Assad in de tegenaanval: probeert grote kunstsloop in Palmyra te stoppen

Geen categoriemei 25 2015, 20:00
De troepen loyaal aan de Syrische regering laten zich de ruïnes niet zomaar ontfutselen door de jihadisten van ISIS.
Eerder rapporteerden we op deze plek al dat de eeuwenoude ruïnes van Palmyra - op UNESCO-lijst voor werelderfgoed, en één van de meest waardevolle archeologische plekken uit het hele Midden-Oosten - na een strijd van enkele dagen in handen zijn gevallen van ISIS. We hebben eerder gezien hoe de terroristen als een ware beeldenstorm door musea trokken om eeuwenoude kunstwerken te vernielen, en de verwachting is dat ze dat ook in Palmyra gaan doen.
Intussen proberen de ISIS-tegenstanders alles te doen wat mogelijk is om zo'n grote vernietiging te stoppen:
Syrische luchtmacht valt Palmyra aan
De Syrische luchtmacht heeft vandaag de centraal gelegen stad Tadmur zeker vijftien keer aangevallen. De stad die de Romeinen Palmyra doopten, is woensdag in handen gevallen van de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS).
Het is te hopen dat het offensief slaagt, want de verhalen die uit Palmyra komen, zijn niets minder dan hartverscheurend: inmiddels zijn al meer dan 200 inwoners geëxecuteerd, onder wie ook vrouwen en kinderen. Maar ook bij de verovering zelf is veel bloed vergoten: "Naar schatting driehonderd militairen en militieleden zijn gedood bij de IS-aanval op Tadmur en de imposante ruïnes van Palmyra," schrijft de Volkskrant.
Vandaar dus de tegenaanval van het Syrische regime. Maar of die slaagt is nog ongewis, want Assad heeft de afgelopen maanden heel veel terrein verloren aan ISIS.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten