Nigel Farage blijft toch aan als leider van UKIP

De rest van de partij accepteert zijn ontslag niet.

Onmiddellijk na de voor UKIP teleurstellende verkiezingen voor het Britse parlement liet UKIP-leider Nigel Farage weten dat hij zijn ontslag zou indienen bij het partijbestuur. De reden, legde hij uit, was dat hij verantwoordelijk was voor de uitslag. Slechts één parlementariër is gewoon niet goed genoeg, zeker niet als je – zoals UKIP – tegelijkertijd de derde partij van het land bent en maar liefst dertien procent van de stemmen hebt gekregen. Dan moet je gewoon meer zetels hebben – veel meer.

Daar kwam bij dat Farage de race om een eigen zetel ook nog eens verloor. Eerder had hij al gezegd dat hij zou opstappen als leider als dat gebeurde. Vervolgens voegde hij de daad dus bij het woord.

Tot gisteren. Toen werd opeens bekend dat hij toch aanblijft. Hij legt uit in The Telegraph:

UKIP’s NEC overwhelmingly refused my resignation, citing the party membership support as a reason for which I should stay on. I was reluctant. I wanted evidence, I wanted options. And they all came. I was left in a situation that made it clear; there was only one person the NEC wanted for the job, and the party membership was in support.

Hoewel de andere partijen in Engeland deze mogelijkheid ongetwijfeld zullen aangrijpen om Farage weg te zetten als een flipflopper, maakt Farage duidelijk dat het toch echt een offer voor hem is:

I decided that as much as I had earned my holidays. As much as I wanted to spend the summer fishing, walking, and of course, in the European Parliament where all hell is currently breaking loose – that I owed it to the party that got me here.

Hoewel één zetel voor UKIP veel te weinig is heeft de partij maar liefst 4 miljoen stemmen binnengehaald. Dat is een bijzonder indrukwekkend aantal. Ter vergelijking: de Schotse nationalistische partij de SNP kreeg maar 1,4 miljoen stemmen. Vanwege het electorale systeem mag die partij echter wel 56 parlementariërs naar Londen sturen, en UKIP maar eentje. Ter vergelijking: als UKIP deze prestatie had neergezet in Nederland had de partij een stuk of 18-20 volksvertegenwoordigers gehad.

Met andere woorden, de resultaten vielen tegen vanwege het Britse systeem, maar als je alleen naar percentages kijkt heeft UKIP het wel degelijk heel goed gedaan.

Daar komt het volgende nog eens bij: Farage is verreweg de bekendste en meest charismatische UKIP-leider. Wie zou hem moeten en kunnen opvolgen? De meeste mensen geloven dat het antwoord daarop “niemand” is.

Kortom, het is niet zo gek dat de partijtop en de partijleden Farage’s ontslag niet accepteren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. AnnieJansz

  2 scenario’s

  Voorgekookt spelletje, voor wat armzalige publiciteit

  Of de partij, gezien de bovenstaande foto, heeft buiten Farage alleen maar “van Rompuy”-klonen en heeft verder niks. Logisch dat ze hem op de blote knieën vragen te blijven.

  In beide gevallen een zwaktebod.

 2. Simon Brouwenstein

  Dit is doorgestoken kaart, een leugenachtig toneelstukje voor de bühne.

  1. AnnieJansz

   Dat schoot mij ook als eerste te binnen, maar laten we van het goede uitgaan, met die 2 dweilen op de foto naast Farage blijkt ook wel dat ze niks beters hebben.

   Zeer vergelijkbaar met de PVV in Nederland dus

   1. LantR.fant

    Soms is het beter als je gewoon niet reageert. Bijvoorbeeld als je geen inhoudelijke onderbouwing hebt en daardoor weinig anders overhoudt dan een scheldkanonnade.

    En inderdaad, mijnheer Farage is een man die de mensen aanspreekt, dus die laat je niet op non-actief staan.

    Op dit moment zit links wat erg krap in charismatische mensen, maar zou de SP 10 jaar geleden een soortgelijke situatie meemaken waarbij vrindje Marijnissen zich buitenspel zou plaatsen, dan zou binnen de SP een vergelijkbare zet worden gedaan.

   2. Pimsch

    een Zeeuwse protestant met een schoon geweten? Voormalige slavendrijvers en uitbuiters zonder hart.

