Irak opent aanval op ISIS: Tikrit wordt bevrijd

Screen Shot 2015-03-02 at 10.54.00
Foto: Michael Larson (bron: Wikimedia Commons)

Het Iraakse leger gaat ein-de-lijk los.

Je gelooft het niet, maar het leger van Irak heeft is eindelijk een groot offensief begonnen tegen ISIS. Nou ja, ‘groot': het gaat om één speciale stad, te weten de geboorteplaats van Saddam Hussein. Ik heb het dus over Tikrit:

Iraakse grondtroepen vallen de stad aan, ondersteund door artillerie en gevechtsvliegtuigen. Volgens de staatstelevisie zijn militanten al uit enkele gebieden buiten de stad verdreven, maar dit nieuws is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. 

En er is iets heel interessants aan de hand. Irak probeert ISIS namelijk niet alleen met behulp van gewapend geweld te vernietigen, maar ook door middel van psychologische oorlogsvoering. Zo heeft premier Abadi Iraakse ISIS-terroristen amnestie beloofd als ze breken met de terreurorganisatie.

Al-Abadi offered the Sunnis what he called “the last chance”, and promised them a pardon during a news conference in Samarra, 60 miles north of Baghdad. His office said he arrived in Samarra to “supervise the operation to liberate Tikrit from the terrorist gangs.”

“I call upon those who have been misled or committed a mistake to lay down arms and join their people and security forces in order to liberate their cities,” al-Abadi said.

De kans bestaat dat er flink wat jihadisten zijn in Tikrit die deze kans zullen gebruiken om hun onafhankelijkheid terug te krijgen. Vergeet niet dat ISIS niet bepaald populair is Irak en dat diens vechters vaak met de nek worden aangekeken door de lokale bevolking. Sommige terroristen vinden het ongetwijfeld heel fijn dat ze iedereen bang maken (en alleen daardoor aan de macht blijven), maar er zijn vrijwel zeker ook jihadisten die dat al iets minder prettig ervaren. Als zij ISIS de rug toekeren wordt Tikrit in weinig tot geen tijd bevrijd.

We moeten even afwachten wat er precies gebeurt, en hoe ISIS zich verweert, maar ik begin zowaar iets van hoopvol te worden dat de islamistische genocideplegers langzaam maar zeker terug worden gedrongen.

Het zou wat zijn.

Nu hopen dat de VS en Europese landen dit offensief gebruiken om zelf ook grondtroepen te sturen. Ik betwijfel ten zeerste dat het Iraakse leger en het in zijn eentje kan doen. Er zijn Westerse troepen nodig om ISIS écht uit te schakelen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!