Tientallen donateurs helpen jonge Groninger aan ‘gratis salaris’

En vervolgens maakt het hij politiek. 

Triest, triester, allertriest. Zie hier het verhaal van Groninger Frans Kerver, die een jaar lang een “gratis basisinkomen” wil van 1.000 euro, zodat hij “sociaal werk” kan doen:

Tientallen mensen zijn bereid een bijdrage te leveren zodat de Groninger Frans Kerver gedurende een jaar een ‘gratis’ basisinkomen krijgt van 1000 euro per maand. Dit bleek zaterdag op de eerste dag van een crowdfundingactie via internet.

Het idee is op zich geweldig. Er zijn mensen die het belangrijk vinden dat mensen als Kerver sociaal werk kunnen doen zonder zich zorgen te maken over hun inkomen (hoewel, 1.000 euro? Da’s wel erg weinig)). Ik vind het prima. Geweldig zelfs. Als je hem daar vrijwillig bij helpt, helemaal prima.

Het probleem is alleen dat hij het verhaal buitengewoon politiek maakt:

„Als we in een maatschappij leven waarin echt iedereen een basisinkomen heeft, hoop ik dat we op een prettigere manier met elkaar om zouden gaan”, aldus Kerver tegen RTV Noord. „Dat we heel wat stress uit de maatschappij halen en dat iedereen daar beter van wordt.”

Met andere woorden, hij gebruikt het als pr-stunt om de idee achter het basisinkomen te promoten. Dit idee komt erop neer dat alle Nederlanders een bepaald bedrag ‘krijgen’ van Vadertje Staat. Dat zou zogenaamd helpen om ze relaxter en gelukkiger te maken.

Misschien dat het netto-ontvangers inderdaad heel blij maakt, maar Kerver vergeet dat een wettelijk vastgesteld basisinkomen per definitie afgepakt moet zijn van mensen die wat meer verdienen. De mensen die hem steunen doen dat op vrijwillige basis. Als Kerver politiek gezien zijn zin krijgt geldt dat niet voor de belastingbetaler; als die hieraan weigert mee te werken wordt hij opgepakt en gevangen gezet.

Ook zegt Kerver iets bijzonder interessants over waar het basisinkomen volgens hem omgaat: “vrijheid.” Nou vind ik dat leuk bedacht, maar kan hij de volgende vraag misschien beantwoorden: vrijheid voor wie? Misschien voor een persoon die lui is en het prima vindt om te leven van een minimaal inkomen, maar toch zeker niet voor de mensen die wel iets van hun leven willen maken en vervolgens een flink bedrag moeten overmaken aan Vadertje Staat die het vervolgens op de bankrekening stort van meneer Kerver?

Het is geweldig dat er zoveel mensen zijn die landgenoten op geheel vrijwillige basis willen helpen. Maar dring dat niet op aan anderen… en verander ‘vrijwilligheid’ niet in ‘dwang.’ Doe je dat wel, dan bereik je het tegenovergestelde wat je zegt te willen bereiken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

  1. Swieber

   Het geld is maar een deel van het probleem.

   Het andere deel is het waarden en normen patroon die de gelukszoekers meebrengen.

   De meeste zijn moslims en die veranderen heus niet hun islamitische gedachtegoed (en bijbehorend gedrag) als ze in een westers land komen.

   Met als gevolg dat de demografische veranderingen die de massa immigratie uit moslim landen met zich meebrengt de islamisering van Europa zal bevorderen.

 1. Wachteres

  En voor de EU is niets gek genoeg ….

 2. Moose

  Linkse idioterie. Laat ie gewoon werken voor z’n centen.

 3. -Harry

  Eén ding is wel zeker , aan zulke dromerige idioten heb je geen donder om de economie op peil te houden .
  Dat soort lui hebben écht geen benul waar het geld vandaan moet komen . Die denken waarschijnlijk nog steeds dat het geld wel automatisch hun kant op komt .
  Eigenlijk is het niet veel anders dan parasiteren , waar ze promotie voor maken .

 4. Nicky

  Ja maar parasiteren klinkt wel weer erg direct voor die lauwwaterdrinkers, die politiek korrekte penis aqua rosa, die linkse polderpietlutten.

  Ik vond ‘proletarisch winkelen’ ook zo’n prachtig verhullend en zelfs edel woord, gebruikt door links ‘intellect’ in de jaren 60.

 5. LantR.fant

  Nou ja. Het verklaart in ieder geval waarom koopwoningen in Groningen zo goedkoop zijn. Geen werk, geen hersens. Alleen maar uitvreters.

 6. Rapunzel

  “Jonge Groninger”??!

  Die vent schat ik zeker 50. Nu is 50 zijn geen schande maar om Kerver een jonge man te noemen gaat wel erg ver!

  Dit is een overjarige hippie die is blijven hangen in de sixties. Het was niks, het is niks en het gaat niks worden. Geen toegevoegde waarde noemen we dat waar ik woon.

 7. Dennis_WSPK

  Sinds wanneer worden mensen die hun belasting niet betalen gevangen gezet ? Dat gebeurt in dit land nooit. Wel kun je de deurwaarder aan de deur krijgen en beslagleggingen verwachten en terecht.
  Vastgezet word je pas als je op zeer grote schaal fraudeert of als ze je gijzelen omdat je de vindplaats van je vermogen niet bekend wilt maken aan de fiscus.

 8. Antivenin

  Een prima idee: iedere Nederlander elke maand een basisinkomen van duizend euri. In mijn gezinssituatie zou dat betekenen dat we drieduizend per maand krijgen. Daar kunnen we prima van leven. Dus waarom werken? Ben ik meteen zzp’er af en ga leuke dingen doen. Een cursus tekenen bij de LOI, dát lijkt me nou best een zinvolle dagbesteding voor mezelf.

  Denk dat best een hoop mensen er zo over zouden denken en minder of helemaal niet meer zouden gaan werken. Hoelang zou het duren voor de economie helemaal tot stilstand komt?

  The problem with socialism is that they always run out of other people’s money. (Margareth Thatcher)

 9. Ad

  Vadertje staat? Niks vadertje staat. De Haagse moedertiet zal je bedoelen.

  Een post-christelijk idee is het volgens mij. De (katholieke) christenen kenden ‘de moeder van de eeuwigdurende bijstand’ echt waar. Daar werd om hulp gevraagd.

  Nu is die vraag in een eis omgezet, wordt het als een mensenrecht gevoeld en benoemd en via het sociale, het gelijkwaardige en solidaire wil men het zo regelen.

  De moeder van de eeuwigdurende bijstand is nu de sociale aanpak van onze regering in Den Haag. Zouden ze willen.

 10. Yato

  Het zou ook inderdaad ideaal zijn als iedereen een basisinkomen krijgt. Maar helaas kan de geldkraan niet oneindig lang open…

 11. ikweetwatikwil

  Het kan haast niet anders of die man is een PvdAer.
  Groen Links kan ook nog.
  Wat een rare ideeën houden deze mensen er op na’. Inderdaad Wachteres , het kan nog gekker . Prof Nutty . Waarom azen dat soort mensen toch altijd op andermans geld.

 12. JanKorneeldeWit

  Een doorgewinterde koffieshop-filosoof, dat straalt er voor kilometers vanaf. Ik denk dat je al stoned wordt als je naast deze vent loopt. Kortom een jongere oudere die graag nog eens lekker linksom in het zonnetje gezet wil worden.
  Dus conclusie: weg met deze dwaas!! Laat maar slap ouwehoeren met z’n nietsnut maatjes.

 13. josef kuijpers

  Het idee is leuk alleen komt het te vroeg: voor we iedereen geld gaan geven, moeten we toch éérst zorgen dat opa en oma weer verzorgd worden, en dat allochtonen onder de knoet worden gehouden dat we weer veilig over straat kunnen of met de trein kunnen gaan. Dus als we dat over tweehonderd jaar allemaal geregeld hebben, doe ik méé!!!

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.