Bizar: islamitische geneeskundestudenten willen geen lichamelijk onderzoek doen

Word dan geen arts.

Deze twee moslima’s die geneeskunde studeren aan het Erasmus MC hebben wel lef, zeg:

De studentes willen uit geloofsoverwegingen een onderdeel van het vak Praktische Klinische Vaardigheden (PKV) niet uitvoeren, maar de opleiding wil ze daarvoor geen vrijstelling geven. De twee partijen stonden vorige week tegenover elkaar tijdens een zitting van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) in Den Haag.

Dit is het ‘probleem’: bij het vak PKV moeten studenten elkaar lichamelijk onderzoeken. Ze moeten allemaal een man én een vrouw onderzoeken, en ze moeten zich ook laten onderzoeken door een man. Dat laatste willen ze niet, want volgens hun geloof mogen ze hun lichaam niet laten zien aan een man waar ze niet mee zijn getrouwd. Tijdens de zitting deden de twee moslima’s een beroep op de vrijheid van godsdienst en de onaantastbaarheid van het lichaam.

Leuk geprobeerd, maar dat is natuurlijk onzin. Misschien moeten de twee moslima’s dan maar géén geneeskunde doen? Zoals een vertegenwoordiger van de Faculteit Geneeskunde zei ter verdediging tijdens de zitting: “Door het lichamelijk onderzoek te ondergaan leert de student welke gevoeligheden dit met zich meebrengt en wat een arts aan kundigheid in huis moet hebben om dit met respect en zorg uit te voeren.”

Als er ineens allemaal uitzonderingen moeten worden gemaakt voor gelovige studenten die met allerlei bezwaren komen, dan is het einde zoek volgens de faculteit: “(…) dat [zou] grote logistieke problemen opleveren: een flink deel van de studenten is islamitisch of orthodox-christelijk. En bijna alle studenten vinden het onderzoek ongemakkelijk.”

Overigens heeft één van de twee moslima’s alsnog het vak afgerond, maar ze beweert wel ‘geestelijk verminkt’ te zijn geraakt door het onderzoek. Nu wil zij, samen met de andere moslimastudente, afdwingen dat moslima’s het vak niet hoeven af te ronden. Laat het alsjeblieft niet gebeuren. Wie geen lichamelijk onderzoek wil doen of laten doen vanwege het geloof, hoort geen geneeskunde te doen en zou geen arts mogen worden. Zo simpel is het. Dan ga je maar theologie studeren.

Leest u De Dagelijkse Standaard graag? Help ons dan groeien. Doneer nu. Alleen met uw hulp kunnen we onze supersnelle groei bekostigen (we zijn razendsnel gegroeid, wat helaas extra kosten met zich meebrengt) én investeren in de toekomst, waardoor u nog meer te lezen en te zien krijgt op DDS, en we het niveau kunnen verhogen. Alle giften zijn dus buitengewoon welkom: of het nou om 100 euro, 50 euro, 50 euro of 5 euro gaat. Wilt u 250 euro of meer geven? Doe dat en word een officiële Vriend van DDS, waardoor u uitgenodigd wordt om met de redactie te dineren en gratis toegang krijgt tot onze (te organiseren) evenementen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

39 reacties

 1. Moose

  Precies, laat ze dan lekker gaan biggen ofzo..

 2. simonvgroningen

  Toch kun je daar ook acteurs voor gebruiken. Je lichamelijke identiteit volledig prijsgeven aan een groep medestudenten is toch wel heel wat.

  1. Ariel

   Waarschijnlijk moeten de toekomstige artsen ook ervaren hoe het voor een patient voelt om je bloot te geven aan een onbekend man of vrouw.
   Misschien is dat blootgeven aan je mede studenten ook de reden dat je weinig of geen moslima’s ziet op de opleiding fysiotherapeut. Daar moeten de toekomstige peuten regelmatig voor elkaar uit de kleren om te zien hoe het lichaam werkt .

  2. anna67

   Dergelijke problemen bestonden toch al langer? Of was dat Engeland?

   Gewoon uit de studie verwijderen, die meiden en vanavond bij Pauw interviewen!

   Psychiatrie assistenten moet ook met hun ziel bloot. Veel orthodox islamitisch geestelijk verzorgers zullen er zo niet komen als ze hun basis arts diploma niet eens naar behoren zoals is voorgeschreven willen halen.

   Maar ja, gelovigen in Allah worden gelukkig niet ziek, toch? Dat zal het zijn. Des te merkwaardiger dat die meiskes medicijnen uberhaup kozen.

  3. nick

   Acteurs?? Wat een idiote oplossing.
   Je wil arts worden om mensen te genezen/helpen. Mannen en vrouwen want allebei mensen.
   Patiënten moeten zich wel altijd zichzelf bloot geven aan hun arts, er vanuitgaand dat deze de hele dag niets anders gewend is.
   Deze mallotige overdreven aanstelligere eis van deze moslim studentes mag nooit gehonoreerd worden. Indien je je geloof de boventoon laat voeren ben je ongeschikt voor arts, totaal ongeschikt! Dus verwijderen die studentes.

  4. destandaard60

   Wat een onzin, alsof je als patient daar enige keus in hebt. Gewoon goed uitkijken naar welke arts je gaat.

 3. chris2

  Wat is de relevantie van het noemen van orthodox-christelijk? Het gaat hier toch om mohammedaanse vrouwen die geklaagd hebben?
  Als het EMC zo met de berichtgeving omgaat verdienen ze wat mij betreft, dat ze hevig afgaan.
  Ik zou graag een foto gezien hebben van deze klaagsters en van doorsnee orthodox-christelijke jonge vrouwen: een wereld van verschil, wedden? Dan moet het EMC ook niet de indruk wekken dat we het over zo ongeveer dezelfde opvattingen hebben.
  Walgelijke dhimmi praat.

 4. Robbieman

  Als ze hun hoofddoekje tijdens onderzoek mogen ophouden, wat is dan het probleem?

 5. Ni28

  Bent u ook zo moslim moe en beu?

  1. latraviata

   Ja!

  2. janszm

   Al vele jaren . Kwestie van weten.

 6. Maaike

  Waarom moet dat perse man-vrouw zijn? Om te zien dat een man er anatomisch anders uitziet dan een vrouw? Dat lijkt me niet het doel van de les. Als het echt zo moeilijk is dan kan het probleem toch worden opgelost door vrouwen door vrouwen te laten onderzoeken? Het gaat er uiteindelijk om dat helpt je te leren inleven in de ander. Empathie tonen is erg belangrijk voor een arts, en daar gaat het om.

  1. latraviata

   Dit is wel de stomste reactie ooit.

   Uitspraak van een medisch specialist, mijn oudste zoon….

  2. Staphylocoque

   U denkt toch niet dat er ziekenhuizen zijn waar die islamitische artsen alleen patiënten van hun eigen geslacht tegenkomen? Of worden echt ál die meisjes gynaecoloog? En de islamitische jongetjes, is er voor hen ook nog een specialisme waarbij ze alleen mannen treffen?

  3. anna67

   Wordt wel een heel benauwde en bovendien onwerkbare toestand. Logistiek vrijwel onmogelijk.

   Wat te denken van diensten? Wachttijden voor patienten qua poli bezoeken en opnames? Gezeur over zaal indelinge zijn er al genoeg.

   Ach, we zijn het gewend aan de stok van islamieten tussen allerlei spaken in de samenleving.

   En mensen zonder ziekenhuiswerk ervaring moeten daar helemaal geen oordeel over geven; zij hebben daar helemaal geen verstand van. Net zo weinig verstand als onze politici (meestt alfa’s) van cijfers hebben, maar wel de centen menen eerlijk te kunnen verdelen.

   Empathie van een arrts. Ja, ja, we raken al meer en meer gewend aan ON deskundigheid. Ik heb liever een ietsje minder empatiche

   1. anna67

    Empathie van een arts. Ja, ja, we raken meer en meer gewend aan ON deskundigheid. Ik denk dat het gros van de mensen meer hebben aan een misschien iets minder empatische arts, geen hork,dat wel, dan aan een empatische doch flut arts, die alleen maar gevolgd worden door reeksen second opinions.

  4. Maaike

   Lezen, mensen! De dames in kwestie willen zich niet (bijna) ongekleed aan een man tonen. Dat wil niet zeggen dat zij geen mannen willen onderzoeken als arts.

   1. toetssteen

    @Maaike
    Een arts hoort te beseffen hoe een patiënt zich bij sommige onderzoeken voelt Vrouwen vinden bijvoorbeeld een onderzoek bij de gynaecoloog (soms) gênant, maakt niet uit of het man/vrouw is. Mannen vinden een bezoek aan de uroloog idem. Een arts hoort dat gevoel te kennen en te onderkennen.
    Blijkbaar ontgaat u dat toch belangrijke detail.

   2. jansje2

    Erg naïef Maaike…denk eens na!
    Is het u niet bekend dat orthodoxe moslimvrouwen zich niet willen en mogen laten onderzoeken door mannelijke dokters. Hele rellen zijn er door ontstaan, heb ik zelf meegemaakt. Ze worden ook altijd door hun echtgenoot vergezeld die hier uiteraard op toezien en wel degelijk hun eisen stellen. Orthodoxe moslimvrouwen moeten niet deze studie doen, want ze kennen de consequenties. Toch doen ze het omdat zij zich willen laten gelden! Walgelijk!

    1. latraviata

     Precies, mijn zoon de medisch specialist kan er van meepraten. Gelukkig is mijn zoon behalve zéér empatisch, ook een man met een natuurlijk overwicht (ook fysiek). Hij heeft meerdere keren de echtgenoot de behandelkamer uitgezet met de woorden, ik heb alleen met de patient te maken en als ik niets doe gaat ze dood, dus wegwezen. Dat hielp.

     1. jansje2

      Heel goed! Dit moet ook het ziekenhuis beleid zijn en in de meesten is het dat ook! Dokters hebben wel wat anders te doen, dan de strijd aangaan met dit soort figuren.

  5. destandaard60

   Bulls… als patient heb je ook geen keus. Laat ze maar voelen, goede praktijk ervaring.

 7. nick

  @Maaike je hebt er duidelijk totaal niets van begrepen.

  Een arts is een arts!!! Mag de vrouwelijke moslim arts wel een mannelijke patient onderzoeken? Of doet ze dat gewoon niet.
  Ik wens geen arts met een hoofddoek, waarom niet? Daarom niet!

  1. Maaike

   Er staat nergens in het artikel dat een vrouwelijke moslimarts geen mannen wil onderzoeken.

   1. janszm

    Mens, ga schoonmaken.

 8. toetssteen

  Laat ze maar dierenarts worden.

 9. Johan de Wit

  Gaat niet, ze mogen geen varkens aanraken, want niet kosher

  1. toetssteen

   @Johan de Wit
   Ay, dom van mij. Nou vooruit, tandarts?

   Dit hebben die vrouwen toch vooraf geweten. Zelf zie ik het als provoceren, en wel heel bewust.

   1. jansje2

    klopt precies!

  2. Maaike

   Halal heet dat bij moslims. Joden gebruiken het woord kosher voor rein, toegestaan.

   1. latraviata

    Dacht je werkelijk dat er hier iemand is, die dat niet weet??
    Goeie god, wat een ondragelijke betweter ben jij.

    1. Maaike

     Vervelend he, iemand met een andere mening.

     1. latraviata

      Er is een verschil tussen iemand met een andere mening en een querulant. Hoe oud ben je eigenlijk, 17??

   2. janszm

    Mens, ga breien.

  3. Gielah

   Terwijl varkens toch, vergeleken met koranvolgers, uitgesproken édele dieren zijn…

 10. Ruud562

  Overigens heeft één van de twee moslima’s alsnog het vak afgerond, maar ze beweert wel ‘geestelijk verminkt’ te zijn geraakt door het onderzoek. Een moslima geestelijk verminkt? Oorzaak van verminking lijkt me meer liggen in de achterlijke ideologie die zij aanhangt! Enfin, die mutsen horen niet in zo’n opleiding, laat staan hier in Nederkand thuis. Laat ze maar naar het Kalifaat gaan, wordt er rekening gehouden met hun eisen, ahum……

  1. jansje2

   Geestelijk verminkt was ze al veel langer lijkt me door haar opvoeding!

 11. lanex

  Ook hier zal wel een verschuiving gaan plaatsvinden, stapje voor stapje!

 12. Harrybr

  Voor mij MOET een arts aan eigen lijve ondervinden, hoe het is om poedelnaakt tegenover een ander te moeten staan en medisch onderzocht te worden: kunnen ze zich ten minste inleven hoe hun patiënten er ooit over zouden kunnen denken, zie @ toetssteen
  Maar.. dat WISTEN die moslima’s toen ze eraan begonnen. OOK, dat heel vaak varkens als proefkonijn worden gebruikt bijv. op de CT en MRI scanner. Dus.. al de gemaakte kosten incl. die van de medische faculteit c.q. belastinggeld, die er inmiddels aan verkwist is, retour.
  Weer het typisch probleem van deze religieaanhangers: jaren niets aan de hand en ineens wordt de religie-kaart weer getrokken. Daarom wensen vele werkgevers geen moslims aan te nemen: jaren gaat het goed, en ineens wil Mo of Ali geen vrouwelijke chef meer hebben of kan zich niet t.o.v. zijn vrouwelijke collega’s gedragen of niet hebben dat tijdens de ramadan anderen wel koffie enz. drinken. Dus wat doen veel werkgevers: dan maar op safe = Jan of Janneke.
  Bevalt de NL wijze je niet ? Wat zei die R’damse burgemeester ook alweer ? JUIST !

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.