Koenders wil alle kernwapens in de wereld uitbannen

De minister vindt de nucleaire ontwapening te traag gaan.

Het klinkt heerlijk ambitieus van de minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders als hij zegt dat de internationale gemeenschap de ambitie om alle kernwapens de wereld uit te bannen niet te laten varen, zelfs niet nu de internationale spanningen zijn toegenomen.

Koenders zei dat tijdens een VN-conferentie over nucleaire ontwapening in New York. Uit het persbericht van het ministerie:

‘Laten we eerlijk zijn: de huidige geopolitieke situatie is niet bevorderlijk voor ontwapening. Het zou naïef zijn te doen alsof ontwapenen los staat van de politiek. Er zijn complicaties. Maar die zullen er altijd zijn’, aldus Koenders. ‘We moeten daarom blijven zoeken naar stappen die we nu kunnen zetten’.
 
Koenders: ‘het uiteindelijke doel blijft een kernwapenvrije wereld, de zogeheten Global Zero’. Nederland zit weliswaar niet aan tafel bij de onderhandelingen tussen de VS en Rusland, maar ons land kan en wil een actieve rol spelen als aanjager en bruggenbouwer. Voorbeelden zijn het organiseren van de Nuclear Security Summit in Den Haag, het stimuleren van dialoog tussen de VS en Rusland en het actief inzetten op verificatie van nucleaire ontwapening in het nieuwe Partnership for Nuclear Disarmament Verification.

Er zijn nog zo’n 16.000 kernwapens in de wereld. De vraag is echter of we ooit echt een kernwapenvrije wereld krijgen (antwoord: warschijnlijk niet) en of dat wel zo verstandig is (antwoord: nee). Een kernwapen hoef je niet écht te gebruiken om het wel in te kunnen zetten als een ultieme dreiging om de vijand een toontje lager te laten zingen.

In de wereld van de internationale politiek werkt dreigen met een nucleaire bom afschrikwekkend. Dat is vervelend om te horen voor een idealist als Koenders, maar het is een feit. Hij mag gerust minder kernwapens nastreven, maar zelfs hij weet ongetwijfeld dat er niet heel veel gaat veranderen op dit gebied. En dat is lang zo erg nog niet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Simon Brouwenstein

  De grootste zorg is niet het aantal kernwapens maar de proliferatie ervan met het risico dat instabiele of extremistische regimes ze in handen krijgen.

  1. LantR.fant

   Ik ben het niet vaak met u eens. Maar in dit geval slaat u wel de spijker op de kop.

  2. HenkieAltea

   Maar je zal ze nooit van deze aardbol verwijderd krijgen,en dan is het dom gelul als je je daar druk over gaat maken.
   Maar een troost,het land wat als eerste deze nucleaire vernitieging gebruikt,zal door de andere landen van de aarde worden weggeveegd.
   Behalve als met goedkeuring van de VN deze methode gebruikt zou moeten worden tegen ISIS,cq de moslims.

   1. LantR.fant

    Er zal in Teheran maar een gestoorde geestelijke zitten die zich tussen de oren haalt dat alle goede gelovigen na een tegenaanval naar de hemel gaan en alle slechterikken naar de hel.
    Als dat soort reli-psychopaten een kernbom in handen krijgt hebben we als internationale samenleving een serieus probleem.

    1. hans-e-pans

     Wat een simpele geest zeg die Koenders. Als je kernwapens hebt ga je toch niet naar zo’n malloot luisteren.

 2. Primo

  Laten we beginnen met moslim landen de kernwapens af te nemen, daar zit de dreiging.

  1. van Urk

   Kan er maar een opnoemen en dat is Pakistan dus zoveel moslimlanden zijn er niet die over kernwapens beschikken. Verder heb je nog India (Hindoestaans),Noord Korea, Frankrijk, Groot Brittanie, VS,Rusland,China en waarschijnlijk Israel.

 3. toetssteen

  Ik heb niets met de SP, maar Marijnissen had volkomen gelijk toen hij Koenders een ‘flapdrol’ noemde.
  Kernwapens verbannen is leuk geblaat voor de bühne, maar elk kind weet dat het volstrekt onrealistisch is. Zorg liever voor een goed evenwicht zodat niemand het in zijn kop haalt ze na Hiroshima en Nagasaki ooit nog eens te ‘gebruiken’. Het effect is zelfs nu nog in de geheugens gegrift.

 4. Theo345

  Als Koenders zo ambitieus is, laat hij dan meteen oorlog verbieden.

 5. W.H.J. Reiss

  Koenders = PvdA = Achterlijkheid Troef !
  De wereldverbeteraars die Arbeid in hun logo hebben staan, maar waarvan eenieder bij de overheid de ‘nullekop’ uithangt of een (allochtone) uitkeringstrekker is !

 6. Bromsnor

  Dan kan Koenders beter even Obama aan zijn mouw trekken.

