De burger als melkkoe: treinreiziger krijgt dikke boete voor voeten op de stoel

Veel gekker moet het niet worden.

Treinreizigers weten dat het niet hoort, je voeten op de stoel leggen. Dat is asociaal, want andere reizigers zitten dan op een smerige stoel. De man in onderstaand filmpje, Gijs, erkent dat ruiterlijk. Toch krijgt hij een dikke boete omdat hij zijn voeten op de stoel legde in een trein van de NS. En nu komt het: de boete wordt uitgedeeld door maar liefst drie undercoveragenten die zich gedragen alsof ze te maken hebben met een ontzettend grote crimineel.

Een van de agenten identificeert zich niet als agent en spreekt Gijs aan op het feit dat hij zijn voeten op de stoel heeft gelegd. Gijs wil geen boete. Dan gaan ze zich met z’n drieën bemoeien met de man. Ja, met z’n drieën. Er wordt zelfs gedreigd met arrestatie als hij zijn paspoort niet meteen wil geven, terwijl Gijs alleen wil weten waarom hij niet gewoon wordt gewaarschuwd in plaats van dat hij meteen een boete krijgt.

Uiteindelijk wordt de bon alsnog uitgeschreven omdat Gijs niet wil worden gearresteerd voor zoiets kleins. De boete blijkt maar liefst 90 euro te zijn, exclusief de gebruikelijke 7 euro administratiekosten. 97 euro in totaal dus. Voor voeten op de stoel. Twee dingen. De manier waarop dit gebeurt, is ronduit belachelijk. Een waarschuwing was al prima geweest. En de boete is ook nog eens veel te hoog. Bijna 100 euro voor zo’n kleine overtreding?

De burger als melkkoe van de overheid. De man die het hele gebeuren heeft gefilmd, heeft een crowdfundingsite opgezet om de boete aan te vechten. Ik hoop dat het lukt. Want dit is niet oké.

https://www.youtube.com/watch?v=USw5LDcwQzE

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

27 reacties

 1. Dennis_WSPK

  Het is toch ongelooflijk triest als je als agent of anderszins ordehandhaver met zulke dingen bezig moet zijn ? Dan neem je jezelf en je werk niet bepaald serieus !

  Het zou beter zijn als deze strenge dienders hun gezag eens laten gelden als het écht nodig is. Of zich bezig houden met het opsporen van gevaarlijke fundamentalisten in onze samenleving !

  Het opzetten van de Brave New World, waarin niets meer is toegestaan en alles wordt bestraft, is weer een stapje naderbij gekomen !

  1. Zander

   Ja, het is triest dat de politie zich hiermee bezig moet houden. Dat geld ook voor het schrijven van verkeersboetes.

   Ik zeg burger gedraag je! dan kan de politie tenminste boeven vangen. We moeten niet alles willen omdraaien. Als je je gedraagt dan is er niets aan de hand.
   Ik vind het ronduit asociaal dat je met je gore poten op een stoel zit in de trein!!! Dit artikel is niets meer dan populistische op hitserij!!

   1. Teun

    Waarschijnlijk erger ik mij al een veel langere tijd dan Zander aan voeten op de stoel in het openbaar vervoer, maar ik vind het een vreemde veronderstelling dat je een populist bent wanneer je de boete voor dit vergrijp schandalig hoog vindt.

    1. Zander

     Alle boetes zijn schandalig hoog. Daar kunnen zowel de politie als de BOA’S in het openbaarvervoer niets aan doen. Dat is de politiek!!

   2. Jantje

    Eens. Die vent heeft gewoon niet geluisterd naar zijn ouders. Een waarschuwing helpt echt niet.
    Iets met zachte heelmeesters …

 2. Primo

  De voorzieningen misbruiken levert een boete op, de staat hanteert dit gewoon om inkomsten te genereren, uiteindelijk dient de totaal mislukte multiculturele samenleving natuurlijk wel te worden gefinancierd begrijpt u wel.

  Niet in discussie gaan met het soort ongedierte die dit werk doet is het meest verstandige in deze.

  Het tuig dat werkelijk overlast veroorzaakt, en we weten allemaal uit welke bevolkingsgroep die komen, worden natuurlijk ongemoeid gelaten want daar zijn die drie boeteclowns natuurlijk veel te schijterig voor.

  Wat een walgelijk land is dit toch geworden……

  1. Avander

   Inderdaad, van bijna alles wegkijken, behalve als het gaat om welk minimaal prutsdingetje van een blanke autochtoon. Die durven we nog aan te pakken en helemaal als hij er niet uitziet als een gevaarlijke tokkie.
   Laat onverlet dat hij zich moet houden aan de gewone fatsoensregels, geen voeten op de bank. Maar misschien is dan een gewone waarschuwing ook wel genoeg.

