De burger als melkkoe: treinreiziger krijgt dikke boete voor voeten op de stoel

Geen categoriemrt 01 2015, 9:00
Veel gekker moet het niet worden.
Treinreizigers weten dat het niet hoort, je voeten op de stoel leggen. Dat is asociaal, want andere reizigers zitten dan op een smerige stoel. De man in onderstaand filmpje, Gijs, erkent dat ruiterlijk. Toch krijgt hij een dikke boete omdat hij zijn voeten op de stoel legde in een trein van de NS. En nu komt het: de boete wordt uitgedeeld door maar liefst drie undercoveragenten die zich gedragen alsof ze te maken hebben met een ontzettend grote crimineel.
Een van de agenten identificeert zich niet als agent en spreekt Gijs aan op het feit dat hij zijn voeten op de stoel heeft gelegd. Gijs wil geen boete. Dan gaan ze zich met z'n drieën bemoeien met de man. Ja, met z'n drieën. Er wordt zelfs gedreigd met arrestatie als hij zijn paspoort niet meteen wil geven, terwijl Gijs alleen wil weten waarom hij niet gewoon wordt gewaarschuwd in plaats van dat hij meteen een boete krijgt.
Uiteindelijk wordt de bon alsnog uitgeschreven omdat Gijs niet wil worden gearresteerd voor zoiets kleins. De boete blijkt maar liefst 90 euro te zijn, exclusief de gebruikelijke 7 euro administratiekosten. 97 euro in totaal dus. Voor voeten op de stoel. Twee dingen. De manier waarop dit gebeurt, is ronduit belachelijk. Een waarschuwing was al prima geweest. En de boete is ook nog eens veel te hoog. Bijna 100 euro voor zo'n kleine overtreding?
De burger als melkkoe van de overheid. De man die het hele gebeuren heeft gefilmd, heeft een crowdfundingsite opgezet om de boete aan te vechten. Ik hoop dat het lukt. Want dit is niet oké.
https://www.youtube.com/watch?v=USw5LDcwQzE
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten