Desi Bouterse wint verkiezingen Suriname

Zijn partij krijgt ruim meer dan de helft van de zetels in het Surinaamse parlement.

Hoewel Desi Bouterse in Europa en dan met name in Nederland een behoorlijk controversiële man is denkt men daar in Suriname blijkbaar heel anders over. Het AD bericht namelijk dat de president de parlementsverkiezingen met overmacht heeft gewonnen. 27 van de 51 zetels gaan namelijk naar zijn partij. De grootste oppositiepartij moet genoegen nemen met 17 zetels in De Nationale Assemblee (DNA).

Met dit resultaat schrijft Bouterse opnieuw Surinaamse geschiedenis. Het is niet eerder voorgekomen dat één partij een meerderheid in het parlement heeft. Voor de zes samenwerkende oppositiepartijen die V7 vormen, is de uitslag een grote teleurstelling. Coördinator Chandrikapersad Santokhi, maar ook de andere leiders, hebben hun aanhang de afgelopen weken voorgehouden dat de partij wel 29 zetels kon halen.

Dat bleek dus allerminst het geval te zijn. Sterker nog, Bouterses partij heeft een historische zege behaald door in haar eentje de meerderheid van de zetels binnen te slepen. Het gevolg is – of kan zijn – dat de partij in principe in haar eentje kan regeren.

Hoewel Bouterse thuis stevig in het zadel zit kan hij nog altijd niet naar Europa of Amerika reizen. De reden? Europol heeft een arrestatiebevel doen uitgaan in verband met zijn betrokkenheid bij drugssmokkel. Hier werd hij in 2000 tot elf jaar cel voor veroordeeld in Nederland. Uit documenten die in handen zijn van Wikileaks blijkt dat hij in ieder geval tot 2006 in drugs handelde.

In Suriname zelf kan hem niets worden gemaakt. Vanwege zijn positie als president beschikt hij over immuniteit.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. carthago

  De ruimschootse overwinning van een criminele moorddadige regeringsleider zegt genoeg over de toekomst verwachting van de suris.

 2. V.K.

  -van wat ik heb begrepen is dat Bouterse vooral de jeugd aanspreekt, jonge mensen welke nog niet geboren waren toen hij een coup pleegde.

 3. -Harry

  Het gedachtenpatroon van onze zwarte medemens is toch heel anders dan dat van “ons witmensen ” .

  Enerzijds kun je , als je het maar geleidelijk aan doet -zeker niks overhaasten bij een trage gedachtegang-
  negers zó ver krijgen dat ze tot álles in staat zijn , ik heb dat in Afrika uitgetest op kleine schaal , anderzijds kunnen ze dingen en verantwoordelijkheden een stuk makkelijker van zich afzetten dan wij .

  In Afrika is moord en doodslag een deel van de cultuur .
  Véél meer dan bij ons , tenminste , vóór de invasie van mossels en non-dobberaars .

 4. Lieftinck

  Hans van Mierlo heeft hem laten lopen, waarschijnlijk omdat ook Nederland niet brandschoon is m.b.t. de staatsgreep van Bouterse.

  1. Nog1

   Nederland heeft de staatsgreep uitgevoerd. Oorspronkelijk wilde men deze laten plegen door Surinamers, maar er was geen enkele officier die de leiding wilde nemen (Horb e.a. weigerden). En het opleiden van Surindre Rambocus in BReda ging niet snel genoeg.

   Uiteindelijk werd de staatsgreep dan maar geregeld door kolonel Hans Valk en de andere leden van de missie. Bouterse was een persoonlijke vriend van Valk.

   Bij kamervragen die in 2009 gesteld zijn, gaf de minister toe dat de NEderlandse militairen de staatsgreep voorbereid (en uitgevoerd) hadden, maar dat ze dit op eigen initiatief en niet in opdracht gedaan hadden.

   Enigzins tegensrtijdig met deze uitleg volgde er geen krijgsraad voor dit strafbaar feit waarbij een kleine tien mensen (mn Surinaamse politiemensen) zijn gedood.

   http://www.npogeschiedenis.nl/andere-tijden/afleveringen/2008-2009/Bouterse-aan-de-macht.html

 5. Martin van Dee.

  @Nog1
  Ik lees toch iets heel anders. Valk vergroeid met het land Suriname en bevriend met Bouterse heeft buiten Nederland om, op eigen houtje zich mogelijk ingelaten met de staatsgreep. En heel pragmatisch: wat schoot Nederland op met die staatsgreep?

 6. Beukman

  Bouterse mag dan een boef en een moordenaar zijn, en Suriname is inmiddels corrupter dan ooit. Toch meen ik dat het Nederland na 300 jaar van kolonialisme niet past om de zedenprediker uit te hangen over het politieke beleid zoals gevoerd in ons voormalige wingewest.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.