  2. Zander

   Jammer deze reactie. Ik zie in mijn omgeving dat de politie het tuig waar jij op doelt constant op de huid zit. Resultaat is dat die ratten meteen gaan rennen als ze de politie zien.

   Ik zeg hulde. Weg met met dat k#t volk.

 3. G-krul

  Ik vind dat hier het gedrag van de jonge man wel enigszins wordt goed gepraat, alsof het niets voorstelt. Och, een blikje langs de kant van de weg gooien stelt toch ook niets voor? Maar kijk eens om je heen: Niets dan troep op straat. Veel AD homines op internet, veel ‘kleine criminaliteit’ overal. Het is een optelsom van giga onbenulligheden, die de leefomgeving wèl behoorlijk aantasten.

  1. Teun

   Helemaal waar, maar 90 euro boete is toch buiten proporties. Dat zult u toch toe moeten geven en met drie man daar staan, dat komt omdat men asociaal gedrag en gedrag gevaarlijker dan dat van die reiziger al veel eerder in de kiem had moeten smoren.

 4. Primo

  Het gedrag van de jonge man wordt geenszins goedgepraat, het gedrag van de overheid in de manier waarin zij inkomen genereert wordt aan de kaak gesteld.

  Van de week een nieuwsitem in het journaal, trajectcontrole is op veel plaatsen stilgelegd, de staat loopt op die manier miljoenen inkomsten mis, en ik maar denken dat het om de verkeersveiligheid gaat, bullshit, het interesseert de staat geen zak die verkeersveiligheid er moet geld op de plank komen voor allerlei niet gewenste onzin.

 5. Wachteres

  Mijn dochter, echt te goed voor deze wereld, heeft twee keer hetzelfde meegemaakt.

  De eerste keer iets onbenulligs, verkeerd ingecheckt o.i.d en de tweede keer had ze, volgens de conducteur, een andere kortere route moeten nemen.

  Meteen gedreigd met een boete op een manier waar de honden geen brood van lusten.

  Zij heeft beide keren een klacht bij de spoorwegen ingediend en ze kreeg de belofte dat er maatregelen zouden volgen.

  Waarschijnlijk hebben de conducteurs cursussen gevolgd waarin ze hebben geleerd om streng op te treden.

  Maar ja, het is natuurlijk makkelijker om streng op te treden tegen een beschaafde jonge vrouw dan tegen tuig dat als tegenreactie meteen geweld gaat gebruiken.

 6. Uwe Hayek

  De hamvraag is hier : “Voeten” of “Schoenen” ?

  In geval van “voeten”, waren de sokken zindelijk ?

  In geval van “Schoenen” boete, zonder verdere vorm van proces.

  In geval van voeten met onzindelijke sokken : waarschuwing, voeten wegnemen, schoenen terug aan, en man vertellen van te gaan wassen.

  In geval van propere kousenvoeten : een goeiedag.

  Uwe Hayek.

  1. Teun

   Goed advies Uwe Hayek, maar dan moet er ook een vierde persoon als snuffelaar meelopen, die gespecialiseerd is in het ruiken van geuren.
   Iemand die als beoordelaar van parfums of als wijnproever werkzaam is geweest, kan een bliksemcarrière maken bij de NS.

   1. Uwe Hayek

    Een snuffelaar is in dat geval echt niet nodig.

    Gasmaskers daarentegen….

    Uwe Hayek.

 7. G-krul

  Ben het met Primo en Wachteres eens. Er is m.i. Onderscheid te maken tussen verwerpelijk gedrag, hoe klein ook, en kleine onachtzaamheden, zoals jullie bedoelen.
  Ik laat het aan anderen over dit scherp te omschrijven.

 8. Ni28

  Boetes zijn eigenlijk een soort belasting geworden onder de mom allerlei goede dingen voor de mens. Neemt niet weg dat dit gedrag niet getolereerd moet worden. Passagiers zijn tegenwoordig bang om zelf deze mensen aan te spreken want je weet niet wie je tegen je hebt. De politie had hem een draai om de oren moeten geven en de trein uitzetten(bij de volgende station dan natuurlijk). Dat brengt natuurlijk geen geld op.

 9. Teun

  Als ik contact zoek met de NS over het idioot hoge bedrag van de boete dan staat men mij toe te reageren door middel van voorgekookte vragen.
  Dit is wat mij ergert aan veel instellingen die er voor ons zouden moeten zijn.
  Zij verschansen. Ze zijn onbereikbaar.
  Als dat niet op een totalitaire heilstaat begint te lijken dan weet ik het niet meer.