 3. Ikora

  Farage heeft in alle districten waar hij deelnam overtuigend verloren. Het heeft geen zin dat aan het kiessysteem te wijten. Ten eerste is dat onze zaak niet, ten tweede wist hij het van tevoren.

  1. Pimsch

   Ik kan me goed voorstellen dat hij toe is aan vakantie nu blijkt dat zijn eigen volk bestaat uit koppige ezels.

 4. Antidotum

  Mooi, ben zeer verheugd.

  Had Farage anders heel graag in het Nederlandse politieke circuit gezien. Succes verzekerd.

  Helaas, zulke kanjers zijn bij ons niet te vinden.
  Enkel eurofielen, angsthazen en zakkenvullers.

  1. MicMokum

   Pim Fortuyn.

 5. Pimsch

  Eens met Antidotum. We zijn een klein en bang volkje dat zich over twintig jaar bekeert tot de islam. Deden we ook met de nazi’s.

  1. Nog1

   En wanneer is Nederland dan vrijwillig toegetreden tot de axis?

   Pimsch, de kolderieke onderbouwing die je hier geeft doet je boodschap geen goed. Want die loopt het risico over het hoofd gezien te worden met zo’n puberale bewering.

 6. Koos_Koets

  Beloftes zijn er om gebroken te worden. Cameron’s belofte om een referendum over de EU te houden, zal waarschijnlijk ook niet doorgaan.
  Dat neemt niet weg dat ik zeer verheugd ben over Farage’s beslissing. Stel je voor, een PVV zonder Wilders!

  1. Simon Brouwenstein

   Cameron zal zijn belofte om een referendum te organiseren zeker gestand doen.
   Hij zal echter de Britten ook adviseren om niet uit de EU te stappen en daarvoor heeft hij sterke argumenten.
   Ik ben wel blij met dit scenario: Cameron organiseert een referendum met als uitkomst een helder Ja voor de EU en het resultaat is een zeer belangrijke versterking van de EU.
   De mensen die gillen om een referendum in de hoop dat de EU uiteen zal vallen kennen de feiten niet: de meerderheid van de bevolking in alle lidstaten is voor deelname aan de EU en een referendum (hoe dom ook om ge doen) bevordert slechts het proces van eenwording.

   1. cmsuijkerbuijk

    @Simon Brouwenstein
    12 mei 2015 at 10:34
    “De mensen die gillen om een referendum in de hoop dat de EU uiteen zal vallen kennen de feiten niet: de meerderheid van de bevolking in alle lidstaten is voor deelname aan de EU”
    En je weet dat, omdat? Toch niét door de “uitkomsten” van enquêtes hé? We hebben nu wel gezien in Engeland, wat die waard zijn!

    1. Simon Brouwenstein

     De enquêtes wijzen inderdaad in die richting. Maar welke uitkomst van het referendum verwacht Suijkerbuijk als de leiders van alle partijen behalve de zojuist deerniswekkend gestruikelde Farage straks een Ja voor de EU adviseren?

  2. JanvanEechoud

   “Stel je voor, een PVV zonder Wilders!”.
   Ja? Dat stel ik mij voor.
   En dan?

   Heremegristus…… wat zijn die linksers toch verschrikkelijk dom volk.
   Er blijken er steeds meer te komen hier.
   Is joop.nl zelfs te intelligent voor jullie?

   Immigratie probleem: Hoe lossen we dat op?
   Ahá!
   zetten de grenzen nog verder open en halen álle Afrikanen hierheen!!
   En dan zonder dat ze er erg in hebben komen wij stiekem via de achterdeur Afrika binnen…. gooien de grenzen dicht en maken er een welvarend continent van.
   Zónder linksers! Want die zijn nodig in Europa, als dienaren….
   En wij hebben dan, héél sociaal, Afrika óók “divers” gemaakt…..
   https://www.youtube.com/watch?t=46&v=uMfk5UeGw4E

 7. Wachteres

  Onze hoop in bange dagen blijft!

  Een van de weinige helden van onze tijd. Niet alleen Voor GB, maar voor heel Europa.

  Waar de meeste andere politici zich om persoonlijke, financiële redenen vastbijten in een communistische dictatuur, die het gewone volk armer en armer zal maken en een klein elite groepje steeds rijker, is Farage een van de weinigen die hun plannetjes doorheeft.

  Uit de EU is de enige mogelijkheid om de wanhopige situatie, die bewust wordt gecreëerd, te doorbreken.

