Stichting Nederland Wordt Beter legt zich niet neer bij besluit OM over Zwarte Piet

Geen categorieapr 25 2015, 16:00
De stichting laat vandaag weten dat het een klacht indient tegen het Openbaar Ministerie.
Zoals wij eerder al berichtten heeft het OM besloten dat Zwarte Piet op geen enkele manier dan ook racistisch of discriminerend is, en dat er dus geen strafzaak komt tegen deze mythische kindervriend. Alle aanklachten tegen Zwarte Piet zijn geseponeerd.
Hoewel wij daar bijzonder blij mee zijn geldt dat helaas niet voor iedereen. De mensen achter de stichting Nederland Wordt Beter bijvoorbeeld:
Nederland Wordt Beter heeft geen begrip voor dit besluit. 'De pieten die bij de Amsterdamse intocht zich uitdrukkelijk uitdosten met extra dikke lippen en een kam in hun afropruik, lieten zich wel degelijk intentioneel beledigend uit. Onze aangifte was dan ook specifiek op hen gericht', aldus de stichting.
Een rechter - of het OM - kan helemaal niet oordelen dat die mensen Piet "bewust" extra dikke lippen en een afropruik hadden gegeven om anderen daarmee te kwetsen. Sterker nog, het is al bijzonder lastig om vast te stellen dat ze het verleden jaar meer deden dan de jaren ervoor. Wie zegt dat? Wat is het bewijs? En deden ze het omdat ze duidelijk wilden maken dat ze pal staan voor het behoud van Zwarte Piet of met de intentie om mensen die zich 'gediscrimineerd' voelen door Zwarte Piet even lekker te kwetsen?
De organisatie beweert het laatste, maar dat is een aanname die een rechter onmogelijk kan toetsen. (Hoewel het veel aannemelijker is dat het 't eerste is. Veruit de meeste Nederlanders zijn dol op Zwarte Piet en associëren hem totaal niet met racisme. Er is maar een heel klein groepje die dat wel doet, en dat zijn dan ook nog eens zijn tegenstanders)
De stichting zal de strijd tegen Zwarte Piet ongetwijfeld doorzetten, maar het OM heeft volkomen gelijk dat deze zaken niet in behandelingen kunnen worden genomen. Het is aan de samenleving zelf om tradities te veranderen dan wel te behouden, daar moet geen dwang bij worden gebruikt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten