Koenders wil alle kernwapens in de wereld uitbannen

Geen categorieapr 27 2015, 20:50
De minister vindt de nucleaire ontwapening te traag gaan.
Het klinkt heerlijk ambitieus van de minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders als hij zegt dat de internationale gemeenschap de ambitie om alle kernwapens de wereld uit te bannen niet te laten varen, zelfs niet nu de internationale spanningen zijn toegenomen.
Koenders zei dat tijdens een VN-conferentie over nucleaire ontwapening in New York. Uit het persbericht van het ministerie:
‘Laten we eerlijk zijn: de huidige geopolitieke situatie is niet bevorderlijk voor ontwapening. Het zou naïef zijn te doen alsof ontwapenen los staat van de politiek. Er zijn complicaties. Maar die zullen er altijd zijn’, aldus Koenders. ‘We moeten daarom blijven zoeken naar stappen die we nu kunnen zetten’.

Koenders: ‘het uiteindelijke doel blijft een kernwapenvrije wereld, de zogeheten Global Zero’. Nederland zit weliswaar niet aan tafel bij de onderhandelingen tussen de VS en Rusland, maar ons land kan en wil een actieve rol spelen als aanjager en bruggenbouwer. Voorbeelden zijn het organiseren van de Nuclear Security Summit in Den Haag, het stimuleren van dialoog tussen de VS en Rusland en het actief inzetten op verificatie van nucleaire ontwapening in het nieuwe Partnership for Nuclear Disarmament Verification.
Er zijn nog zo'n 16.000 kernwapens in de wereld. De vraag is echter of we ooit echt een kernwapenvrije wereld krijgen (antwoord: warschijnlijk niet) en of dat wel zo verstandig is (antwoord: nee). Een kernwapen hoef je niet écht te gebruiken om het wel in te kunnen zetten als een ultieme dreiging om de vijand een toontje lager te laten zingen.
In de wereld van de internationale politiek werkt dreigen met een nucleaire bom afschrikwekkend. Dat is vervelend om te horen voor een idealist als Koenders, maar het is een feit. Hij mag gerust minder kernwapens nastreven, maar zelfs hij weet ongetwijfeld dat er niet heel veel gaat veranderen op dit gebied. En dat is lang zo erg nog niet.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten