Nederlander Sjaak Rijke bevrijd in Mali

Geen categorieapr 06 2015, 14:00
Franse commandotroepen hebben hem bevrijd uit handen van terroristen.
Geweldig nieuws! De Telegraaf bericht dat Sjaak Rijke, een Nederlandse treinmachinist, is bevrijd. Hij werd maar liefst drie jaar lang vastgehouden door islamitische terroristen in Mali. Vanmorgen is er ein-de-lijk een einde gekomen aan zijn gevangenschap.
Rond 05.00 uur maandagochtend bevrijdden commando's en andere militairen de Nederlander, die sinds 2011 vast werd gehouden door terroristen. Meerdere daders zijn daarbij opgepakt. Rijke is meegenomen naar een basis bij de plaats Tessalit en is in veiligheid.
De Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian heeft volgens zijn ministerie maandagochtend gehad met zijn Nederlandse collega Jeanine Hennis-Plasschaert om te melden dat Rijke bevrijd is.
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders reageert verheugd: "Ik ben blij en opgelucht dat er een einde is gekomen aan een vreselijke periode van onzekerheid en verdriet."
Leuk, maar het trieste is dat de Nederlandse staat daar bar weinig aan heeft gedaan. Rijke is bevrijd door Franse commando's. Als die het initiatief niet hadden genomen om de terroristen aan te pakken in Mali zat hij nu nog altijd vast... en was hij misschien zelfs helemaal niet meer in leven. Koenders en Hennis zouden zich daarom kapot moeten schamen. Goddank voor de Fransen, als het aan onze ministersploeg had gelegen was het heel anders afgelopen.
Maar goed, gelukkig zijn er nog altijd de Fransen die tegenwoordig wél van wanten weten. Zowel Rijke als zijn gezin, als de rest van ons land mogen hen dankbaar zijn.
Overigens zal zijn vrouw ongetwijfeld ook bijzonder opgelucht zijn. Toen de terroristen haar man ontvoerden probeerden ze haar namelijk ook te pakken, maar zij kon nog net ontsnappen. Je kunt je er iets bij voorstellen dat de afgelopen 3,5 jaar bijzonder moeilijk voor zijn geweest.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten