek naar het verband tussen de gaswinning en aardbevingen te vertragen. In de tussentijd kon men dan gewoon doorgaan met het winnen van gas.
Helaas laat de Provinciale VVD zich daar dus niet voor lenen, wat niet zo gek is aangezien steeds meer Groningers zich ernstig zorgen maken over de gevolgen van de gaswinning. De verkiezingen komen eraan: als de Groningse liberalen niet aangeven dat ze de zorgen van de kiezer delen kunnen ze vrijwel zeker een flinke nederlaag tegemoet zien. Dat willen ze natuurlijk ten koste van alles voorkomen, ja, ook als dat betekent dat ze moeten ingaan tegen hun eigen minister in Den Haag.
De vraag is nu: gaat de landelijke VVD uiteindelijk ook overstag?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten