Bizar: islamitische geneeskundestudenten willen geen lichamelijk onderzoek doen

Geen categoriemrt 24 2015, 15:00
Word dan geen arts.
Deze twee moslima's die geneeskunde studeren aan het Erasmus MC hebben wel lef, zeg:
De studentes willen uit geloofsoverwegingen een onderdeel van het vak Praktische Klinische Vaardigheden (PKV) niet uitvoeren, maar de opleiding wil ze daarvoor geen vrijstelling geven. De twee partijen stonden vorige week tegenover elkaar tijdens een zitting van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) in Den Haag.
Dit is het 'probleem': bij het vak PKV moeten studenten elkaar lichamelijk onderzoeken. Ze moeten allemaal een man én een vrouw onderzoeken, en ze moeten zich ook laten onderzoeken door een man. Dat laatste willen ze niet, want volgens hun geloof mogen ze hun lichaam niet laten zien aan een man waar ze niet mee zijn getrouwd. Tijdens de zitting deden de twee moslima's een beroep op de vrijheid van godsdienst en de onaantastbaarheid van het lichaam.
Leuk geprobeerd, maar dat is natuurlijk onzin. Misschien moeten de twee moslima's dan maar géén geneeskunde doen? Zoals een vertegenwoordiger van de Faculteit Geneeskunde zei ter verdediging tijdens de zitting: "Door het lichamelijk onderzoek te ondergaan leert de student welke gevoeligheden dit met zich meebrengt en wat een arts aan kundigheid in huis moet hebben om dit met respect en zorg uit te voeren."
Als er ineens allemaal uitzonderingen moeten worden gemaakt voor gelovige studenten die met allerlei bezwaren komen, dan is het einde zoek volgens de faculteit: "(...) dat [zou] grote logistieke problemen opleveren: een flink deel van de studenten is islamitisch of orthodox-christelijk. En bijna alle studenten vinden het onderzoek ongemakkelijk."
Overigens heeft één van de twee moslima's alsnog het vak afgerond, maar ze beweert wel 'geestelijk verminkt' te zijn geraakt door het onderzoek. Nu wil zij, samen met de andere moslimastudente, afdwingen dat moslima's het vak niet hoeven af te ronden. Laat het alsjeblieft niet gebeuren. Wie geen lichamelijk onderzoek wil doen of laten doen vanwege het geloof, hoort geen geneeskunde te doen en zou geen arts mogen worden. Zo simpel is het. Dan ga je maar theologie studeren.
Leest u De Dagelijkse Standaard graag? Help ons dan groeien. Doneer nu. Alleen met uw hulp kunnen we onze supersnelle groei bekostigen (we zijn razendsnel gegroeid, wat helaas extra kosten met zich meebrengt) én investeren in de toekomst, waardoor u nog meer te lezen en te zien krijgt op DDS, en we het niveau kunnen verhogen. Alle giften zijn dus buitengewoon welkom: of het nou om 100 euro, 50 euro, 50 euro of 5 euro gaat. Wilt u 250 euro of meer geven? Doe dat en word een officiële Vriend van DDS, waardoor u uitgenodigd wordt om met de redactie te dineren en gratis toegang krijgt tot onze (te organiseren) evenementen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten