Weer duizenden spookstemmen. Tijd om het rode potloodje af te schaffen

We kunnen beter elektronisch gaan stemmen.

Ik ben een trouwe stemmer; ik ga altijd stemmen als ik de kans krijg. Daar heb ik twee redenen voor. 1. voor dat recht zijn mensen gestorven, en 2. ik wil invloed uitoefenen met mijn stem. Helaas is mijn stem bij de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen – glansrijk verloren door de coalitie – niet gewoon één stem waard. Hoe dat komt? Door duizenden spookstemmen. Zie bijvoorbeeld wat er in Gelderland is gebeurd, via De Gelderlander:

In Gelderland is het vorige week op veel stembureaus misgegaan. In totaal is sprake van 857 ‘spookstemmers’. Dat blijkt uit het proces-verbaal van het hoofdstembureau in Arnhem, dat gisterochtend bekend werd gemaakt.

In een deel van de stembureaus werden meer stemformulieren geteld dan er stempassen waren ingeleverd. Dat verschil bedroeg 321. In andere stembureaus waren minder stemformulieren geteld dan er stempassen waren. Dat verschil was 536.

Als mogelijke verklaringen worden gegeven dat er te veel stemformulieren zijn uitgereikt, of dat mensen het stemformulier mee naar huis hebben genomen in plaats van in de stembus hebben gegooid. Het kan ook komen door onnauwkeurigheden bij het handmatig tellen.

Hetzelfde is gebeurd in mijn provincie, Zuid-Holland. Wie het procesverbaal van de verkiezingsuitslag bekijkt, ziet op pagina 4 van de pdf zijn er 558 stembiljetten méér geteld dan dat er kiezers zijn toegelaten tot de stembureaus. Ook zijn er 903 stembiljetten mínder geteld dan dat er kiezers zijn toegelaten tot de stembureaus. Voor 843 van die gevallen is er ‘geen verklaring’. Dat klopt dus van geen kant. En ik ben daar niet blij mee. Want mijn stem is daardoor niet één stem waard, maar een stuk minder.

Een woordvoerder van de Kiesraad zegt tegen de krant dat er altijd wel spookstemmers zijn, en dat de invoering van elektronisch stemmen het fenomeen van spookstemmen sterk zal verminderen (al zal het nooit helemaal verdwijnen). Ik zeg: doen. Laten we weer elektronisch gaan stemmen. De stemkastjes moeten dan wel heel goed worden beveiligd tegen hackers die willen meekijken, maar het lijkt me wel zo democratisch als iedere stem weer evenveel waard is bij de volgende verkiezingen.

Leest u De Dagelijkse Standaard graag? Help ons dan groeien. Doneer nu. Alleen met uw hulp kunnen we onze supersnelle groei bekostigen (we zijn razendsnel gegroeid, wat helaas extra kosten met zich meebrengt) én investeren in de toekomst, waardoor u nog meer te lezen en te zien krijgt op DDS, en we het niveau kunnen verhogen. Alle giften zijn dus buitengewoon welkom: of het nou om 100 euro, 50 euro, 50 euro of 5 euro gaat. Wilt u 250 euro of meer geven? Doe dat en word een officiële Vriend van DDS, waardoor u uitgenodigd wordt om met de redactie te dineren en gratis toegang krijgt tot onze (te organiseren) evenementen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

17 reacties

 1. Dinkydau

  Ik zou wel eens willen weten van iemand die verstand heeft van beveiliging of het mogelijk is om elektronisch stemmen te regelen op zo’n manier dat het
  1. anoniem is,
  2. veilig tegen manipulatie, dubbel stemmen en andere fraude is, en
  3. te controleren valt door willekeurige geïnteresseerden.

  Dit lijkt me vooral een logisch probleem. Als er een oplossing voor is zeg ik: uitvoeren. Zo niet, wat zijn de beperkingenen hoe ernstig zijn die?

  1. G-krul

   Ongeveer een jaar geleden was er sprake van, in mijn ogen, goede oplossing:
   De stemcomputer print zelf het stembiljet, uiteraard met de gewenste keuze.
   Deze stembiljetten kunnen ’s avonds razend snel worden geteld.
   Of de computer zelf mee zou tellen weet ik niet meer, maar zo’n computer heeft geen enkele koppeling met de buitenwereld nodig en kan dus m.i. niet worden gehackt. Het voordeel is dan dat de stemmen al geteld zijn bij sluiting, en de geprinte stembiljetten dienen dan als zekerheid achteraf voor ‘het geval dat’.

   1. Dinkydau

    Als die geprinte stembiljetten alsnog moeten worden geteld betreft het geen elektronisch stemmen. Het maakt niet uit of je nou een potlood of printer gebruikt om de keuze aan te geven.

    Als de computer zelf telt is er niet automatisch de garantie dat die computer voldoet aan de 3 eisen die ik heb geformuleerd, dus in mijn ogen is het geen goede oplossing.

    1. G-krul

     Dat tellen gaat in dat geval ook electronisch.
     vroeger ooit gezien hoe snel die oude ponskaarten werden verwerkt?

     Overigens, 100 % garantie krijg je nooit…, daar heb jij weer gelijk in.

    2. nick

     Ik denk wel dat dat een goede methode is.

     Je print je stembiljet met je keuze, je kan zien of het juiste vakje ingekleurd is, de computer telt en registreert je stem.
     Je stopt je biljet in de stembus en deze worden later ook weer getelt

     Het is annoniem, want je hebt je stempas al afgegeven, het kan niet gehackt want geen koppeling met internet oid.

     Controle door het stemmen tellen. Beide, tellen en computer, moeten overeen komen.

     Wanneer er afwijkingen zijn weet je dat er iets niet klopt met de computer of met het tellen.
     Dan gaat het tellen onder exstra controle de doorslag geven.

     Er moet toch een manier zijn tegen de fraude die nu al overal plaatsvindt !!

     Daarnaast, stemplicht weer invoeren, heel belangrijk voor de democratie. Een boete wanneer niet komen op dagen of machtiging is afgegeven.

     Maar ja, wanneer je een vrijwel waterdicht systeem invoert kan je niet meer sjoemelen….ik vertrouw op dit moment ons stemsysteem totaal niet en dit is bewezen terecht!

 2. Epimenides

  Alle argumenten ten spijt: wijvertrouwenstemcomputersniet.nl/

  Neem de moeite eens om de kieswet door te lezen.

  Jij zeker Frank.

 3. Gielah

  Ik had ook altijd de indruk dat elektronisch stemmen niet zo veilig was… met die Big Brother overheden van nu.
  Hoe anoniem is je stem dan?

  1. CJD

   Ik weet dat het anoniem stemmen een erg belangrijke factor is binnen een democratie maar dat mijn stem uberhaupt mee telt heeft wat mij betreft net iets hogere prioriteit. Ik schaam me immers niet over mijn keuze

 4. CJD

  En die z.g spookstemmers kwamen dit kabinet waarschijnlijk ten goede! Uitgerekend in Gelderland wat momenteel mijn provincie is. Nou, lekker is dat. Denk je een verschil te maken met jou stem door aan jouw burgerplichten te voldoen en dan hoor je zoiets. Dat men hier sceptisch reageert over de verkiezingen, politiek en democratische waarden in het algemeen is al te begrijpelijk!

 5. Matthijs

  Vanaf 2500 man heb je genoeg mensen om een representeerbare uitslag te hebben. Dus die paar duizend stemmen, soit.
  Democratie is trouwens niets meer dan een marketingstunt, echte beschaving komt uit jezelf niet uit je stem.

 6. Antivenin

  Bij de laatste verkiezingen in de VS waren er blijkbaar stemcomputers die dus stug op een kandidaat van de Democraten bleven stemmen, welke knop je ook indrukte. (ja, grappig, hè, ook weer in het voordeel van links, wel toevallig…) Dus daar kan ook mee gerommeld worden.

  Als je op internet voor de verkiezingen overal in de comments leest dat mensen op de PVV gaan stemmen, en dat die partij dan nog een zetel verliest, vind ik persoonlijk heel eigenaardig. Dat de coalitie, en vooral de VVD, nog steeds zoveel zetels heeft na al die schandalen, idem dito. Misschien volgende keer VN-waarnemers laten komen?

  Maar goed, ik vertrouw dat politieke tuig in Den Haag al járen niet meer (sinds de moord op Fortuyn, om precies te zijn), dus wie weet ligt het aan mij.

 7. D. G. Neree

  Dit vind ik veel verontrustender.
  Bijna 200.000 (!) ongeldige en blanco stemmen uitgebracht

  http://nos.nl/artikel/2026478-190-000-blanco-en-ongeldige-stemmen-bij-waterschapsverkiezingen.html

  hoezo ongeldig? een stembiljet is makkelijk achteraf ongeldig te maken, door bijvoorbeeld een extra rondje rood te maken

  1. Staphylocoque

   Hoezo ongeldig? Heel veel mensen hebben geen flauw benul van het nut van de waterschappen. Die denken dus dat de waterschappen ‘nutteloos’ zijn en hebben hun stembiljet beklad met kreten als ‘Opheffen AUB!’ of ‘Stoppen hiermee!’ of hebben het leeg in de stembus gegooid.

 8. observer

  Ik wel beslist niet voor eigen parochie prediken, want de Nederlandse firma, die de beroemde stemmachines op de mark bracht, heb ik ca 20 jaar geleden verlaten. Deze stemmachines waren echter zo basaal in opzet, dat “afluisteren” met een korte-golf ontvanger onmogelijk was, dit in tegenstelling tot de zeer “geavanceerde uprocessor gestuurde, onder Windows besturingssysteem” werkende stemmachines uit de USA. De laatste hebben de zeer betrouwbare en niet te hacken Nedap stemmachines wel om zeep geholpen.

 9. Dennis_WSPK

  De angst voor hacken is echt afkomstig van digibeten die helaas anno 2015 de politiek nog altijd bevolken.
  Deze mensen zien voor zich dat een hacker een of andere duistere boef is, met een masker voor, die in de bosjes naast het stemlokaal met schimmige apparatuur de uitgezonden ruis van de processor in de stemmachine weet op te vangen.

  Onvoorstelbaar dat de overheid zich door dit soort rare schrikbeelden laat leiden. De kans dat dit gebeurt is vrijwel nul. En bovendien : so what ? Wat is er erg aan dat de enkele hacker die dit zal doen, weet waar er op gestemd wordt ? De kans dat dit gebeurt is al klein, de kans dat dit op grote schaal gebeurt zo mogelijk nog kleiner.

  Anno 2015, in het digitale tijdperk, moet men eindelijk eens werk maken van volwassen ICT. Het is prima mogelijk een procedure te ontwikkelen waardoor gerommel niet op grotere schaal mogelijk is dan met het antieke papieren stembiljet. Je moet dan echter wel af van de paranoïde babyboomers die computers nog zien als iets heel gevaarlijks en die de vele indianenverhalen over almachtige hackers voor waarheid aannemen.

  Anno 2015 moet de computer eindelijk eens uit de hobbysfeer gehaald worden !

 10. luis_indepels

  Stemmentellen is een heel fraudegevoelig proces. Iedereen kan zich opgeven om mee te tellen en heel gemakkelijk stemmen op de ene partij veranderen in stemmen op een andere partij.

 11. Harrybr

  Anno 2015, … en we stemmen nog als tijdens Willem 1.
  Moet toch niet zo’n probleem zijn: elektronisch stemmen met een print in de stembus voor een latere controle d.m.v. met de hand tellen. Eind van de stemming: druk op de knop, versturen, en.. na een kwartiertje zijn de landelijke – voorlopige – resultaten bekend. Daarna kan met het handje de prints geteld worden en vergeleken met de computertelling. Kooi van Faraday om die stemcomputer en geen signaal komt eruit.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.