Ouderen kunnen overwaarde nauwelijks gebruiken om verbouwing te betalen

Geen categoriemei 30 2015, 20:00
Ouderen die graag zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen lopen tegen een grote hindernis aan: geld.
Uit onderzoek van ouderenorganisatie ANBO blijkt dat veel ouderen de overwaarde van huis graag willen gebruiken om verbouwingen te financieren waardoor ze langer thuis kunnen blijven wonen. Helaas is er één probleem: het geld zit weliswaar in de stenen, maar het komt er maar zelden uit.
Volgens directeur Liane de Haan willen veel senioren een aanpassing in huis doen, om er zo langer te kunnen wonen. "Maar vaak zit de financiële ruimte voor aanpassingen 'in de stenen'. Er zijn onvoldoende mogelijkheden om overwaarde op het huis om te zetten in financiering."
Uit het onderzoek blijkt dat acht van de tien huizenbezitters (onder de ouderen) overwaarde heeft op hun huis. In principe is dat natuurlijk geweldig; drie op de tien wil die overwaarde dan ook gebruiken om de benodigde verbouwingen te financieren.
Helaas lukt dat bijna nooit. De reden? De inkomenstoets. Banken gebruiken dit systeem om te bepalen of iemand al dan niet een lening terug kan betalen. In principe werkt dat systeem heel aardig, maar niet met ouderen; die hebben immers maar al te vaak een AOW'tje en misschien een pensioen. In verreweg de meeste gevallen is dat geen vetpot.
Het resultaat is dat ouderen die zelfs letterlijk enkele tonnen overwaarde op hun huis hebben geen lening krijgen om de boel te verbouwen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten