Belastingbetaler zal zo’n 7 miljard verliezen aan beursgang ABN Amro

‘De reddingsoperatie van ABN Amro gaat de Nederlandse belastingbetaler waarschijnlijk zo’n 7 miljard euro kosten.’

Dat bericht De Telegraaf. De krant voor Wakker Nederland baseert zich daarbij op uitspraken van minister Dijsselbloem zelf.

“De boekwaarde van de bank schatten wij op dit moment in op ongeveer 15 miljard euro. Dat is een bedrag dat we ook via de beursgang willen incasseren, al kan dat ook hoger of lager uitpakken”, aldus de bewindsman.

Hij gaat verder dat het de bedoeling is om “de opbrengst zo groot mogelijk te maken.” Daarbij legt hij uit dat het volgens hem nooit het plan was om het belastinggeld terug te krijgen dat gebruikt werd om ABN overeind te houden.

“Wat wel speelde is dat we een enorme schade wilde voorkomen die zou optreden indien we niet tot nationalisatie zouden overgaan. De financiele sector stond immers op omvallen,” aldus de bewindsman.

De reden dat ABN nu de beurs opgaat is dat de bank er volgens de minister “klaar” voor is. “Dit is het moment om de volgende stap te zetten, omdat ABN Amro een sterke internationale bank is, die haar klanten goed kan bedienen en dividend kan uitkeren.”

Critici van de nationalisatie van ABN Amro stelden al meteen dat de kans groot was dat de belastingbetaler flink wat miljoenen zou verliezen aan de investering. Zij blijken nu gelijk te hebben. Tegelijkertijd zeggen voorstanders van de nationalisatie dat niets doen tot een aanzienlijk grotere kostenpot had geleid; met niet alleen de ABN die failliet ging, maar andere grote banken mogelijk ook.

Wat vind jij van de beslissing van de staat om ABN te nationaliseren en nu tegen verlies op de beurs te laten gaan?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. The Fox

  Met dank aan de Partij van de Armoede: Bos en Dijsselbloem. Vermoedelijk vanwege deze zaak heeft Bos nog steeds geen serieuze baan kunnen vinden en slijt hij zijn dagen als veredelde lobbyist van een consulting firma. En Bos heeft ook dit horrorkabinet op zijn geweten. Was waarschijnlijk nodig om ABN AMRO rommel onder het tapijt te vegen.

  1. Simon Brouwenstein

   Bos is voorzitter van de Raad van Bestuur van het VU Medisch Centrum. Dat lijkt me een heel behoorlijke baan. De man kan trouwens alles worden wat hij wil, ook premier als hij daarvoor zou gaan.

   1. Terzo

    De PVDA is in staat van ontbinding trol, dit komt nooit meer goed.

 2. carthago

  De beursgang is een schandalig staaltje oplichterij.
  Dijsselbloem redeneert dat hij de staatsschuld wil afbouwen,niets mis mee,het is echter zo dat de staat nu zelfs tegen een negatieve rente leent dus afbouwen van de schuld kost zelfs per saldo geld,al met al een drogreden. Het rendement op het in bezit houden van abn is dus vele malen groter, en het kan dus niet anders zijn dat bepaalde financiële oligarchen het voordeel gegund gaat worden om voor een zeer lage nominale waarde een spotkoopje te gaan doen,en vandaar ook de zgn speciale ingebouwde staatsbelang van 1\3, vooral als afleidingsmanoeuvre. Immers, als de staat bang is dat de bank opgekocht worden en dit als zodanig beschermt, betekent dit alleen maar dat de staat voor een prikkie de aandelen gaat slijten aan vooral een paar grote geldmonsters.

 3. Paul

  Fyra.
  Bijna €11 mrd heeft het de belastingbetaler gekost.
  ‘En de teller loopt nog steeds.’

  http://fd.nl/economie-politiek/1103936/fyra-debacle-vanaf-maandag-in-openbaarheid-onderzocht

 4. Antivenin

  Het enige waar onze overheid echt goed in is, is belastinggeld over de balk gooien.

  Wat is er mis mee om ABN-AMRO gewoon te houden tot de belastingbetaler uit de rode cijfers is? De bank maakt toch mooie winsten?

  1. Simon Brouwenstein

   Ik ben het Antivin eens maar ga een stapje verder: waarom maken we van ABN-Amro geen staatsbank?

 5. papa charlie

  De kamer wil dat Griekenland alles tot de laatste cent terugbetaalt. En de AbnAmro hoeft dat niet?
  Ik heb ook meebetaald aan de redding van deze bank en ik wil m’n geld terug!

 6. 4Duwertje3

  Het uiteindelijke betaalplaatje om de ABNAMRO te redden was 30 miljard, maar daar wordt overheen gefietst. Er wordt dus zoals altijd weer gesjoemeld met bedragen en daar komt de verantwoordelijke minister mee weg. De meeste politieke partijen zullen wel stil blijven, de media zullen er heel bedeesd of nauwelijks op reageren en het overgrote deel van de Nederlanders zijn niet echt geïnteresseerd en lijden aan constante geheugenverlies. De burgers klimmen alleen op de barrières als ze opgezweept worden via de MSM en dat zal nu wel achterwege blijven vanwege het feit dat er teveel prominente PvdA verantwoordelijk zijn voor het redden van de ABNAMRO. Als het voorlopige bedrag van € 11 miljard(is nog oplopend) van het mislukte Fyra-project opgeteld wordt bij de 7+8 miljard van ons geredde bank worden de belastingbetalers

 7. 4Duwertje3

  even afmaken. € 7+8 miljard van onze geredde bank, dan mogen de Ned. belastingbetalers opdraaien voor € 26 miljard. Nederland wordt slecht bestuurd door verantwoording loze bestuurders, een pure schande en diezelfde bestuurders durven van vele anderen iets zeggen.

 8. Ruud562

  “Wat wel speelde is dat we een enorme schade wilde voorkomen die zou optreden indien we niet tot nationalisatie zouden overgaan. De financiele sector stond immers op omvallen,” aldus de bewindsman.

  Ach, we zijn en worden met z’n allen gewoon besodemieterd, want het eigen (politiek) belang staat voorop! En desondanks blijven we als makke schapen stemmen op partijen als D66, CDA, PvdA, VVD. En de lachende derde: Zalm, die zich nu al met z’n kornuiten rijk rekent want binnen korte tijd kunnen ze de gewenste bonussen zich wederom toe-eigenen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.