  Een steeds doorgaande instroom van miljoenen achterlijke figuren, die totaal niet passen in onze samenleving en zich ook niet willen aanpassen, om de chaos compleet te maken.

  Dat is hoe links altijd heeft gewerkt. Chaos en armoede creëren en dan zogenaamd de reddende hand bieden.

  Godzijdank hebben we nog mensen die bij zinnen zijn en die ondanks de zware strijd doorgaan.

  Van het volk hoeven we weinig of niets te verwachten. Die geloven de leugens die hen worden voorgeschoteld, omdat die gemakkelijker zijn te accepteren dan zelf moeten nadenken.

  De Romeinen zeiden het al: “Geef het volk brood en spelen en ze houden zich wel koest”.

  Go Nigel, go! Red Europa uit de gruwelen en de chaos van de communistische vloek.

  Mijn zegen heb je!

  1. AnnieJansz

   communistische vloek?

   U bent abuis, Farage heeft weinig met China of Noord-Korea te maken en zelfs over Cuba hoor ik deze man niet.

   Vraag me wel af wat hij als zelfverklaarde “arbeiderspartij” voor de echter arbeider kan betekenen met zijn conservatieve, anglo-saxische agenda.

 8. Daniel

  @Pimsch schrijft: ‘We zijn een klein en bang volkje dat zich over twintig jaar bekeert tot de islam. Deden we ook met de nazi’s’.

  Behalve dan een klein dapper volkje dat reageert op DDS, die houden manhaftig en heldhaftig stand tegenover de landverraders en uitkeringsafhankelijken.
  Dat is de enige reden dat ik hier nog woon en werk, anders was ik naar de Finland gegaan vanwege de daar heersende moraal, scholingsniveau en natuurlijk de mooie vrouwen.

  1. AnnieJansz

   Dank je Daniel, fijn dat ik een bijdrage kan leveren dat jij in Nederland blijft wonen.

   Overigens lijkt Finland me zeer aanlokkelijk, een land gestoeld en gevormd naar sociaal democratische idealen en waar zelfs rechtse partijen nog knetterlinks zijn.

   Geen wonder dat ze met zo’n moraal een uitstekend onderwijssysteem hebben.

   En links en mooie vrouwen, gaat altijd goed samen, zie Doutzen maar…

  2. JanvanEechoud

   Gelukkig hebben wij onze druide ook nog, met toverdrank! Geert Wilders.
   Onze bard raken wij dan weliswaar óók kwijt, maar dat geschreeuw (links) kunnen we missen.
   En hier is niet één intrigant, maar zijn er wel 5…..
   Rare jongens, die linksers…..

 9. Wachteres

  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/11596320/Britain-will-be-forced-by-Brussels-to-accept-Mediterranean-migrants.html

  Gelukkig komen nog meer landelijke leiders bij zinnen!

  The plan, driven by Jean-Claude Juncker, head of the European Commission, is “practically seen as a declaration of war”, senior EU official says

  Britain said it would refuse to accept the proposal by the European Commission to share the refugees and asylum seekers – who have arrived in their thousands in southern Italy in recent months – among the EU’s 28 member states.

  Theresa May, the Home Secretary, said last week that “any decisions [on asylum] should be on a voluntary basis”.

  • Nearly 6,000 migrants rescued at sea in Mediterranean in one weekend
  • Migrant boat sinks in latest Mediterranean tragedy

  She said that “many will have paid organised crime groups to get them through [the Mediterranean]” and that “if we are really going to stop the people putting their lives in danger by crossing the Med, we need to stop them starting their journey in the first place.”

  Deze dictatuur – en we kennen die in de EU al op allerlei manieren – heeft alles te maken met de socialistische opvattingen over democratie.

  En wij maar denken dat het communisme verdwenen was uit Europa.

  1. AnnieJansz

   Dat heeft u dan helemaal goed gedacht…op een paar stukjes frankrijk, griekenland en Italie na….

   Maar macht hebben ze niet, net zo min als de rechts-populisten

 10. Wachteres

  http://www.redicecreations.com/article.php?id=7323

  Vladimir Bukovski heeft ons al gewaarschuwd voor de EUSSR en hij kan het weten.

  Hij was een Sovjet- politieke-dissident.

 11. Wachteres

  Natuurlijk kwijlt links alleen al bij de gedachte dat de Sovjet-Unie, na de val van de muur, in een moderne versie weer terug zal komen.

  Wie had dat nu ooit gedacht.

  1. AnnieJansz

   Een bewijs dat u denken maar beter aan een paard over kunt laten, die heeft tenminste een groot hoofd.

   Laten we wel zijn, echte linkse gutmenschen kon je die ouderwetse Brenjnev-communisten niet noemen.

   Ik denk dat wachteres vele overeenkomsten met de communisten heeft en dat ze die gedachte moeilijk te verkroppen vindt.

   1. toetssteen

    @AJ
    Brezjnev was volgens u niet links? Begrijp ik het goed en wilt u beweren dat het communisme niet links is? Of bedoelt u dat er wel een vorm van communisme is te verwezenlijken en dat dat te herkennen zou zijn aan de ‘Gutmenschen’ .
    Wel ik ken eerlijk gezegd niet een geslaagd communistisch regime.

 12. Wachteres

  Ach ja, bij gebrek aan tegenargumenten beginnen de linksen ordinair te schelden.

  Zijn we wel gewend ….. zwak, maar blijkbaar de enige mogelijkheid voor hen om zich te uiten.

  1. AnnieJansz

   Ik heb u geen enkel argument horen noemen, dus voel ik me niet geroepen u van tegenargumenten te voorzien.

   Wel kwakt u zoveel kolder en open deuren neer op DDS,
   dat het wel erg makkelijk is om u daar even op te wijzen.

   En wie zijn “we” eigenlijk?

   1. Wachteres

    Ja hoor Annie, ’t is goed met jou.

    Wees er voor jezelf maar van overtuigd dat jij de intelligentsia in optima forma bent.

    Ondertussen kakel je alleen maar na wat Simon Jodocus je voorkauwt.

    Geen eigen mening? Zielug!

 13. toetssteen

  Farage moet natuurlijk blijven. Stemmen genomen, heeft hij helemaal geen verlies geleden. Ed Miliband wél. Maar blijkbaar zwijgt men daar liever over.
  Farage heeft verloren is alom te horen, en dat terwijl de socialisten die op elk links blog de hemel in waren geprezen met of zonder districtenstelsel enorm verlies konden incasseren.

 14. Seneca

  AJ is zo geobsedeerd door de geslachtsverandering, dat het geen onderscheid meer kan maken tussen links en links. Ik ben ervan overtuigd dat zij denkt dat het nationaal SOCIALISME nog steeds rechts is. Och arme…. en dan heeft zij ook nog zo’n grote mond op DDS.

  1. toetssteen

   @Seneca
   Als het weer eens fout gaat hè. Vandaar dat Mao extreem rechts was, Pol Pot, Lenin, Stalin allemaal zo libertarisch dat Ron Paul zich er 100% in herkent (not).
   Socialisme of men het leuk vindt of niet zoals je al zegt socialistisch. Het wegkijken van dat gedoemde systeem verbaast me.

 15. papa charlie

  UKIP: 13% van de stemmen, slechts één zetel.

  SNP: 5% van de stemmen, 56 zetels!

  Dan klopt het kiesstelsel niet.

  1. toetssteen

   @Papa Charlie
   As simple as that.

 16. JanKorneeldeWit

  De politieke helden die zich blijven verzetten tegen de nietsonzienende tirannie van het EU-rapalje, zijn nog dun gezaaid. Maar mensen, geef de moed niet op en blijf je verzetten en blijf trappen tegen de grondvesten van de EUSSR! Juist de afstand tussen de politiek en de kiezer is de reden van de foutieve gedachte dat iedereen deze EU ziet zitten. Nee het is heel anders dat kan ik u verzekeren! Mensen hebben er de buik van vol en het zal ze de figuurlijke reet roesten. Gelukkig dat er mensen bestaan zoals Farage, mensen die aan de boom durven te schudden om eens te kijken wat er naar beneden komt vallen.De gemiddelde EU-lakei beeft van angst voor de scherpe tong van de EU-criticaster en zou deze dan ook het liefst de mond gesnoerd zien.
  Ik zal mij tot mijn laatste zucht blijven verzetten tegen het monster van de ongewenste transferunie, ik kan alleen maar hopen op voldioende medestanders…..

  1. toetssteen

   @JanKorneel
   Sluit me erbij aan.

   1. Wachteres

    En ik!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.