 10. Seneca

  Of de overheid nu haar hand overspeelt inzake de hoogte van de boete, is in dit geval niet relevant. De goede man zal het voortaan wel uit zijn hoofd laten om nogmaals zijn schoenen/voeten op de bank te leggen. Daar gaat het toch om? Om de preventieve werking van de hoogte van de boete. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Frank met twee maten meet. Als er iemand een werkstraf krijgt opgelegd als vergelding op bijvoorbeeld doodslag, dan is DDS te klein en praat men over de preventieve werking van de veroordeling. De kleine overtredingen zijn altijd goedgepraat en het resultaat ziet men in de veroordelingen van de halsmisdrijven.

 11. HenryJoseph

  Kleine overtreding, OK. Feit blijft wel dat de grenzen telkens worden verlegd. Dit land wordt steeds onbeschofter en a-socialer. Wat Feyenoorders in Rome hebben gedaan vinden velen ‘nogal meevallen’. Wat Mark Verheijen heeft gedaan is ‘erg opgeblazen’. Prem kan iedereen uitmaken voor “patjepeeër’ en wordt op handen gedragen door de media, enz. enz. Wij glijden af.

 12. Koos_Koets

  Waarom uitgerekend Gijs, er zijn toch genoeg Mohammeds?

 13. RS

  Wat als het toevallig een moslim met baard met zijn poten/voeten op een lege stoel, was geweest ???
  Niets gezien !!!!!!!!!!!!Durft men niet.
  Let wel: ik keur het beslist NIET goed dat deze, blanke man, zijn voeten op de stoel legt!!!!!!!!!!!

 14. nakkie123

  voorop gesteld, de boete vind ik prima.
  daarentegen het gedrag van die bekeurders schurkt tegen het fascisme aan.

  ze bekeuren alleen maar lekker veilig de roomblanke autochtonen want die doen toch niks behalve het gelaten over zich heen laten komen, niet dan ‘agentjes” ?
  .
  wanneer een risicovolle allochtoon zich niet gedraagt, dan wordt er geheel volgens laf links traditie weggekeken.

 15. NvanderReuk

  Ach lees even wat mij overkwam twee weken geleden. Dit is een stuk tekst uit een veel langere klacht: “Op het woonerf van mijn huis aangekomen haalde ik mijn motorspullen uit de auto en wilde de brandpoort inlopen naar de achterdeur van het huis van mijn moeder. Ik werd echter tegen gehouden door een zich agressief gedragende man uit de auto die bijna frontaal op mij was geklapt. Hij werd zelfs zo agressief dat hij me samen met zijn vrouw tegen de muur duwde – erg makkelijk want ik had mijn beide handen vol met motorspullen – en pas daarna(!!!) zeiden ze dat ze beiden Amsterdamse politieagenten waren (in burger dus). Maar beiden hebben zich op geen enkel moment gelegitimeerd. Ondertussen was een politiebusje met twee Leidse politieagenten gearriveerd en een Leidse politieagent op een mountainbike. Eén van de Amsterdamse politieagenten sloeg mij om voor mij totaal onverklaarbare redenen in de boeien (afkomstig van de Leidse agenten). Na een lange discussie waarin de Leidse politieagenten zeiden dat ik mee naar het bureau moest en voorgeleid zou worden aan een OVJ, zeiden ze zomaar ineens dat als ik en de beide Amsterdamse politieagenten onze aanklachten zouden laten vallen (volgens mij had ik helemaal niets misdaan maar goed) dat er dan niets meer zou gebeuren en de zaak daarmee was afgedaan. De handboeien werden losgemaakt maar daarna schreef de Amsterdamse politieagent in burger nog wel een boete uit voor bumperkleven bij 50 km/u. Beetje triest als je zo nog even je macht wil laten blijken, want de wederrechtelijke vrijheidsberoving zonder legitimeren is natuurlijk een DOODZONDE!”

 16. Taljaard

  Wanneer ik in mijn studententijd dat hele eind door Hoog Catherijne en de Utrechtse binnenstad had moeten lopen en na een hele dag colleges gingen eenmaal in de trein de schoenen ook uit en de voeten op de bank.
  Even slapen. De luid ratelende oude IJsselbrug maakte je bij Zwolle wel wakker.
  Behalve wanneer de trein druk was.
  Niemand die er wat van zei. En zag er toch echt niet uit als een Tokkie. Maar goed, dan spreek je over de vroege jaren 80. En de conducteurs kenden mij, want abonnee.
  Dus die stoorden mij ook niet.

 17. Matthijs

  Ik snap DDS niet meer hoor.
  De ene keer zulke grote koppen met: “OPTREDEN!!!!1!!11!”
  Zie hier het resultaat van je oproep.
  Weer niet goed!
  Natuurlijk treedt de politie op tegen de normale burger, want we zijn allemaal normale burgers.
  Politie is er om de wet te handhaven, niet om u te dienen.
  En dan krijg je dit soort dingen.
  Gewoon gehoorzamen, want zij hebben alle wapens en heel veel vrienden die ze van uw geld betalen.
  Ik zeg het vaak genoeg, nu zien jullie het zelf eens.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.