Wijs: Polen gaat miljarden investeren in leger om agressie van Rusland tegen te gaan

Geen categorieapr 21 2015, 21:00
Zo kan het dus ook.
Investeren in Defensie is broodnodig. Helaas is niet ieder NAVO-land daarvan overtuigd. Maar Polen wél. De Poolse president Bronislaw Komorowski heeft bekendgemaakt dat er miljardne euro's extra naar het Poolse leger gaan om het leger te versterken vanwege de spanningen in Oekraïne (lees: de steeds verdergaande bemoeienis van Vladimir Poetin met Oost-Europa). Er worden onder andere Amerikaanse Patriots gekocht. Via De Telegraaf:
Polen wil de komende jaren zijn leger moderniseren. Het oude materieel uit de communistische tijd moet worden vervangen. Dat kost in totaal ongeveer 35 miljard euro. Minister Tomasz Siemoniak gaat volgende maand naar de VS om over de aankoop te praten. De Poolse regering heeft gezegd dat ze ernaar streeft dat de defensie-uitgaven naar 2 procent van het bruto binnenlandse product gaan, zoals de NAVO verlangt.
Ieder NAVO-land zou zo snel als mogelijk naar die minimale grens van 2 procent moeten gaan om te voorkomen dat het vrije Westen straks minder en minder te zeggen heeft in de wereld. Intussen blijven Rusland en China namelijk alsmaar tientallen miljarden pompen in hun legers. Het hoeft geen wapenwedloop te worden, al kan het dat zeker worden, maar we moeten wel voorbereid zijn op agressieve acties van dat soort landen als we onze vrijheden willen behouden.
Dus minister Jeanine Hennis van Defensie, waar blijven die investeringen in Defensie in ons land nou? We kunnen niet achterblijven. Als een van de NAVO-landen ooit wordt aangevallen om wat voor reden dan ook, dan moeten we klaarstaan om in te grijpen. Een aanval op één van de NAVO-landen is immers een aanval op alle NAVO-landen. Dat kunnen onze vijanden alleen maar geloven als wij laten zien dat het ons menens is. Voor onze vrijheid en voor onze belangen in de wereld.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten