Kabinet stuurt geen schip om bootvluchtelingen tegen te gaan

Geen categoriemei 16 2015, 9:05
De reden: er is geen geld voor.
Dit krijg je er dus van als je miljarden bezuinigt op Defensie:
Nederland stuurt geen marineschip naar de Middellandse Zee. Minister Jeanine Hennis van Defensie heeft geen schip beschikbaar dat kan worden ingezet als onderdeel van de Europese aanpak van de problemen met bootvluchtelingen. Dat zei ze vrijdagavond in het televisieprogramma Pauw.
Aanstaande maandag gaan de Europese ministers van Defensie om tafel om te bepalen wie wat precies kan inzetten om de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee tegen te gaan. De Europese landen moeten snel in actie komen om te voorkomen dat er nog meer asielzoekers Europa binnenkomen of verdrinken voordat ze überhaupt aankomen.
Volgens Hennis doet Nederland nu al genoeg en moeten vooral andere EU-landen nu materieel en personeel gaan leveren:
De Nederlandse krijgsmacht doet al veel, maar kan niet alles, zei de minister. Zo levert Nederland al een kustwachtvliegtuig, marechaussees en een aantal snelle motorbootjes.
Verplichtingen
Maar Hennis heeft geen voorraad schepen die ze naar willekeur kan inzetten. Als ze dat wel zou doen, gaat dat ten koste van andere verplichtingen, zoals de strijd tegen piraterij voor de kust van Somalië.
Dat we niet eens een schip kunnen inzetten omdat dat anders ten koste gaat van een belangrijke missie als de anti-piraterijmissie, dan zegt dat genoeg over de staat van ons defensieapparaat. Er moet echt veel meer geld naartoe. Wie zegt dat het in ons deel van de wereld altijd zo relatief veilig blijft als nu? We kunnen niet steeds zeggen: ja, maar we doen al mee met een andere missie, dus we kunnen geen schepen of vliegtuigen meer inzetten.
Waar blijven die miljardeninvesteringen in Defensie? De tijd dringt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten