Opportunistische ChristenUnie wil leenstelsel met een jaar uitstellen

800px-A_photo_of_two_students,_walking_on_the_university_campus_Roeterseiland,_Amsterdam;_high_resolution_image_by_FotoDutch_in_June_2013
Foto: Fons Heijnsbroek / Wikimedia Commons

Arie Slob probeert de rebellerende bezetters van de UvA te paaien.

De ChristenUnie wordt met de dag opportunistischer en populistischer. Nu wil de partij ineens de invoering van het leenstelsel voor studenten met een heel jaar uitstellen. De reden volgens partijleider Slob: de protesten van de studenten die eerder het Bungehuis en nu het Maagdenhuis hebben bezet. De échte reden: hij wil zieltjes winnen voor de verkiezingen van 18 maart. Citaat via NU.nl:

Slob, die tegenstander is van een leenstelsel, wijst er op dat ook in het onlangs aangenomen leenstelsel het rendementsdenken verpakt zit. Aankomend studiejaar verdwijnt de basisbeurs.

“Ik hoop dat er wordt geluisterd naar de kritiek van de studenten die nu terecht actievoeren tegen het rendementsdenken in het onderwijs”, aldus Slob.

“Als men nu het debat wil voeren over het rendementsdenken moet daarin ook het leenstelsel worden meegenomen. Als je echt wilt, kun je nog zeggen: het is eigenlijk niet zo’n goed idee.”

Hij zegt: “Neem in ieder geval nog een jaar om er nog even over na te denken, vanwege die discussie over het rendementsdenken die de studenten op scherp hebben gezet.” Als Slob serieus wil dat het leenstelsel wordt uitgesteld, dan moet hij misschien niet het kabinet blijven gedogen als een van de drie loyale gedoogpartners in het parlement.

Maar iedereen kan zien dat het hem niet echt om de inhoud te doen is. Hij wil alleen even een puntje scoren en zich afzetten tegen de coalitie om aantrekkelijk te worden voor de jonge kiezers die nog twijfelen op welke partij ze moeten stemmen. Dat mag natuurlijk, maar het is pure verkiezingsretoriek. Studenten die tegen het leenstelsel zijn hoeven dus niet bij de ChristenUnie aan te kloppen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!