Iraaks leger en Westerse en Arabische coalitie zetten aanval in op ISIS

De bedoeling? De stad Ramadi te bevrijden.

De Volkskrant bericht dat troepen van de Westerse en Arabische coalitie samen met het Iraakse leger én sjiitische milities (gesteund door Iran) de tegenaanval hebben ingezet op ISIS in de stad Ramadi. Het doel van de operatie is om de Iraakse stad te bedrijven van de extremisten.

De door de Verenigde Staten geleide coalitie tegen de terreurgroep Islamitische Staat heeft sinds gisteren 22 luchtaanvallen uitgevoerd op IS-doelwitten. Vier van de luchtaanvallen vonden plaats in de buurt van Iraakse stad Ramadi. Er werden ook luchtaanvallen uitgevoerd op vijf door IS bezette steden in Syrië, laat de coalitie tegen IS in een statement weten.

Hoewel het aantal doelwitten in Syrië niet bepaald teleurstellend is, is het duidelijk dat de coalitie voorlopig eerst en vooral inzet op Irak. Dat is niet zo gek; dat land heeft immers een democratisch gekozen regering. Dit in tegenstelling to Syrië, waar dictator Bashar al-Assad het opneemt tegen verschillende groeperingen, waaronder gewone ‘rebellen’ én radicaal-islamitische organisaties. In Syrië kon er dus weleens een machtsvacuüm ontstaan, in Irak niet.

Irak, de milities en de bondgenoten zijn in actie gekomen omdat ISIS niet alleen Ramadi veroverd heeft, maar nu ook op weg is naar Bagdad, de hoofdstad van Irak. Als die stad valt verliest de regering zijn belangrijkste machtszetel, wat voor geen van de betrokkenen acceptabel is.

Ondertussen is ook bekend geworden dat de Iraakse regering de brug Bzebiz-brug heeft afgezet. Deze brug werd gebruikt door mensen uit Ramadi om naar Bagdad te vluchten. De reden dat de brug is afgezet is dat de regering bang is dat ISIS terroristen op die manier naar de hoofdstad smokkelt, wat niet geheel ondenkbaar is aangezien ISIS op die manier ook aanhangers naar Europa probeert te verschepen. Zij doen zich voor als vluchtelingen maar wachten op bevel van hogerhand. Op het moment dat hen verteld wordt dat ze in actie moeten komen, zullen ze dat doen. In Europa is dat problematisch, maar dat is al helemaal het geval in Bagdad, waar de regering niet weet wie wel en niet vertrouwd kan worden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. Peter Selie

  Voorlopig heeft de democratisch gekozen regering van Irak het flink af laten weten. De wittebroodsweken en de euforie van sommige Iraakse politici over het democratische gehalte van de Iraakse regering zijn al lang voorbij. Wat zich duidelijk aftekent binnen de Iraakse politiek is de tweespalt tussen democratie en de islam welke nog nooit in het Midden-Oosten een twee eenheid heeft gevormd…

 2. carthago

  Goed nieuws dat in ieder geval begonnen wordt met het ruimen van de monsters, nou nog the full monthy er tegen aan.

 3. Wachteres

  http://newsmonkey.be/article/31603

  Westerse en andere inlichtingendiensten hebben geen benul van hoeveel strijders Islamitische Staat heeft. Zelfs het Pentagon en de CIA hebben compleet uiteenlopende cijfers. De laagste schatting is 9.000, de hoogste 200.000. Noem ons Pietje Precies, maar anno 2015, met alle technologie die er is en na ze meer dan twee jaar in de gaten te hebben gehouden, zou je toch een accurater beeld moeten hebben lijkt ons.

  1. carthago

   Ik denk zomaar,wachteres,dat simon zwerfstein dat heel exact zal weten, tenslotte loopt ie daar de hele dag rond.

 4. WWW

  Assad is wel verkozen. Er zijn geen “gewone rebellen”.
  De enige smaken zijn extreem religieus, zeer extreem religieus, Al Nusra en ISIS.
  Indien het grootste gedeelte van de bevolking niet achter Assad stond, dan was zijn regering 3 jaar geleden al gevallen. Tegen zoveel buitenlandse terroristen en sponsors als Turkije, VS, Saoudi arabie en Qatar kan je het nooit winnen als het grootste deel van de bevolking niet achter je staat.

 5. zomaar

  ik vergelijk maar het voormalige Perzië, met het huidige Iran .

  onder de sjah van Perzië , was de bevolking verwesterst , onder (na de revolutie , gesteund door het westen), loopt de bevolking weer als vanouds in de islamitische klederdracht .

  en toch blijven de westerlingen volharden , dat de islam verlichting brengt , en humaan is .

  de linkse (internationale socialist ) , heeft oogkleppen voor , en steunt ook hier weer de verkeerde kant , de islam in al zijn barbaarsheid .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.