CU-Kamerlid Joël Voordewind roept op tot boycot sponsors FIFA, Blatter bekritiseert UEFA

Het Kamerlid van de ChristenUnie vindt dat consumenten bedrijven die FIFA sponsoren moeten boycotten.

De reden is, zoals u ongetwijfeld zult begrijpen, de beschuldigingen van corruptie waaronder de wereldvoetbalbond gebukt gaat.

Onlangs werden er enkele top-FIFA officials gearresteerd in Zwitserland omdat ze ervan verdacht worden toernooien te hebben verkocht en geld te hebben aangenomen van wannabe organisatoren en tv-zenders.

Voor veel voetballiefhebbers, politici en journalisten waren de arrestaties de druppel die de emmer deed overlopen. Zij riepen de FIFA op om corruptie te bestrijden – en om voorzitter Sepp Blatter naar huis te sturen.

Ondanks de groeiende kritiek werd Blatter toch herkozen als FIFA-president. Hoewel sommigen verwachtten dat hij het rustig aan zou doen en zijn critici een handreiking zou doen blijkt dat alles behalve waar te zijn:

De 79-jarige Blatter, die vrijdag werd herkozen als voorzitter van de FIFA, sprak van ”haat, die niet alleen van één persoon bij de UEFA komt, maar van een organisatie, die niet begrepen heeft dat ik al in 1998 voorzitter ben geworden”. UEFA-voorzitter Platini had de FIFA-baas vooraf verzocht om op te stappen, nadat justitie in Amerika veertien officials, onder wie FIFA-leden, had aangeklaagd voor omkoping en afpersing.

Ook zei Blatter dat “het hele zaakje” (te weten: het onderzoek naar corruptie in de FIFA) “stinkt.”

“‘Er zijn aanwijzingen die niet liegen. De Amerikanen waren kandidaat om het WK van 2022 te organiseren en zij hebben verloren. Laten we ook niet vergeten dat de VS de voornaamste sponsor zijn van Jordanië, waar mijn tegenstander vandaan komt. Deze hele affaire stinkt.”

Gezien het feit dat Blatter pas op de plaats weigert te maken vindt CU-Kamerlid Joel Voordewind nu dat consumenten sponsors van de FIFA voortaan moeten boycotten. Dit onder het motto: de FIFA luistert alleen naar geld.

Consumenten zouden producten van sponsors van de FIFA moeten mijden. Zo kunnen ze een signaal afgeven tegen corruptie binnen de wereldvoetbalbond. Dat zie ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zaterdag in het radioprogramma Kamerbreed.

Ook zegt Voordewind dat Nederland het WK van 2022, dat gehouden zal worden in Qatar, links moet laten liggen. Dit niet alleen vanwege de beschuldigingen van corruptie, maar ook vanwege de slechte arbeidsomstandigheden van (vaak buitenlandse) arbeiders die de nieuwe stadions bouwen in dat land. Velen van hen zijn overleden, anderen willen terug naar hun eigen land maar kunnen niet weggaan omdat hun werknemers hun paspoort hebben ingenomen.

Hieronder één van de hoogtepunten – of, afhankelijk van je perspectief, dieptepunten – van Blatters illustere carriere.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Antidotum

  Je krijgt een splitsing. Mogelijk het einde van us voetjebal.

 2. _Mediaevist_

  Er komt helemaal geen splitsing, de UEFA en de landen zijn te slap.

 3. V.K.

  -Moet ik nu ook studio sport gaan boycotten?

 4. Gielah

  Dat Nederland Qatar móet mijden… dat ben ik helemaal met Joël Voordewind eens.
  Dát is pas een echt en wreed slavernijland!
  Gingen de Oranjes daar ook niet vertellen hoe FIJN ze het daar allemaal vonden?
  Desondanks…dat land zou evenzeer geboycot moeten worden als Noord-Korea.
  Natúúrlijk ga je daar niet sporten…. en dat nog even afgezien van het feit, dat het daar godsgruwelijk heet is.

  Van Praag meldde net op Nederland 1 dat Nederland zich eigenlijk niet kán losmaken van de FIFA.
  Dan zou Nederland niet meer mee kunnen doen met internationale wedstrijden.

  Jammer.. die Blatter kun je zó laten meespelen in een film over keizer Nero…als Nero zelf of als vadsige, gemene, intrigerende mede- aanligger aan diens tafel.

  1. Daniel

   En ik ben het helemaal eens met Gielah, voor de volle 100%.

 5. carthago

  Het afblatteren van de geloofwaardigheid van de door en door corrupte fifa is plotseling en dus 20 Jaar te laat bij de politiek terechtgekomen, net zoiets als bijvoorbeeld de corrupte invoering van de euromythe. Dat komt dus echt nooit en nooit meer goed.Als het paard verdronken is dempt men de put.

 6. toetssteen

  Blatter is, nou ja, wat hij is.
  Dat weerzinwekkende bouwsel in Qatar is megalomaan. De hoeveelheid doden die daarbij vallen is afgrijselijk:

  http://screamer.deadspin.com/chart-the-qatar-world-cup-death-toll-is-stunning-1707286095

  Maar deze mensen het werk ontnemen is ook niet bijster slim. Ze kunnen geen kant op en zullen blijvend slaven zijn. Nee, de UN moet eens even orde op zaken gaan stellen in Qatar. Niet dat ik dat ooit zie gebeuren, maar dat is wel dat wat zou moeten gebeuren.
  En las men dan toch bezig is, kijk ook eens naar de misselijkmakende slavernij van de bedienden. Philippijnse jonge vrouwen die komen om te werken in het huishouden eindigen als onderlegger en worden mishandeld.
  Daar moet uw aandacht naar uitgaan Voordewind! U bent nu een open deur aan het intrappen.

  1. Beukman

   @steen
   Wat Blatter wél zou kunnen en moeten doen: zware en permanente controles eisen op de bouwplaatsen. Waarom gebeurt dat niet?

 7. _Mediaevist_

  In Qatar is wreed islamitisch woestijnvolk met geopolitieke ambities aan de macht. Hoe het daar nu gaat is een voorproefje van wat West-Europa in de toekomst te wachten staat.

 8. Ni28

  Deze FIFA moet verdwijnen dus zet alle zeilen in en ga die boel boycotten van alle kanten. Begin met iets nieuws en vergeet niet dat sommige continenten door en door corrupt zijn bij het werven van leden.

 9. Seneca

  De FIFA moet helemaal niet verdwijnen! Het systeem moet veranderd worden maar dat is niet alleen van toepassing op de FIFA, dat is van toepassing op alle politieke partijen en niet in de laatste plaats de manier waarop dit land ‘bestuurd’ word.

 10. Seneca

  Meneer Voordewind ziet een mogelijkheid om met zijn hoofd op TV te komen en in de krant geciteerd te worden. Hij zou zo moeten reageren op al die partijen – die zich niet kunnen vinden in de motie t.a.v. het antisemitisme – met wie de CU samenwerkt. Maar dat durft hij niet, de lafbek. Bah, christenen (katholieken en protestanten en aanverwanten) hoe zelden vind je daar nog eerlijke mensen onder.

 11. Arachne

  Waarom? Onder Blatters voorganger was het redelijk onfris maar voor het voetbal (sportreligie) moet alles wijken. Politici zaten en zitten erbij en keken en kijken ernaar. Voetballers worden aanbeden en verafgood. En dan moet de consument het oplossen? De KNVB en UEFA kunnen hun eigen stal uitmesten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.