Assad in de tegenaanval: probeert grote kunstsloop in Palmyra te stoppen

De troepen loyaal aan de Syrische regering laten zich de ruïnes niet zomaar ontfutselen door de jihadisten van ISIS.

Eerder rapporteerden we op deze plek al dat de eeuwenoude ruïnes van Palmyra – op UNESCO-lijst voor werelderfgoed, en één van de meest waardevolle archeologische plekken uit het hele Midden-Oosten – na een strijd van enkele dagen in handen zijn gevallen van ISIS. We hebben eerder gezien hoe de terroristen als een ware beeldenstorm door musea trokken om eeuwenoude kunstwerken te vernielen, en de verwachting is dat ze dat ook in Palmyra gaan doen.

Intussen proberen de ISIS-tegenstanders alles te doen wat mogelijk is om zo’n grote vernietiging te stoppen:

Syrische luchtmacht valt Palmyra aan

De Syrische luchtmacht heeft vandaag de centraal gelegen stad Tadmur zeker vijftien keer aangevallen. De stad die de Romeinen Palmyra doopten, is woensdag in handen gevallen van de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS).

Het is te hopen dat het offensief slaagt, want de verhalen die uit Palmyra komen, zijn niets minder dan hartverscheurend: inmiddels zijn al meer dan 200 inwoners geëxecuteerd, onder wie ook vrouwen en kinderen. Maar ook bij de verovering zelf is veel bloed vergoten: “Naar schatting driehonderd militairen en militieleden zijn gedood bij de IS-aanval op Tadmur en de imposante ruïnes van Palmyra,” schrijft de Volkskrant.

Vandaar dus de tegenaanval van het Syrische regime. Maar of die slaagt is nog ongewis, want Assad heeft de afgelopen maanden heel veel terrein verloren aan ISIS.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. carthago

  En de “we can ,but we don’t do anything “in Washington blijft in z’n palmyra boom hangen en kokosnoten gooien naar de vrije wereld.

 2. CJD

  Ik hoop van harte dat het Assad zal lukken om deze sloop en genocide van die beesten van ISIS te stoppen. Zo ja, vediend hij wat mij betreft de nobel peace award.

 3. toetssteen

  Alles wat verplaatsbaar was aan kunstschatten is al dagen geleden in veiligheid gebracht en idem de bevolking. Dat van die dode vrouwen en kinderen komt uit de duim van het Syrische bureau vd mensenrechten.
  Ik vermoed om Obama te triggeren om het weer over die beroemde ‘rode lijn’ te kunnen hebben en Assad te trakteren op een paar bommen.

  Maar wat Assad nu doet en idem in Ramadi gaande is, is de beste tactiek. Een stad zonder burgers en zwarte vlaggen zwaaiers, maakt het wel heel simpel om de boel vanuit de lucht te bestoken en daarna een stadsguerrilla erop los te laten.
  Wat ik ook mag vinden van Assad, de mensen konden in elk geval in vrede naast elkaar leven. Ja en als die Salafisten weer vervelend werden, dan konden ze klapjes verwachten.
  Idem gebeurde onder de pa van Assad, want meen niet dat die bergbewoners zulke schatjes waren dat ze op een zeker moment bommen konden koppen.

  1. toetssteen

   En ondertussen:

   http://www.shanghaidaily.com/article/article_xinhua.aspx?id=283913

   Het lijkt wel of het zich verplaatst naar Afrika.

 4. carthago

  islam is een nieuw soort ebola.

 5. W.H.J. Reiss

  De kokosmongool uit de U.S. of Achterlijkheid moet nog wat meer wapens aan Al Nusra en ISIS geven ?
  Hoe kom je in een achterlijke Zandbak toch aan wapens ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.