VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: we moeten voortaan samenwerken met dictators

Mensenrechten of vrede en veiligheid?

VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Halbe Zijlstra heeft een bijzonder interessant debat aangezwengeld over de manier waarop Nederland en andere Westerse staten om moeten gaan met dictators – en dan met name met alleenheersers in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

‘In plaats van dat je zegt: u handelt niet volgens onze standaard, dus we vinden u slecht, moet je toch veel meer de coöperatie zoeken met het regime, omdat het in ons veiligheidsbelang is. Maar je moet ook duwen op langzame verandering,’ zegt Zijlstra.

Kort gezegd komt zijn argument erop neer dat hij naar Libië kijkt, naar Irak, en naar Syrië en ziet dat het (bijna) afzetten van regimes voor grootschalige chaos heeft gezorgd. Muammer Khadafi was een vreselijke dictator – niemand die het daarmee oneens kan zijn – maar kijk eens wat het resultaat is van de revolutie in zijn land: islamitische extremisten hebben het daar nu voor het zeggen, ISIS heeft een groot deel van Libië in handen, christenen en andere minderheden worden op grote schaal afgeslacht… en zo kan ik nog wel even doorgaan. Libië is werkelijk veranderd in een hel op aarde, wat veel zegt aangezien de lokale bevolking het al ongelooflijk zwaar had onder Khadafi.

Zijlstra gaat verder:

‘Als er een stabiel regime zit, moet je dat koesteren en proberen door middel van geleidelijkheid de situatie te verbeteren voor de bewoners. We moeten ophouden met het opgeheven vingertje iemand aan te spreken.’  De VVD zet zich met deze visie in voor een ‘realistisch buitenlandbeleid’, zegt Zijlstra.

 

Dit klinkt volkomen rationeel – en dat is het ook. Toch is er een probleem: als we echt zaken blijven doen met dictators jagen we de lokale bevolking nog meer tegen ons in het harnas. Dit betekent dat, hoewel we zeker met dictators moeten praten en af en toe akkoorden met ze moeten sluiten om gemeenschappelijke vijanden aan te pakken, we er tegelijkertijd voor moeten zorgen dat mensen begrijpen dat we het beleid van dat soort regimes niet steunen. Dit betekent dus dat we de mensenrechten wel degelijk stelselmatig moeten blijven aankaarten – wat Zijlstra niet wil.

Daar komt bij dat je prima zaken kunt doen met dictators en ondertussen ook groepen en individuen kunt steun die geleidelijke veranderingen nastreven. Anders dan Zijlstra denkt sluit het één het ander niet uit.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. Primo

  De VVD wil van de PVDA af, zoveel is wel duidelijk.

  1. -Harry

   Inderdaad Primo , dit is al het tweede schot voor de boeg in korte tijd .
   Misschien willen ze alleen het beleid een beetje meer naar hun hand proberen te zetten , maar daar gaat die rooie bende nooit mee akkoord .
   Het zijn net moslims , die doen ook nooit een stap terug .
   Althans niet zonder bulldozer .

   Verkiezingen in september ?

 2. Antidotum

  Als ze dat eerder hadden bedacht, m.n. Obama die de Am.soldaten weghaalde uit Irak, dan was het nu niet zo’n rotzooi geweest.

 3. carthago

  Een stabiel dictatoriaal regime is beter dan een onstabiel dictatoriaal regime. Klinkt isis en loekashenko’s al jarenlang als muziek in de oren, geen nieuws dus,maar dus ook al voor ons”democratisch”gekozen gekkengesticht ;belooft een hoop voor de toekomst zonder hoop. Ik sta helemaal paf. Wel heel tof van halbe gare zijkstra ons alvast te waarschuwen voor de zwarte toekomst, zoals een echte dictator in spe betaamt te doen.

 4. Giny

  Eerst Poetin boycotten en nu vriendjes zijn!!!

  1. Willie.F

   Zijlstra heeft het over dictators.

 5. van Urk

  Is ie wel laat mee! De goeie dictators die voor stabiliteit hadden gezorgd in het midden oosten hebben(op bijna een na) het loodje gelegd of van hun troon gestoten dankzij het westen! Nu zitten we met bendeleiders(IS,Hamas) en toekomstige dictators(Turkije) opgescheept die al bewezen hebben dat zij totaal niks nut zijn en zelfs nog levensgevaarlijker zijn!

 6. Teun

  Hij komt wel rijkelijk laat tot dat inzicht.
  Verder denk ik dat Michael van der Galien wel gelijk heeft.

 7. -Harry

  Persoonlijk heb ik ook meer affiniteit met Putin dan met Obonobo . De een is tuig en de andere heimelijk tuig .

  Weg met dat debiele handelsembargo !

  En dreig die pigmentrijke Keniaan maar met een boycot !
  Of laat hem lekker verrekken !
  Kan me niet heugen dat ie de afgelopen zes jaar iets gedaan heeft waar we wat aan gehad hebben .
  In tegendeel !
  En als ie straks het witte huis verlaat , doet ie dat hopelijk met het gevoel dat ie jammerlijk gefaald heeft .
  En laten we hopen dat links Amerika en de zwarte gemeenschap dat ook snapt .

 8. nogmaals

  Toen ik de titel van de column las, was ik er heilig van overtuigd dat het een verhaal was over de Brusselse vrindjes van Zijlstra !

  1. nakkie123

   haha, u was mij voor/

   want hoelang werken we al samen met het dictatuur brussel….

 9. Maaike

  Een goed stuk Michael. Heeft Zijlstra echt gezegd dat de mensenrechten niet hoeven te worden aangekaart als je toch in gesprek blijft met een dictator? Ik ga het nog even nalezen in de Volkskrant. Ik heb het zo geinterpreteerd: zie waar de val en bijna val van dictators toe kan leiden. Zie Irak en zie Syrie. Hoe afschuwelijk sommige regimes in onze westerse ogen ook zijn, het alternatief is misschien nog wel erger. Soms kan er maar beter worden gekozen voor het minst kwade, en daarom kun je beter in gesprek blijven, en hopen dat je op die manier wat kunt bereiken voor de bevolking. Volgens mij bedoelde Zijlstra dat.

 10. H.Vaes

  Dit is gelul achteraf van Zijlstra. Al ben ik ook van mening dat de oude situatie in de landen stabieler was dan het nu is.
  Maar hij moet nu niet doen alsof hij het ei uitgevonden heeft. Want destijds was de vvd mede een van de grootste voorstanders om die dictators uit te schakelen.

  1. Maaike

   Voortschrijdend inzicht?

 11. HenryJoseph

  Halbe Zijlstra is het eens met Philip de Winter!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.