Europese naheffing 133 miljoen euro hoger dan gezegd

De naheffing bedroeg niet 1,1 miljard euro, maar 1,233 miljard.

De Telegraaf bericht dat de Europese naheffing vorig jaar hoger uitviel dan tot dusver bekend:

Nederland lijkt vorig jaar nog meer geld kwijt te zijn geweest aan de Brusselse naheffing dan eerder gedacht. Het ging om een bedrag van 133 miljoen euro, dat boven op het brutobedrag van bijna 1,1 miljard kwam dat minister Dijsselbloem (Financiën) in december al in allerijl overmaakte. Een en ander blijkt uit de slotwet, die het kabinet vorige week naar de Tweede Kamer stuurde en waarin de laatste wijzigingen van de rijksbegroting worden gemeld.

Kamerleden reageerden enigszins verbaasd op de verhoogde heffing. Blijkbaar was het parlement hier niet over ingelicht. Daarom wil het CDA tekst en uitleg. Het christendemocratische Kamerlid Pieter Omtzigt legt uit: “Hoe zit dit? Iedere uitleg ontbreekt.”

Het bedrag dat lidstaten af moeten dragen aan de Europese Unie verschilt per geval. Alles is afhankelijk van de omvang van de economie. Als die sneller gegroeid is dan verwacht – of sneller dan die van de andere Europese lidstaten – moet een land meer geld afstaan. Dat gebeurde vorig jaar met Nederland. De EU berekende toen dat onze economie absoluut en relatief groter was dan van tevoren ingeschat.

Wat de extra 133 miljoen euro betreft ontbreekt de berekening echter, aldus de krant voor wakker Nederland. Hoewel de Kamer daar afgelopen woensdag pas over geïnformeerd is, is het bedrag al overgemaakt aan Brussel aldus Omtzigt. Als toelichting staat er in de slotwet het volgende:

De stijging van de uitgaven voor de EU-afdrachten wordt veroorzaakt door de de bruto naheffing als gevolg van de bni-revisies.

Omtzigt legt uit aan De Dagelijkse Standaard:

Nou dat is merkwaardig! Want in de najaarsnota stond al en naheffing van 1057 miljoen, de naheffing dus die voortvloeide uit de herziening van het BNI (de bruto heffing was 1103 miljoen, maar NL zou iets terugkrijgen). Waar deze extra afdracht vandaan komt is voorlopig dus een raadsel.

Het Kamerlid voegt eraan toe dat hij deze vraag – waar het bedrag op gebaseerd is – ook zal stellen aan Rutte zelf, “want de extra EU-bijdragen beginnen zich wel op te stapelen.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Dennis_WSPK

  Het lijkt er op dat willekeurig bedragen van ons geëist worden in Brussel. Er is geen onderbouwing en als die er wel is, valt deze onmogelijk te volgen voor de burger.
  Het lijkt zo te zijn dat Nederland een gewillige pinautomaat is voor Brussel. Weer geld nodig voor een of ander nutteloos gutmenschenproject ? Vraag maar aan Nederland, daar betalen ze netjes !

  En uiteraard zullen onze bewindslieden niet protesteren. Die hebben immers stuk voor stuk leuke Europese baantjes op het oog en dat is het niet handig om dwars te liggen bij de betaling aan Brussel/

  Ik ben benieuwd hoe lang de burger dit pikt. Het gaat lang goed, mede omdat velen echt geloven dat Nederland meer geld terugkrijgt dat er in gestopt wordt. Dat dit echter totaal niet bewijsbaar is, laat men uiteraard weg uit het verhaal. En áls er al geld terug komt, gaat dat regelrecht naar ondernemingen en banken en daar profiteert de gemiddelde burger totaal niet van. Die mag betalen, hogere lasten, huren, zorgkosten, energiekosten, waterkosten etc ophoesten.
  Totdat men het op een dag écht zat wordt.

 2. Limburgse Kuifje

  Bekijk de uitzending van Radar van gisteren nog maar eens een keertje. Je ziet en hoort dan hoe je met de EU en de EURO belazerd bent en nog steeds wordt belazerd.

  En werkelijk niemand staat op en gaat demonstreren tegen dit zootje. Alsof ze allemaal volledig lam zijn geslagen.

 3. W.H.J. Reiss

  De nieuwe berekening heeft betrekking op een andere berekeningswijze. In de telling wordt nu o.a. meegenomen Zwart geld, hoerderij en wietteelt ????
  Te gek he !!! Waarom zou men dit doen ???
  Om het BBP te verhogen, zodat we blijvend tegen een laag rentepercentage kunnen lenen !!! En veel Allochtonenniksnutimport blijvend kynnen financieren (voorlopig) !

 4. lanex

  Er moet veel meer steun komen voor het Burgerforum, de enige kritische beweging die in ieder geval probeert iets te doen aan het transparant maken van wat er allemaal bekonkeld en besloten wordt.
  Ze willen een referendum houden over het ontstaan en gevolg van de Euro, om bloot te leggen wie hier het meeste van profiteert.
  Zij zouden veel meer steun moeten krijgen voor dit initiatief, maar de grote landelijk bekendheid hebben ze niet, en ze moeten vechten tegen de dagelijkse propaganda via radio1, de DWDD, Pauw en de rest van de linkse adepten!

 5. Moose

  Tijd voor Revolutie!

 6. Daniel

  Inderdaad het is tijd voor verandering, maar hoe?
  Wat gaan we doen?
  En wie gaat dat doen?
  Op welke plek?

  Dat kan dus nog jaren duren voor er iets gebeurd.

 7. LantR.fant

  Dijsselbloem ziet ook wel dat zijn ministersbaantje op de tocht staat en nu koopt hij zicht -met ons belastinggeld- in een volgende riante baan, bij de EU.

  Die EU heeft ooit spelregels opgesteld voor de Euro en heeft deze naderhand herhaalde malen bijgesteld. Landen in de Eurozone gehaald die daar nooit in hadden gemogen, fraude en overtredingen van regels gedoogd etc.

  Als wij destijds hiervan hadden geweten waren we nooit in de Eurozone gestapt. Dat lijkt mij dan ook een goede reden om er nu uit te stappen.

  Het minste wat we kunnen doen is onze betalingen aan de EU stopzetten, totdat iedereen aan de voorwaarden van de Euro voldoet.

 8. Antidotum

  Het is een grote rotzooi.

  Extra radar uitzending voor diegenen die dit hebben gemist.

  Een ding moet me van het hart, ze wilden oorlog voorkomen, maar zoals het er nu naar uitziet, kan alsnog gebeuren wat zij vreesden.

  Allemaal door incapabele grootgeldgraaiers, eigenbelang en partijbelangen.
  En de burgers? Ach, die hebben het nakijken.

  http://www.google.nl/url?q=http://www.npo.nl/artikelen/radar-extra-de-prijs-van-de-euro&sa=U&ei=GD5kVZahI8mvswHd2YGwCw&ved=0CBQQFjAA&usg=AFQjCNFyRZT8TU0cAgUx0AN1JpC9xrF61A

 9. JanKorneeldeWit

  Het zooo simpel allemaal…. Een dom policor goedmens-volk krijgt de valse en uiterst geslepen megalomane politici die het verdient…jammer dat mensen die wel nadenken daar onder moeten lijden….tja onze constitutionele monarchie is werkelijk een zegen van ongekende democratie….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.