Meeste Nederlanders vinden Koningsdag nieuwe stijl prima. Maar wat vind jij?

95 procent van de Nederlandse bevolking is tevreden of neutraal over de nieuwe opzet van Koningsdag.

Dat bericht De Telegraaf, dat zich daarbij baseert op een onderzoek van onderzoeksbureau Necker van Naem voor NU.nl. Maar liefst 60% van de ondervraagden vindt het prima dat koning Willem-Alexander voor de nieuwe opzet heeft gekozen. Slechts 3,9% denkt daar anders over.

De krant voor wakker Nederland legt uit:

Koning Willem-Alexander wil graag dat Koningsdag een andere invulling krijgt dan de afgelopen jaren onder zijn moeder Beatrix. Zo komt bijvoorbeeld het defilé terug, dat de Koninginnedagen van zijn grootmoeder Juliana kenmerkte. Dit jaar zullen op het Groothoofd in Dordrecht de koninklijke gasten een ‘Grande Parade’ bijwonen, een soort vlootschouw. Zo’n vijftig oude en moderne vaartuigen komen langs op het rivierenknooppunt. Ook gaat de koning naar één gemeente, daar waar eerdere jaren twee plaatsen werden bezocht door de koninklijke familie.

Daarnaast wandelen de leden van de koninklijke familie morgen niet alleen door de stad, ze gebruiken ook andere vormen van vervoer. Zo gaan ze onder andere met een boot en elektrisch vervoer.

Het zijn relatief kleine veranderingen, maar de gemiddelde Nederlander staat er dus achter. Wel is er één splijtzwam: prinses Beatrix. Bijna de helft van de respondenten vindt het prima dat zij er niet bij wil zijn, maar de rest denkt daar toch een beetje anders over. Wat mij betreft hoort zij er gewoon bij te zijn, maar goed – als ze het feestje overslaat went het volk daar na een paar jaar vanzelf aan, zodat het over een jaar of twee, drie niet eens meer onderwerp van debat is.

Tenslotte heeft de peiling meer goed nieuws voor het koningshuis. Hoewel ik republikein ben is maar 19% van de respondenten het met mij eens. Bijna 54% steunt het koningshuis zoals het er nu is en eenvijfde steunt de monarchie in principe, maar zou graag willen dat de rol van de koning verandert. Het komt er dus op neer dat bijna 75% van de Nederlanders de koninklijke familie nog altijd gepassioneerd steunt. Koning Willem-Alexander en koningin Maxima kunnen dus nog altijd rekenen op de steun van het overgrote deel van de Nederlanders.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Geah

  Ik ook…

  1. hans-e-pans

   Commercieel gedoe, als er op de een of andere manier niets aan verdiend zou worden bestonden deze dagen allang niet meer.

   Misschien wel een nieuwe invulling van “Brood en spelen”.

 2. van Urk

  Toen ik die foto onbewust zag, dacht ik eerst in iets anders!

 3. -Harry

  Ben altijd oranje gezind geweest ondanks alle perikelen met Bernhard etc . ,
  tot dat secreet van een Beatrix er blijk van gaf meer met de allochtonen op te hebben dan met de man die z’n leven in de waagschaal stelt om ons land te redden !
  Terwijl zij haar bankrekening vol liet vloeien met enorme sommen geld en het totaal verdomde om ook maar iéts te bezuinigen , kon Wilders in gevangenissen slapen om er zeker van te zijn dat ie er de volgende dag nog was !

  Enig begrip ?
  Enig mededogen ?
  Geen donder !

  Als het aan mij lag werd het secreet alsnog met pek en veren het land uitgejaagd .

  En neem dan die zwerm nazaten alsjeblieft ook mee !
  Zijn met dezelfde genen behept , tenslotte !

 4. lauwebal

  Ik mis de optie: Afschaffen dat koningshuis. Wat mij betreft mogen ze hun geld houden, maar uiteraard wel gewoon belasting betalen. En een baan zoeken als de centen op zijn.

 5. MicMokum

  Niet om het een of ander, maar we vieren dit jaar pas voor de tweede keer koningsdag.

 6. Gielah

  Ik verzet geen stap voor die koningsdag!
  Waarschijnlijk volg ik het wel op radio of televisie.. nieuwsgierig zal ik wel altijd blijven… maar het idee dat zo´n koning en zijn moeder naar Bilderbergconferenties gaan vind ik uitgesproken griezelig.
  En daarbij komt dan ook nog dat rare respectvolle gedoe op ongeschoeide voeten en (wat de dames aangaat) met doeken over het hoofd in moskeeën in héle gevaarlijke landen!
  Dat is ábsoluut ón-Nederlands en een knieval voor de vijanden van onze vrijheid…. en het geeft mij eerder gevoelens van verontwaardiging dan van aanhankelijkheid.
  Aanhankelijkheid moet je eerst verdienen!

  Dit vorstenhuis slijmt met alles en iedereen waar geld aan te verdienen valt…. en gerechtigheid en principes doen er dan niet toe.

  En nu maar hopen dat prinses Amalia later een sterk en eerlijk karakter zal blijken te hebben en dat zij NIET braafjes met alle financiëel fortuinlijke winden mee zal waaien, maar eerder échte waarden zal verdedigen…. en DUS ook eens NEE zal zeggen tegen wat niet klopt.

  Niets is onmogelijk, toch?

  1. Mar

   @Gielah

   “En daarbij komt dan ook nog dat rare respectvolle gedoe op ongeschoeide voeten en (wat de dames aangaat) met doeken over het hoofd in moskeeën in héle gevaarlijke landen!
   Dat is ábsoluut ón-Nederlands”

   U bakt ze weer mooi bruin, Gielah.

   Respect tonen voor en zich houden aan regels en kledingvoorschriften in gebedshuizen in Nederland en buitenland zonder onderscheid, is een goede Nederlandse gewoonte. Ook al staan ze haaks op wat men gewoon is in Nederland, men past zich aan.

   Ik weet wel zeker dat u dit ook doet bij een bezoek aan een gebedshuis, welke niet van uw religie is of religieuze plek in het buitenland en niet bot de voorschriften negeert omdat men in Nederland daar niet aan doet.

   1. Gielah

    Ik zet geen vóet in een moskee.
    Zelfs niet eens op het plein vóór een moskee.

    En nee… ik heb er ook geen respect voor.
    Tegen de duivel en wat hij allemaal aan wrede afgoderij inspireert hoef ik alleen maar NEE te zeggen.

    Wat is dat toch voor achterlijks in mensen, die geen enkele relatie met de Levende God hebben… maar dat ze weer wél respect kunnen opbrengen tegen wat bij de wereld van de duisternis hoort?

    Dan wéét je toch al dat er ergens in hun ziel iets niet helemaal kosher is… of nóg niet helemaal kosher is?

    En dat je zoiets nog aan mensen moet UITleggen.
    Dat is behoorlijk verontrustend.

    1. Mar

     @Gielah

     U bent ook niet verplicht toch om een moskee te bezoeken. Net zo min men verplicht is in Rome het Vaticaan te bezoeken, in Thailand een tempel, in Jeruzalem de Klaagmuur.

     Het is en blijft wel een goede Nederlandse gewoonte, dat als men een gebedshuis of religieuze plek bezoekt, ook al heeft men niets met religie, men de regels uit boerenfatsoen respecteert.

     En dat gezeur over de sluier van Beatrix moet eens stoppen, want ze droeg alleen de sluier bij bezoek aan de moskee en verder niet tijdens het bezoek aan Oman.

     Het zit in de Nederlandse cultuur ingebakken om plaats te bieden aan andere religies dan het christendom en daar staat Nederland ook om bekend en wordt om geroemd.

     Dus zeg het maar, wie is er on-Nederlands bezig?

   2. BETSIEvrouwtje

    Met deze reactie scheert U alle Nederlanders over een kam….
    Ik ben 20 jr lang als inwoonster van Düsseldorf met een auto en duitse nummerborden naar Nederland gekomen,en hoorde met schaamrood op mijn kaken de meningen van Nederlanders ,die aannamen dat ik Duitser was..dus mooi respect tonen is bij U alleen maar “voor de bühne”!!!

    1. Mar

     @Betsievrouwtje

     Een auto met Duits nummerbord is toch geen gebedshuis of religieuze plek.

     Het klopt wel dat men in Nederland niet consequent is met het begrip ‘respect tonen’.
     Consequent is Nederland sowieso niet. Vandaar ook dat de Nederlandse wetten vol staan met: met uitzondering van ……….

     1. Mar

      In Mexico vindt men het heel normaal om op de dag van de doden te gaan picknicken op de begraafplaats bij het graf van familie.

      Mijn schoondochter (Amerikaans/Mexicaanse komaf) vroeg aan mij of zoiets ook eventueel kon in Nederland.
      Nou echt niet. Je mag een bloemetje zetten, maar picknicken is uit den boze. Zoiets doe je niet op een begraafplaats in Nederland.

 7. Teun

  Het kan me niets schelen. Als de frikandel speciaal, het Heineken bier, de Tom Poes en de mandarijntjes maar blijven.
  En met mandarijntjes bedoel ik niet de voor de superbankiers of de voor de paus buigende mandarijnen.

 8. toetssteen

  Het boeit me voor geen ene meter. Radio uit, tv gebruiken om een gedownloade opera te kijken en de rest van de dag in te vullen met muziek naar keuze.
  Niets met het ‘koningshuis’.

 9. Antidotum

  Ik heb niets met het koningshuis.

 10. Marion

  Het koningshuis is ordinaire poppenkast. Bea was nix met haar hooghartige blik, maar haar zoontje is geen haar beter. Kapitalen kost het ons, alleen al dat paleis in Griekenland met tich kamers…

  Alleen de dombo’s die ook altijd verkeerd stemmen staan met nederig respect achter de hoogheden…

 11. Simon Brouwenstein

  De bijdragen op dit blog maken duidelijk dat het Koningshuis in (ultra)rechtse kringen weinig aanzien en draagvlak meer heeft en Putin veel.
  Het betreft kennelijk een zeer kleine minderheid maar verontrustend is het wel een beetje: ons Koningshuis wordt veracht en een smerige buitenlandse dictator bewonderd.

  1. toetssteen

   @Brouwenstein
   Huh? Gaat het over Putin? Heb ik iets gemist?

 12. JanKorneeldeWit

  Mijn (schuil)naam zegt dek wel genoeg over mijn ongezouten mening ten aanzien van de kwestie Oranje. Deze Oranje 2.0 heeft werkelijk een dikke investering gedaan in het oppeppen en aandikken van het ‘wij hollanders samen gevoel’. Bah wat een misselijke meute bierzuipers gehuld in oranje-prullaria waar ik mij elke keer weer doorheen moet wurmen. Napraters en in slaap gesukkelde nep-orangisten blatend om de meeste aandacht. Nee mijn ideale 27 april is er een van normale werkzame rust op straat. Afgezien daarvan moet die familie on Amsberg-Zorreguieta maar eens gewoon belasting betalen in plaats van over water en micro-kredietjes te leuteren. Afschaffen en uitmelken die hap! Vandaag nog! 27 april dat zou een mooie dag voor de republiek kunnen worden.

  1. Mar

   Deze emoties moet u toch ook hebben als er een EK of WK voetbal is.

   Trouwens, dat oranje-gedoe is echt wel te ontwijken en men is niet verplicht daar aan mee te doen.

 13. Mowdes

  Het is vandaag 27 April 2015, maandag.

 14. Gielah

  Klopt!
  En dan?

 15. BETSIEvrouwtje

  Als ik zie,wat mensen allemaal aanstellen ,tegenover een familie,die al generaties,van hun naam profiteert ,denk ik BEWUST bij mezelf :”DIT knipmessengedrag van de meeste Nederlanders is niet meer van deze tijd”!!
  Denk aan alle grapjes en schandalen die zij in hun verleden meegemaakt hebben,vooral Bernard,als dat in een van onze families gebeurd was, zou een “gewone”man de cel ingegaan zijn.
  Vandaag .Ik zag de drie meisjes 2-3 uur lang zwaaien waar NIETS te zwaaien viel en gezien hun uiterlijk ,dezelfde kleding en kapsels,overviel mij diepstes medelijden.,met hun en met de mensen die de “aapjes kwamen kijken”
  Hun verleden en hun titel mogen ze houden,maar het wordt allerhoogste tijd dat zij vermogensbelasting betalen en ook anderszins financieel gaan bijdragen aan ons systeem..Willem vertelde dat hij van sport houd,in zijn vakantietijd vooral van watersport….zou hij het racen met zijn nieuwe superdure Speedboot bedoelen? IK voel mezelf als AOW ster met de 40 euro die ik ondanks dit minimum inkomen dit jaar ,aan de belasting moet betalen,behoorlijk in de boot genomen!

 16. The Fox

  Het meest wonderlijke van deze enquetes rondom 27 of 30 april is dat er nooit iets controversieels uitkomt. Het is een stortvloed van goed nieuws. Of er worden zaken achtergehouden of er wordt een niet representatieve steekproef gedaan of allebei.

  In ieder geval kan het nauwelijks genoemd worden en hoort het niet op de voorpagina.

 17. Geah

  Reken maar echt wel dat het koninklijk paar ons visitekaartje is in de handelsbetrekkingen over de hele wereld….zij sluiten deals af waar onze economie hun welvaart aan ontleent….Of dacht je soms dat ons koninklijk paar zomaar voor de lol op staatsbezoek gaan over de hele wereld….
  Ons koninklijk paar zorgt ervoor dat Nederland rijk blijft…..Dus als een land rijk is…dan heeft de bevolking het ook goed……dankzij ons mooie koningspaar….Dus hulde voor ons koningspaar…

 18. Dennis_WSPK

  Ik geloof niks van de waarde van het koningshuis voor de handel. Zijn die handelaren dan zó dom dat ze onder de indruk zijn van een machteloze vorst die niets anders mag doen dan wetjes tekenen en lintjes doorknippen ? Dat is wel heel beschamend !

  Bovendien zijn er genoeg republieken die uitstekende handelsbetrekkingen hebben met andere landen en die gewoon een president hebben.

  De genoemde waarde kan nimmer bewezen worden, simpelweg omdat we de afgelopen 200 jaar geen republiek zijn geweest. Onbewezen stelling dus !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.