  Immers door de slechte deal die Obama met Iran wil sluiten zal Iran over niet al te lange tijd over atoomwapens beschikken.

  En als reactie op die deal wil nu ook Saudi Arabië over kernwapens beschikken om zich tegen de Sjiitische agressie te verdedigen.

  1. nogmaals

   @Bromsnor

   Prima reactie !

  2. toetssteen

   @Bromsnor
   Niet al te veel het Joop gewauwel napraten. Als men echt van zins is een bom te maken, is het inzamelen aan de achterzijde van het ziekenhuis (afdeling radiologie) effectiever. En laat daar nou net geen toezicht op zijn of komen.

  3. jansje2

   Bromsnor, precies!
   Luchtfietser Koenders roept ongenuanceerde dingen.
   Hij zou zich als ‘minister’ van Buitenlandse zaken zich concreet in kunnen zetten om Obama hiervan af te houden.
   Doet’ ie niet. Houdt zich geheel afzijdig, ik heb hem tenminste nog niet duidelijk naar Obama toe, gehoord. Of b.v. Israël steunen hierin!! Dan voeg je wat toe! Niet met dit gebral! Maar dat zijn we gewend van dit zooitje hypocrieten.
   Hypocriet!

   1. Mart

    Nederlanderkes…waar halen jullie toch al die imbecielen vandaan ??

    1. -Harry

     Socialisme is net als varkenspest , buitengewoon besmettelijk .
     Velen zijn geïnfecteerd .
     Het wordt tijd om preventief te ruimen .

     Maar is het in België veel anders dan ?
     Hadden jullie niet ook langdurig een Italiaanse socialistische homo met een achterlijk strikje en een bespottelijke manier van Nederlands spreken , om jullie te besturen ?

     Daar hebben jullie ook niks tegen ondernomen , behalve dan de laatste keer , om met iets minder mensen op hem te stemmen .
     Dat is toch ook een ernstige blamage ?

 7. nakkie123

  wat een gekkie die koenders !
  .
  en als de wereld kernwapenvrij is, gaan we dan heel paranoia elkaar nog meer in de gaten houden dan voorheen of er iemand toch niet stiekem zo een bommetje gaat maken ?
  .
  nog meer paranoia, dat kunnen we wel gebruiken op de wereld…..
  .
  wat een luchtfietser die vent…

  1. toetssteen

   @Nakkie
   Yep, want z e zouden weleens en zo vort. En daar gaan we een preemptive war tegen beginnen. (pre-emptive stike kan ook, maar is hetzelfde)

   1. toetssteen

    stike -strike

 8. _Mediaevist_

  De Russen en de Amerikanen gaan die dingen echt niet ontmantelen op het moment. Wél zijn de Amerikanen veel verder met het maken van een rocket shield (SDI-achtig). Als dat ze vlot lukt kunnen ze eventueel 50 miljoen Russen naar de hel bombarderen zonder al teveel eigen schade, mochten ze daar behoefte aan hebben. Voor de Russen en Europa zou het niet zo fijn zijn.

 9. nogmaals

  A

 10. nogmaals

  Als die valse Koenders iets roept, is dat uitsluitend in het belang van Koenders c.s, of de pvda of de Internationale Socialisten. Of hij roept het om in het gevlei te komen bij de bilderberg-opperhoofden, in de hoop om nogmaals op de deelnemerslijst te mogen komen, want zijn deelname in 2004 bleek wel heel lucratief voor zijn linkse carriere.
  Als hij echt het beste met de wereld(bevolking) zou voorhebben, moet hij roepen: Eerst de islam de wereld uit, en pas daarna alle kernwapens!

  1. _Mediaevist_

   Dat zal hij nooit doen, de PvdA vindt de islam te gek. en het moet gezegd: om de grenzen van landen te slopen en mensen te kneden, is het een uitermate geschikt wapen.

   1. Simon Brouwenstein

    Kan Mediaevist een citaat uit het PvdA-programma of uit de mond van een PvdA-politicus citeren waaruit blijkt dat men daar de islam helemaal te gek vindt.
    Citaten uit eigen dikke duim tellen niet mee.

    1. _Mediaevist_

     Dat is niet nodig, het blijkt wel uit de acties en het gevoerde beleid van de partij.

     1. Simon Brouwenstein

      Die citaten bestaan dus niet. Het was al duidelijk dat je dit bij elkaar fantaseerde.
      Lasterlijke onzin dus.

     2. nakkie123

      @ S.BRULLENSTEIN,
      .
      _Mediaevist_ citeert ook helemaal niet en heeft ook niet de bedoeling het pvda programma te citeren.
      .
      _Mediaevist_ geeft simpel blijk waar de pvda voor staat.
      .
      u, brullenstein, u legt mensen woorden in de mond die niet gebruikt zijn om daarna de tegenstander daarmee om de oren te slaan.
      .
      mooi staaltje drogredeneren brullenstein.

     3. _Mediaevist_

      Ik zou zeggen, maakt u het maar aanhangig bij de rechter waar de vermeende laster uit zou bestaan. U gebruikt hier een typische truc om de mensen de mond te snoeren. U valt lelijk door de mand ondanks uw geaffecteerde taalgebruik.

     4. nakkie123

      tja, en dan is brullenstein weer gevlogen naar een ander topic, als een geslagen hond met de staart tussen de benen, want ontmaskerd.

     5. Simon Brouwenstein

      Ik toon slechts aan dat de citaten niet bestaan, dat dit beleid niet bestaat en dat geen enkele PvdA er dit vindt.
      Het is een beleid en opvattingen die door merkwaardige figuren aan de PvdA worden toegeschreven maar dat zegt slechts iets over deze merkwaardige figuren.

     6. nakkie123

      @ brullenstein,
      .
      _Mediaevist_ heeft niks geciteerd dus jij hoeft geen verzonnen citaten aan te tonen.
      .
      elke blinde weet zonder het partij programma gelezen te hebben dat de partij van de arabieren voor de arabieren zijn, hoewel die zelfde caramels nu ook die partij uitkotsen.

 11. rexm

  Als die Koeders nou eens begon met de VS en de EU op hun vingers te tikken dat ze zouden stoppen met het jennen van Rusland, dan toon je respect.
  Het hele spel is door de EU onder leiding van de VS weer opgerakeld, omdat Rusland in ogen van de VS te machtig wordt.
  De VS wil oorlog en niet de bewoners van Europa en Rusland.

 12. Harrybr

  En zo’n hemeldromer kan in NL Minister van Buitenlandse Zaken worden en blijven…

  Ik ken er nog een: alle wapens, inclusief pijl-en-boog de wereld uit.

  Nu we toch bezig zijn: wat dacht u van: geen stoute en slechte mensen meer, enkel nog bloemenzwaaiende vredelievelingen.

  Vraag de Oekraïners eens, wat een garantie van Rusland, UK en USA waard is: 2ct/kg, de prijs van oud papier.
  Logisch, dat de Israëli’s slecht één garantie accepteren: hun eigen aan de atoombomknop.
  De hele wereld geeft de Ayatolla’s de kans, net als vroeger de Israëli’s de slapende Fransen in Dimona konden bedonderen, om hun atoombom te maken. Uranium boven 5% heeft geen zin meer voor energieopwekking. Tot 21 % hooguit als alternatief voor “Petten” voor medische toepassingen, doch daarboven slechts één doel: atoombommen.

  Voor de Anti-USA hetsers: na Okinawa waren de geallieerden overtuigd, dat de Japanners tot het uiterste zouden gaan, met misschien wel 1 mln dode geallieerde soldaten en vele miljoenen dode Japanners. Ook werd bekend, dat mid sept. alle gevangen blanken afgemaakt zouden worden door de Japanners.
  Dus: op 6 aug de eerste uraniumbom en op 9 aug de eerste plutoniumbom. Resultaat: noppes.
  Men vergeet, dat 9 aug. ook de Sovjets hun Ausustusstorm startten, en met 1.6 mln zeer goed bewapende soldaten alle Japanse weerstand onder de voet liepen, tot in Noord-Korea toe.
  Hoewel de Japanners hen 20 aug. nogmaals vertelden al gecapituleerd te hebben bleven de sovjets doorgaan, tot 2 sept toe. Vele honderdduizenden zijn toen verdwenen, incl. de Wit-Russen, die daar na de Russische Revolutie toevlucht gevonden hadden. zie ook: https://decorrespondent.nl/1587/De-mythe-van-de-atoombom-die-69-jaar-geleden-een-einde-maakte-aan-de-Tweede-Wereldoorlog/61012215-568ac900.

  De USA hebben hun monopolie op de atoombom NIET gebruikt tegen de Sovjet-Unie toen vele Oost-Europese landen via staatsgrepen in hun handen vielen, noch tegen Mao’s China in 1945-49.

  1. nakkie123

   tja, de correspondent, dat uiterst linkse blogje,
   daar verwacht ik wel een hoop anti-usa van, vanzelfsprekend.

 13. Nicky

  Herinnert u zich nog die gele posters, met rode opdruk de cartoon van Opland en de tekst:

  “KERNWAPENS DE WERELD UIT, TE BEGINNEN IN NEDERLAND!”.

  Tja, waar begin je? Okay in de landen ‘van goede wille’. De laatsten zullen toch echt Pakistan, Iran en Noord Korea zijn; de as van het kwaad.

  BAMMM!

  De Socialisten hebben echt nog nooit iets goeds voorgesteld, en iets beter gemaakt.
  Zeker nu als ze de Islam wegkijken; gevaarlijk – juist omdat ze zo vriendelijk wegkijken.

 14. Pjotter

  Gaat jochie koenders met luchtballonnen spelen

 15. A Dutch Patriot

  Alle centrale banken in de wereld uitbannen zou veel meer oorlogen voorkomen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.