Internet in het vliegtuig geen goed idee: grote kans op kapingen

Of is het het risico waard?

De Government Accountability Office (GAO), een belangrijk adviesorgaan van de Amerikaanse overheid, zegt in een nieuw rapport dat, hoewel het erg leuk klinkt om internet aan te bieden tijdens vluchten, dit desalniettemin bijzonder gevaarlijk kan zijn. De reden? Hackers kunnen het netwerk infiltreren en vliegtuigen vervolgens kapen.

Nieuwe vliegtuigen met WIFI-toegang zijn volgens het rapport kwetsbaar voor kwaadwillenden die de besturing in de cockpit over willen nemen vanuit hun passagiersstoel. Dan kunnen ze alles met het vliegtuig doen, met als grootste doemscenario het laten neerstorten van het toestel.

Je krijgt er – zeker gezien het lot van Germanwings vlucht 9595, maar ook de aanvallen op het World Trade Center in 2001 – bijkans nachtmerries van. Volgens de GAO moet een dergelijke Internetverbinding gezien worden als een veiligheidsrisico pur sang.

“De internetverbinding in de cabine moet gezien worden als directe link tussen het vliegtuig en de buitenwereld, waar zich ook kwaadaardige partijen bevinden.  Dit is een serieuze kwetsbaarheid en de luchtvaartautoriteit FAA moet direct maatregelen nemen.”

Toch is er goed nieuws: het zal alles behalve gemakkelijk zijn voor hackers om dat voor elkaar te krijgen. We hoeven dus niet al in paniek te raken omdat de kans op een dergelijke terroristische aanslag opeens levensgroot is.

Daar komt natuurlijk bij dat luchtvaartmaatschappijen over het algemeen flink wat geld te besteden hebben waardoor het meer dan mogelijk voor ze moet zijn om de internetverbinding te beveiligen. Geen enkele verbinding is 100% bulletproof, maar dat geldt voor iedere veiligheidssituatie: je kunt een vliegtuig nooit zo ‘veilig’ maken dat er niets kan gebeuren. Het gaat erom dat je de risico’s beperkt.

En als het risico toch te groot blijkt te zijn, tsja, dan zit er maar één ding op: geen internet aanbieden. Jammer, maar helaas.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.