De Eerste Kamer zit tjokvol lobbyisten

Maar niemand maakt zich er druk om.

Syp Wynia heeft weer eens een buitengewoon scherpe column geschreven voor Elsevier waarin hij politici flink onder handen neemt. Het doelwit van zijn stuk? Eerste Kamerleden.

Wat blijkt namelijk? Veel senatoren zijn feitelijk niets meer of minder dan lobbyisten.

Leden van de Eerste Kamer stemmen vaak over een wetsvoorstel waarbij ze vanwege hun nevenfunctie zelf betrokken waren. Verbazingwekkend genoeg baart de voortdurende dreiging van belangenverstrengeling nauwelijks opzien.

Een voorbeeld? Enkele jaren geleden berekenden experts dat er jaarlijks één miljard euro wordt uitgegeven aan “belangenbehartiging in de zorg.” Er waren letterlijk duizenden mannen en vrouwen “op pad om hun deel uit de zorgpotten op peil te houden.” In de tussenliggende jaren is dat alleen maar erger geworden. Zo gaf de zorgindustrie toen 60 miljard euro uit, tegenwoordig is dat 100 miljoen. Er gaat dus steeds meer geld in om… en daardoor staan er steeds grotere belangen op het spel.

Nu moet u eens raden wie er maar al te vaak aan het hoofd staan van zorginstellingen. Juist! (Oud-) politici.

Natuurlijk is dat op zichzelf al teken van een ernstige belangenverstrengeling, maar het wordt nog erger. De ‘oud-politici’ aan het hoofd van dat soort organisaties keren uiteindelijk maar al te vaak terug in de politiek. En dan niet in de Tweede Kamer of het kabinet, maar in de Eerste Kamer.

Als ze daar eenmaal zitten stemmen ze vervolgens over wetsvoorstellen waarvoor ze zelf hebben gepleit… of mensen voor hebben laten lobbyen. En dan doen ze net of ze buitengewoon objectief zijn en alleen maar controleren dat wetsvoorstellen goed in elkaar zitten en uitvoerbaar zijn.

Túúrlijk jongens. Daar trapt de Nederlandse kiezer wel in.

In Amerika hebben ze hier een begrip voor: crony capitalism. Het komt erop neer dat er geen sprake van echt kapitalisme is, maar van een grote verwevenheid tussen politiek en multinationals/grote bedrijven, die elkaar een handje helpen. Soms door elkanders macht te vergroten, op andere moment door elkaar te verrijken.

Hier moet iets aan worden gedaan. Feitelijk is dit namelijk gewoon een vorm van corruptie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. Siphra

  ?Zo gaf de zorgindustrie toen 60 miljard euro uit, tegenwoordig is dat 100 miljoen.?

 2. Jantje

  Ook wel “old boys network” genoemd.
  Mensen zonder geweten.

 3. Ni28

  Dit is een feitelijke beschrijving van onze bananen koninkrijk.

 4. Thoth

  Ach, dat zijn de gevestigde partijen, VVD, PvdA, CDA, etc. Wil je ergens dat er geen of slechts minimaal een belangstelling heeft, stem dan de PVV…
  .

  1. LantR.fant

   Als de PVV de boel eens bij elkaar weet te houden -wat ik overigens oprecht hoop- dan gaat de PVV over een paar jaar ook deel uitmaken van de gevestigde partijen.
   Je kunt dit maar zeer ten dele uitbannen.

   1. toetssteen

    LantR.fant

    Voor de PVV is doorgedrongen tot de ambtenarij, justitie en defensie, gaat er nog wel een generatie overheen.

   2. JanvanEechoud

    Nee, LETf.

 5. W.H.J. Reiss

  Nederland en dat blijkt weer uit dit redactiestuk IS een van de meest corrupte landen ter wereld. Het politieke Krapuul, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, zit overal. Ik vind nog altijd Edje Raketje Nijpels het hoogtepunt. Werd Directeur bij het ABP, omdat hij ingangen had in Den Haag. En het ABP was daar ook nog openlijk over !
  Heel frapant IS dat dit politieke krapuul zelf een lijst opstelt van MINST corrupte landen. U zult het niet geloven, maar we staan bijna bovenaan. Geen hypocrieter Volk, dan Nederlanders. Geef de ‘gewone man’ zijn Boer zoekt Vrouw en U mag hem naar het graf dragen !
  En U zult nu denken, dat de media hierop inspringt ! Nee hoor, kom niet aan hun vrienden van de AllochtonenKrapuulpartij, die verreweg de meeste burgemeesters en ambtenaren in dit land heeft. De media IS de helpende hand van het politieke Krapuul en zo IS de cirkel rond !

 6. arie_jansz

  Zie maar op http://www.eerstekamer.nl/alle_leden

  pak er maar een willekeurige uit, altijd prijs!

  hoewel, bij de VVD is het ook hier net even extremer..

  http://www.eerstekamer.nl/persoon/prof_dr_h_m_dupuis_vvd

 7. Dennis_WSPK

  Corruptie was ooit een onbekend verschijnsel in ons land. Dat hoorde bij landen die dichter bij de evenaar lagen, te beginnen bij België.

  Met de globalisering en de liberalisering is ook ons land toegetreden tot deze landen. Het tot hoogste deugd verheffen van zoveel mogelijk geld verdienen (begonnen in de jaren 80/90) heeft de integriteit in bestuur en zakenwereld doen verdwijnen.

  Bij de overheid geldt integriteit alleen voor lagere ambtenaren. Vanaf schaal 14 en in de “gekozen” overheid is integriteit niet relevant meer.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.