Kabinet stuurt geen schip om bootvluchtelingen tegen te gaan

De reden: er is geen geld voor.

Dit krijg je er dus van als je miljarden bezuinigt op Defensie:

Nederland stuurt geen marineschip naar de Middellandse Zee. Minister Jeanine Hennis van Defensie heeft geen schip beschikbaar dat kan worden ingezet als onderdeel van de Europese aanpak van de problemen met bootvluchtelingen. Dat zei ze vrijdagavond in het televisieprogramma Pauw.

Aanstaande maandag gaan de Europese ministers van Defensie om tafel om te bepalen wie wat precies kan inzetten om de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee tegen te gaan. De Europese landen moeten snel in actie komen om te voorkomen dat er nog meer asielzoekers Europa binnenkomen of verdrinken voordat ze überhaupt aankomen.

Volgens Hennis doet Nederland nu al genoeg en moeten vooral andere EU-landen nu materieel en personeel gaan leveren:

De Nederlandse krijgsmacht doet al veel, maar kan niet alles, zei de minister. Zo levert Nederland al een kustwachtvliegtuig, marechaussees en een aantal snelle motorbootjes.

Verplichtingen
Maar Hennis heeft geen voorraad schepen die ze naar willekeur kan inzetten. Als ze dat wel zou doen, gaat dat ten koste van andere verplichtingen, zoals de strijd tegen piraterij voor de kust van Somalië.

Dat we niet eens een schip kunnen inzetten omdat dat anders ten koste gaat van een belangrijke missie als de anti-piraterijmissie, dan zegt dat genoeg over de staat van ons defensieapparaat. Er moet echt veel meer geld naartoe. Wie zegt dat het in ons deel van de wereld altijd zo relatief veilig blijft als nu? We kunnen niet steeds zeggen: ja, maar we doen al mee met een andere missie, dus we kunnen geen schepen of vliegtuigen meer inzetten.

Waar blijven die miljardeninvesteringen in Defensie? De tijd dringt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. cmsuijkerbuijk

  Als we nou eens met de torenhoge belastingen die de staat ieder jaar weer binnen harkt, éérst de voor ons land benodigde en noodzakelijke dingen doen, zoals een ruimhartig ouderenbeleid, zorg, veiligheid waaronder natuurlijk een stevige en robuuste defensiemacht, infrastructuur, enfin noém alles maar op. En als er dan nog over blijft, de belastingen structureel verminderen en dán eens zien, wat er nog aan “goede doelen” uitgegeven kan worden.
  Nu is het andersom: Eérst zien, waar we het buitenland blij mee kunnen maken of een wit voetje kunnen halen, zinnig of idioot, dat maakt niet uit, als de rest van de Wereldgemeenschap ons maar voor braafste jongetje van de klas aanziet, dat alles doet om bij de meester in de smaak te vallen en als dán er nog iets van overblijft, worden er onzinnige subsidies uitgekeerd, zoals windmolenkrankzinnigheid, klimaatwaanzin en EU paranoia. En als dáár nog iets van overblijft, dán zullen we eems zien, of we voor ons eigen land nog een aalmoes over hebben voor Ouderenzorg, Veiligheid en noem al die uitgemergelde doelen maar op!
  Het is hier de wereld op zjn kop!

  1. Terzo

   hear hear…..

   Zo is het maar net..

  2. van Urk

   Precies! Altijd al proberen uit te leggen aan mensen als Ploumen,Koenders of andere linkse hotemetotems om het geld voor eigen gebruik te gebruiken. maar ja, stronteigenwijs!

   1. Mowdes

    Ik ben ook links uit midden en dat schelden op de linkse rakker gaat me donders de keel uit hangen.
    De linkse gabbers hebben niet de meerderheid in ons land en dat is ook goed. De rechtse rakkers, VVD,CDA, SGP, en ga zo maar door, doen harte mee.
    Trouwens het is gewoon een keuze die zij als minister maakt en dat is in verlengde wat Europa (Brussel) wil, meer goedkopere arbeidskrachten en hun eigen inwoners de mond snoeren. Maar let op de tij zal keren, kijk naar USA met de burgeroorlog.

