Nederlander Sjaak Rijke bevrijd in Mali

Franse commandotroepen hebben hem bevrijd uit handen van terroristen.

Geweldig nieuws! De Telegraaf bericht dat Sjaak Rijke, een Nederlandse treinmachinist, is bevrijd. Hij werd maar liefst drie jaar lang vastgehouden door islamitische terroristen in Mali. Vanmorgen is er ein-de-lijk een einde gekomen aan zijn gevangenschap.

Rond 05.00 uur maandagochtend bevrijdden commando’s en andere militairen de Nederlander, die sinds 2011 vast werd gehouden door terroristen. Meerdere daders zijn daarbij opgepakt. Rijke is meegenomen naar een basis bij de plaats Tessalit en is in veiligheid.

De Franse minister van Defensie Jean-Yves le Drian heeft volgens zijn ministerie maandagochtend gehad met zijn Nederlandse collega Jeanine Hennis-Plasschaert om te melden dat Rijke bevrijd is.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders reageert verheugd: “Ik ben blij en opgelucht dat er een einde is gekomen aan een vreselijke periode van onzekerheid en verdriet.”

Leuk, maar het trieste is dat de Nederlandse staat daar bar weinig aan heeft gedaan. Rijke is bevrijd door Franse commando’s. Als die het initiatief niet hadden genomen om de terroristen aan te pakken in Mali zat hij nu nog altijd vast… en was hij misschien zelfs helemaal niet meer in leven. Koenders en Hennis zouden zich daarom kapot moeten schamen. Goddank voor de Fransen, als het aan onze ministersploeg had gelegen was het heel anders afgelopen.

Maar goed, gelukkig zijn er nog altijd de Fransen die tegenwoordig wél van wanten weten. Zowel Rijke als zijn gezin, als de rest van ons land mogen hen dankbaar zijn.

Overigens zal zijn vrouw ongetwijfeld ook bijzonder opgelucht zijn. Toen de terroristen haar man ontvoerden probeerden ze haar namelijk ook te pakken, maar zij kon nog net ontsnappen. Je kunt je er iets bij voorstellen dat de afgelopen 3,5 jaar bijzonder moeilijk voor zijn geweest.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

24 reacties

 1. Koos_Koets

  Dankzij de baard leeft hij nog.

 2. hans-e-pans

  Hij zal wel voor de rest van zijn leven enige opgedrongen geestelijke bagage meedragen, ook wel bekend onder het Stockolmsyndroom.

  1. van Urk

   Laat zich nu neutraliseren tot trotse Fransman i.p.v. een vernederende Hollander.

   1. Chef-70

    Neutraliseren? Nationaliseren denk ik.

 3. van Urk

  De Fransen waren hem waarschijnlijk nog niet vergeten nee! Toen onze politici troepen naar Mali stuurden werd er zeker even niet meer aan gedacht dat daar ook een noodlijdende Nederlandse staatsburger gegijzeld zat!

 4. Primo

  Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom je naar zo’n apen republiek op vakantie wil, dat is vragen om moeilijkheden, kost de staat bergen geld en wij zitten van de week weer opgescheept met die vent met die scheerkwast onder zijn kin bij Pauw of DWDD.

 5. Adriaan Jansens

  Hulde voor de Franse commando’s, en ach ja wie gaat er nu naar zo’n takke islamitisch land op vakantie dan vraag je er gewoon om, geen medelijden met deze naïeve dwaze ‘Nederlander’ welke niet over een goed functionerend brein beschik maar buiten al gewoon een gutmensch met baard blijkt te zijn.

 6. Teun

  Nederlanders zitten in Mali agenten te trainen in het voordrukken van aangifteformulieren

 7. Teun

  Dan heb je geen tijd meer voor Jan, Piet en Corneel en andere mannen met baarden.

 8. Teun

  Nu is Sjaak dus de sjaak niet meer. Nu alleen die baard nog en dan is hij hopelijk weer helemaal de ouwe Sjaak.

 9. Teun

  De Nederlandse Leeuw staat pal voor zijn sjaak.

 10. W.H.J. Reiss

  Deze ontvoering in Mali IS de schuld van Wilders.
  Het zou goed zijn als Wilders aan de ontvoerders zijn excuses aan zou bieden voor de grote mond die hij steeds heeft. Daardoor worden moslims over de gehele wereld op de kast gejaagd en gaan dan dit soort dingen doen !

  1. Primo

   Volgens de Telegraaf is hij nog bij toeval bevrijdt ook door de Fransen.

  2. Chef-70

   Je vergeet erbij te vertellen dat het sarcastisch bedoelt is. Misschien zijn er mensen die denken dat je het serieus bedoelt.

 11. Nicky

  Camouflage uitrusting;
  witjurk en geitesik.
  Je kunt de NL regering ook niet kwalijk nemen dan.

  Dus hr. Reiss, inderdaad de schuld van Wilders.
  .
  .
  .
  (we zijn wel erg flauw geworden… maar nu vinden wij gewoon dat het de schuld is… hou je vast,
  van de Islam).

 12. Trudy

  Die kerel was van te voren zo gewaarschuwd om niet naar zo’n soort land te gaan….maar lekker toch doen…..Zullen wij wedden dat hij de volgende keer weer naar zo’n soort land gaat….en wij hardwerkenden dan zijn losgeld betalen….

 13. Mike V.

  Koenders, bedankt 😉

 14. Dennis_WSPK

  Je kunt je afvragen wat meneer daar te zoeken had. Gevalletje eigen schuld, dikke bult denk ik.

  Ik mag aannemen dat deze meneer de rekening van de redding gepresenteerd krijgt ? Hij had daar niks te zoeken en wist hoe gevaarlijk het was.

  Raar dat de man als held wordt binnengehaald.

 15. Nicky

  Er zijn mensen met idealen. Mijn dochter heeft daar als arts in een Christelijk (hoe kan het anders, met gratis behandeling!) Ziekenhuis gewerkt.

  Toen, tot 8 jaar geleden(?) kon het nog. Hoewel, ook toen kon van alles kon gebeuren.

  En Donald Duck, indien weer in problemen gekomen in zijn eigen omgeving, zagen we regelmatig naar Timboektoe onderduiken.

  En dan zijn er natuurlijk die teveel stripboeken hebben gelezen. Die nu wel eens willen zien waar onze vriend Donald verbleef bij die Basjieboesoeks Theemutsen. Kan je weer wat verhalen straks in NL, op verjaardagen.

 16. Antidotum

  De Rijke is destijds, willens en wetens, tegen het uitgebrachte reisadvies in, vertrokken naar Mali.

  Een vorm van domheid of onverschilligheid dat hij drie jaar lang met zijn vrijheid heeft moeten bekopen.

  Hij heeft geluk gehad, de nevenclub van al Queda die hem gijzelde, wilde nauwe banden aangaan met IS, met als resultaat onthoofding in het verschiet voor de gegijzelden.

  Hij zal binnenkort wel te zien zijn in de media, althans, bij de hoogste bieder uiteraard.

 17. Antidotum

  Moet zijn -negatieve reisadvies-.

 18. Robert Lemm

  Wat heeft Nederland al die tijd voor hem gedaan?

  1. _Mediaevist_

   Zo te zien heeft Nederland al die tijd niets voor hem gedaan, ondanks enkele klemmende verzoeken. De regering is weer eens in gebreke gebleven. http://nos.nl/artikel/2004346-tijdlijn-de-ontvoering-van-sjaak-rijke.html

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.