Kinderachtig: snoepstelende marechaussees vechten ontslag aan

Diefstal is diefstal.

Wie snoep jat, is een dief. Wie snoep jat en bij de Koninklijke Marechaussee werkt, is een dief én een plek bij de militaire politie onwaardig. Nu zijn de acht marechaussees die snoep hebben gejat uit een snoepautomaat bij de Koninklijke Stallen in Den Haag van plan hun – wat mij betreft terechte – ontslag aan te vechten met een advocaat. De reden: andere marechaussees die ook iets probeerden te jatten maar daar niet in slaagden, zijn niet ontslagen. Tjongejonge, wat een Calimero-gedrag. Via De Telegraaf:

Advocaat Sébas Diekstra staat drie van de ontslagen marechaussees bij. Hij laat weten dat de marechaussees vinden dat sprake is van willekeur en dat het ontslag een veel te zware maatregel is. Ze stappen daarom naar de militaire ambtenarenrechter.

“Het is niet uit te leggen dat je bij de militaire politie niet wordt ontslagen vanwege een poging tot diefstal, maar wel vanwege een geslaagde diefstal”, aldus de advocaat.

Het is eigenlijk te triest voor woorden dat deze marechaussees überhaupt denken dat het oké is om met de vinger te wijzen naar oud-collega’s die ook probeerden te jatten. Ze zijn zélf de fout ingegaan. Wie de billen brandt, moet op de blaren zitten. Wat ze niet helemaal lijken te snappen, is dat marechaussees het goede voorbeeld moeten geven. Ze moeten de wet handhaven. Ze beveiligen belangrijke objecten als de Tweede Kamer en een Joodse school in Amsterdam.

Ze horen geen snoep te jatten. Nooit. En ze horen al helemaal niet te klagen dat ze worden ontslagen om zoiets. Het is net als met politici: integriteit is key. Je bent integer of je bent het niet. De snoepjattende marechaussees vallen overduidelijk in de laatste categorie. Helaas pindakaas voor de heren die het vertrouwen van hun werkgever hebben beschaamd en nu zonder werk zitten, maar het is volledig hun eigen schuld.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. Pimsch

  Er is nog altijd zoiets in onze wet als proportionaliteit enerzijds en onmisbaarheid anderzijds.
  Of wil Frank liever de Sharia?

 2. Koos_Koets

  Eerlijk gezegd vind ik dat er wel verschil is tussen jatten uit de snoepautomaat van het EIGEN wachtlokaal, of jatten uit een winkel.
  En een heilige marechaussee zal niet zo gemakkelijk een asielzoeker het land uittrappen! Dus doen we een oogje dicht.

 3. W.H.J. Reiss

  Frank is Rechter ?
  Ik vind een waarschuwing meer op zijn plaats als ik zie wat overal door de vingers wordt gezien !
  Beetje relativeren mag wel.

 4. Daniel

  Juist W.H.J. Reiss, een beetje relativeren mag wel, maar ik wil ook gezegd hebben dat Frank het volgend gescheven heeft op 28 februari: ‘Natuurlijk, de PVV-aanhang zal zeggen dat dit maar een klein dingetje is om de PVV te pesten. Maar dat is het niet. Politici kunnen niet een klein beetje integer zijn. Of je bent het, of je bent het niet. En dat geldt ook voor Faber, de politicus die terecht van andere politici eist dat ze integer zijn.’
  Dat vind ik wel weer consequent van Frank.

 5. Gielah

  Frank heeft gelijk, naar mijn mening.
  Wie iets kleins steelt is evenzeer een dief… en dus onbetrouwbaar… als wie iets van meer waarde ontvreemdt.

  Besef wel dat iedere dief ooit met iets kléins is begonnen.
  Ging dat goed en werd hij of zij niet betrapt… dan lag de weg open om meer en duurder spul te gaan jatten.
  Werd (wordt) er met meerdere mensen tegelijk gestolen… dan komt er bovendien iets lacherigs en stoers over zo’n groep…. wij dúrven dit toch allemaal maar!

  Het geweten van een mens is een fantastisch kompas!
  Het is een instrument, dat misschien wel even waardevol is als het hart.
  Maar gewetens gaan véél eerder stuk, dan dat een hart breekt!
  Steel of lieg je een paar keer… of denk je gemakkelijk weg dat een vrouw, als ze ‘nee’ zegt, éigenlijk ‘ja’ bedoelt ( ik noem zomaar even een paar dingen…) , dan zal al bij de volgende diefstal of leugen of brutalisering van een dame het geweten in het geheel niet meer waarschuwen.

  Men wordt dan héél snel ‘gewetenloos!’

  En een wereld vol gewetenlozen… dat is een héél onplezierig en onveilig oord, voor ons allemaal.
  Laten die marechaussees dus liever dankbaar zijn, dat ze na het stelen van wat snoep al ontdekt zijn.
  Al werkt hun geweten hierna dan misschien ook niet meer op volle kracht… de angst om opnieuw betrapt te worden bij wát dan ook… helpt óók om een karakterzwak mens ietwat in toom te houden!

  1. W.H.J. Reiss

   Hij die zonder zonden is, hij werpe de eerste steen !
   .
   Ik dus niet !

 6. NvanderReuk

  Heb ook wel eens staan schudden aan zo’n klotenautomaat. Had er geld ingegooid maar desondanks kwam mijn Twix er niet uit, die bleef in die draaispiraal steken. Dus ja…..

 7. Mar

  Poging tot diefstal is ook strafbaar.

  “Niet alleen het plegen van diefstal is strafbaar: ook het proberen te plegen van diefstal is strafbaar. Er wordt dan gesproken van poging tot diefstal. Poging tot diefstal heeft wel als voorwaarde dat er reeds is begonnen met het uitvoeren van het misdrijf, maar het daarna mislukt.”

  De personen bij wie het niet gelukt is, hadden hetzelfde doel voor ogen: iets bemachtigen zonder ervoor te betalen.

  Worden die gasten zo slecht betaald, dat ze snoep jatten?

 8. Dennis_WSPK

  Het integriteitsdenken bij de overheid gaat veel te ver.
  Ambtenaren worden tegenwoordig voor de kleinste onzinvergrijpjes ontslagen. Dat ontslag, dat bij de overheid “strafontslag” of “disciplinair ontslag” heet,
  heeft enorme gevolgen : men kan direct naar de bijstand en de pensioenopbouw wordt stopgezet.
  Dat kan gezinnen compleet ruïneren en tot levenslange ellende veroordelen.
  Als een burger snoep steelt, krijgt ie waarschijnlijk geen straf, laat staan levenslange ellende.

  Fraude en andere vormen van grootschalig misbruik moeten uiteraard hard bestraft worden, maar tegenwoordig haalt de overheid het middel van strafontslag wel érg snel uit de kast !
  Enige nuance is daarbij volledig zoek !

 9. tonzwart

  Ben het volledig eens met Dennis WSPK.

 10. Teun

  Van de week las ik ergens dat je nooit een gevonden portemonnee met geld bij de politie moet inleveren, omdat gebleken is dat diverse keren het geld eruit gehaald werd.
  Er bestaat geen waterdicht registratiesysteem van gevonden voorwerpen.
  In dat artikel stond ook dat de spullen in een gesloten enveloppe gedaan moeten worden.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.