    1. van Urk

     Toch zul je van links niet zo snel horen dat zij geld willen uitbesteden aan defensie(gebroken geweertje) en waren de grootste voorstander van het opheffen van de dienstplicht. En als rechts zegt dat er best wat minder geld naar ontwikkelingslanden kan gaan dan is het altijd weer links dat op zijn kop staat!

    2. Mart

     Voor een burgeroorlog heb je mensen met haar op de tanden nodig…zie ik weinig rond huppelen in deze nieuwe teid.

  3. loritta

   cmsuijkerbuijk.

   Wat heeft U weer een goede reactie op dit stuk geschreven, maar ja, dit zullen de leden van dit rariteiten kabinet niet lezen.

  4. lanex

   Goed gezegd.
   En onze “trots” Rutte blijft maar grijnzen, grappend en grollend, en alles uitgeven wat we hebben om het buitenland tevreden te stellen.
   Ik vind het om te huilen zoals dit land bestuurd wordt.

 2. Nicky

  De Nederlandse krijgsmacht doet al veel, maar kan niet alles, zei Hennis-anders-krijg-je-Stennis.

  De regering doet al VEEL…..

  te weinig aan preventie!

  Dat kan miljarden schelen en dan kunnen we met gemak defensie rommel aanschaffen.
  Stem Wilders!

 3. lic

  Zolang het doel van de missie niet het voorkomen dat die mensen hier komen is, hoeft het van mij ook niet.

  Verder is er budget zat, dat kan gewoon betaald worden uit ontwikkelingssamenwerking en uitgespaarde opvangskosten.

  1. Mowdes

   Zolang ze in Den Haag voor Sinterklaas kunnen spelen, te pas en te onpas, is er genoeg geld

 4. Antidotum

  Nee, om de ondergang van ons land tegen te gaan is natuurlijk geen geld, maar wel voor de ondefinieerbare naheffingen van Brussel waar we geen uitsluitsel over krijgen.

  Oh wacht……….de goed betaalde baantjescarrousel bij de EU, voor de politici, moet in stand worden gehouden en Griekenland natuurlijk.

 5. Daniel

  Belangrijk is ook dat Nederland een evenredig deel van de taken op zich neemt. We moeten hier niet weer het braafste jongetje van de klas willen zijn, het is een Europees probleem en een wereldprobleem.
  Geen land kan IS in zijn eentje stoppen, het is erg genoeg, maar het is zo.
  En wat die belastingen betreft, als ze goed besteed worden mag het van mij. Met een middenklasser red ik me prima, die SUV heb ik niet nodig, een boot en een tweede huis ook niet.
  Als ik me als ex kamerlid, lid van het CDA en dan nog minister worden, zou inzetten voor de tabakslobby, zou ik me doodschamen. Maar daar valt bijna niemand over in dit land. Jongeren verslaafd aan tabak maken is toegestaan, als christen zou ik niet meer in de spiegel durven kijken en God bij het oud vuil zetten. Schaamteloze zelfverrijking is nooit goed te praten.

  1. Simon Brouwenstein

   Daniel, ik bedoel het niet vervelend maar het is mijn overtuiging dat christenen vaker niet dan wel navolgers van Christus zijn.
   Godsdiensten zijn helaas nagenoeg altijd politiek-dogmatische systemen die de oorspronkelijke waarheid overwoekerden. Godsdienst is bepaald niet hetzelfde als Gods dienst. Dat geldt zeker voor het christendom. Binnen het christendom waren er wel altijd bijzondere figuren die het spirituele goud wisten af te stoffen (Böhme, Eckhart, Johannes van het kruis en in onze tijd mensen als Weil, Jäger, Kaiser en Hammarskjöld ) maar die hadden het, niet toevallig, ook nagenoeg altijd aan de stok met de kerkelijke autoriteiten. Daarin waren ze overigens tegen wil en dank altijd navolgers van Christus die, zoals bekend, het voortdurend aan de stok had met de kerkelijke autoriteiten van zijn tijd en hen wees op hun totale vervreemding van de mystieke kern van hun beleden Godsdienst. Hij verwoordde dit scherp richting Nicodemus: “‘Begrijpt u dit niet,’ zei Jezus, ‘terwijl u een leraar van Israël bent? Waarachtig, ik verzeker u: wij spreken over wat we weten en we getuigen van wat we gezien hebben, maar jullie accepteren ons getuigenis niet. Wanneer jullie me niet geloven als ik over aardse dingen spreek, hoe zouden jullie me dan geloven als ik over hemelse dingen spreek?”

   Om die reden is het aan te bevelen zelfverklaarde christenen, en zeker degenen onder hen die denken als theoloog of predikant van de waarheid te kunnen getuigen, met het grootst mogelijk wantrouwen te benaderen.

   1. Daniel

    Simon, ik ben een christen die niet meer geloofd. Daniel is lang geleden uit de kerk gegaan, maar je kunt de kerk nog niet uit Daniel halen.
    Mijn opvoeding zal altijd een rol spelen in mijn leven.
    Ik moet lachen om de redeneringen van christenen als een probleem niet door logica kan worden opgelost. Dan is er altijd wel een passende Bijbeltekst voor handen. Aangezien ik een gezond (boeren) verstand heb meegekregen kan ik nog veel uit de bijbel uit het blote hoofd ophoesten. Ook fijn om mee te plagen.
    In het dagelijkse leven ben ik met een Joodse vrouw getrouwd, die de sjoel ook alleen ziet bij speciale gebeurtenissen.
    Als wij kibbelen over geloof, politiek of voetbal ziet God dat het goed zit tussen ons. Zonder gekibbel zou het een dooie boel worden.

    1. LantR.fant

     Dus u koketteert met het begrip christen, maar u gelooft daar niet meer in.
     Laten we het helder stellen, u bent gewoon een ouwehoer. Koning zwetskelder den urste.
     Probeer het medio februari 2016 eens in een ton beneden de grote rivieren.

 6. Wachteres

  https://themuslimissue.wordpress.com/2015/05/15/uk-brutal-somali-immigrant-gang-rapists-is-allowed-to-remain-in-country/

  Dit is politiek correct GB

  Een zeer gewelddadige verkrachter – zou eigenlijk uitgezet worden – mag in Engeland blijven, omdat hij een vriendin en een kindje heeft.

  Dit is niet het eerste geval. Van politiek-correcte handlangers – mensenrechtenactivisten en sociale werkers – krijgen ze al instructies hoe te handelen om in GB te kunnen blijven.

  Het is duidelijk; de veiligheid van eigen land en volk interesseert dat linkse tuig geen donder.

  Nee, ‘zielige’ binnenkomers moeten worden beschermd en tegelijkertijd moeten ze en masse kunnen instromen.

  Hoe verknipt kan een mens in zijn denken worden.

  ZIEKMAKEND!

 7. LantR.fant

  Volgens mij is het sturen van een aantal schepen een goede investering. 1000 dobbernegers duurzaam de kost geven is heel wat duurder.

 8. Koos_Koets

  Voorstel: Een grote landelijke inzamelingsactie! Met veel bekende artiesten op TV, en Paul de Leeuw als presentator.

 9. van Urk

  Toch maar de koopvaarderijschepen laten bewapenen door prive beveiligers en onze marineschepen terug uit Somalie halen. probleem weer opgelost.

 10. W.H.J. Reiss

  Nu gaat de PvdA een Rechtse ‘koers’ varen en nu IS het nog niet goed ! De Genocide plegers van de AllochtonenPartij laten hun toekomstige kiezers verzuipen ! Dat is weer eens iets anders als een ‘PartijMaat’ in de Rug steken ! Dat moorden zit in hun Socialistische genen !!!

 11. van Urk

  Logica is ver te zoeken bij ministers. Eerst flink bezuinigen op het defensieapperaat omdat het niet zo nodig is en dan later tot een conclusie komen dat wel juist nodig is.

 12. Seneca

  @SB
  Als de boer de passie preekt, boer pas op je kippen!

  1. Simon Brouwenstein

   Zo is het, Seneca.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.