Reorganisatie Belastingdienst: duizenden ambtenaren ontslagen

Er worden 5.000 banen geschrapt.

Dat is nog eens groot nieuws: de Belastingdienst gaat flink met de bezem door de eigen organisatie. Het gevolg is dat er 5.000 banen worden geschrapt en dat er dus duizenden belastingambtenaren straks op straat komen te staan. Oké, dat is een tikkeltje overdreven, want er wordt een baan voor ze gezocht bij een ander onderdeel van de overheid, maar toch:

Nu werken er zo’n 20.000 mensen bij de Belastingdienst (dat is exclusief de Douane en Fiod). Voor degenen die hun baan verliezen wordt binnen of buiten de overheid ander werk gezocht.

Het schrappen van zo veel banen is nodig, omdat nieuwe computersystemen veel rekenwerk en controles kunnen overnemen. Door ICT-ontwikkelingen gaat het werk bij de Belastingdienst steeds meer lijken op data-analyse en daarvoor zijn veel minder mensen nodig, vindt de dienst.

De nieuwe manier van werken leidt tot betere belastingaanslagen en tot minder belastingontduiking, waardoor de extra belastingopbrengt kan oplopen tot honderden miljoenen en misschien zelfs miljarden euro’s per jaar. Wie dus hoopte dat een vermindering van het aantal medewerkers goed nieuws zou betekenen voor het betalen van belastingen: helaas, de controle wordt niet minder, maar wordt gewoon geautomatiseerd.

Staatssecretaris Wiebes heeft al meerdere keren aangegeven dat hij de dienst “flink verouderd” vindt. Het vertrek, vandaag, van directeur-generaal Peter Veld, de hoogste ambtelijke baas, houdt verband met de grote reorganisatie.

Veld schrijft aan zijn medewerkers dat de reorganisatie de komende jaren “een forse opgave” betekent voor de dienst. “Bij een dergelijke meerjarige inspanning hoort ook een directeur-generaal Belastingdienst als boegbeeld”, schrijft hij.

Dat er nu volop wordt ingezet op automatisering is niet meer dan logisch. In deze tijden kan er gewoon veel meer worden gedaan met data, zonder dat daar zoveel medewerkers voor nodig zijn als voorheen. Dat is vervelend voor de mensen die straks hun baan kwijt zijn, maar dit is de nieuwe realiteit, en daar moeten we met z’n allen maar aan wennen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Wachteres

  Als er ambtenaren worden ontslagen, dan staat het land er financieel veel slechter voor dan men ons wil doen geloven.

  Wat ik al vermoedde!

  1. LantR.fant

   Ik vroeg me meer af waarom dat niet gebeurde. Bij verzekeraars en banken vliegen personeelsleden er ook met duizenden tegelijk uit omdat automatisering hun werk overneemt.

   Dan wordt het onderhand eens tijd dat dit bij de overheid ook zo gaat.

 2. lauwebal

  Er worden vooral mensen uit lagere functies ontslagen. Die worden weg-geautomatiseerd.

  Dat Frank Verhoef schrijft dat we daar aan moeten wennen is kort door de bocht. Deze mensen kunnen namelijk elders ook niet aan de slag. Het is inderdaad zo dat automatisering veel mensen vervangt, maar maak dan ook de werkweek korter en verlaag de aow-leeftijd zodat er voor iedereen werk blijft.

  1. LantR.fant

   Wordt bij een kortere werkweek ook salaris ingeleverd? Waar wordt de aow-premie van betaald? Want met uw voorstel wordt de aow wel fors duurder.

   1. lauwebal

    Zeker. Het kost veel geld. Maar werkloosheid kost net zo veel.

    AOW en bijstand zijn bijna gelijk. Mensen eerder welverdiend AOW laten genieten, zorgt er voor dat de groeiende groep mensen in de bijstand aan het werk kan. Dat kan redelijk budgetneutraal. Natuurlijk zijn er extra kosten doordat de AOW minder streng is dan de bijstand (vermogenstoets), maar ouderen eerder de mogelijkheid geven om te stoppen zal ook het ziekteverzuim laten dalen wat geld bespaart.

   2. lauwebal

    Wat betreft die kortere werkweek zijn er 2 mogelijkheden:

    – Het salaris blijft gelijk. Doordat automatisering echter personeelskosten bespaart, zijn de werkgevers per saldo niet duurder uit.

    – Het salaris daalt. Dat kan als producten goedkoper worden. Dat kan, want er wordt bespaard op personeelskosten.

    Op het eerste scenario kan de overheid invloed uitoefenen door het minimumloon op te schroeven. Optie twee is door de overheid amper te beïnvloeden en brengt deflatie met zich mee.

    Vreemd genoeg zie je niet in alle sectoren grote prijsdalingen als gevolg van de automatisering. De NS is het meest schrijnende voorbeeld. 50 jaar geleden gebeurde alles rond het spoor nog handmatig. Er was enorm veel personeel, en het werd ook relatief goed betaald. Nu is er nog amper personeel over. Kaartverkoop gaat volledig digitaal, loketten zijn er bijna niet meer. En toch is de prijs van het treinkaartje sneller gestegen dan de inflatie.

    Hetzelfde geldt voor banken: Kantoren zijn gesloten, veel massa-ontslagen, maar ondertussen moeten we betalen voor een betaalrekening, geen rente meer op betaalrekeningen, etc..

    Dat klopt niet. Het voordeel van de automatisering komt vaak niet bij de samenleving terecht en dat is fout. Dat voordeel kan op twee manieren bij de samenleving komen: Kortere werkweken (meer vrije tijd voor hetzelfde geld) of goedkopere producten (waardoor mensen ook minder kunnen gaan werken).

    1. toetssteen

     @Lauwebal
     Uhuh, u zegt het goed, bij banken, maar hier gaat het over de overheid. De realiteit is dat ze indirect en met nog veel meer, als een soort van parasieten de belastingbetaler uit zullen zuigen.

 3. toetssteen

  O nee hè, die komen indirect weer in dienst. Ze noemen het anders, maar ze doen hetzelfde.
  Zelfde stuk hout, zelfde zaag.

 4. Pietje Precies

  ….de 5000 banen verdwijnen in 2-3 jaar. de mensen gaan elders bij de belastingdienst of overheid weer aan de slag, geen gedwongen ontslagen. Ze nemen ook nog 1500 data analisten aan

 5. W.H.J. Reiss

  (K)Wiebes is een grote dwaas waar de opvolgers nog jaren lang de rotzooi van mogen opdweilen !
  Nog geen maand geleden (zo vergeetachtig is eenieder) kwam er iemand van de bel.dienst vertellen, dat er 800 manjaren achterstand was in werk ! Hij zag de oplossing in het schrappen van de ‘oude lullendagen’ van oudere werknemers.
  .
  Hoe moet ik zoiets plaatsen als ik (K)Wiebes hoor zeggen, dat er 5.000 mensen overbodig zijn ?
  .
  Door specifieke wetgeving op velerlei gebied is vakkundig personeel nodig over het gehele land. De uitvoering van de successiewet, I.C.P. BTW, verkoop belaste landbouwgronden, etc, etc. Daar komt zoveel handmatig werk bij kijken. Ik kan vanuit mijn optiek alleen maar zeggen: (K)Wiebes is een dwaas en dit is eenzelfde verhaal als met de AIVD !
  .
  Men moet nu juist mensen aannemen, want de gemiddelde leeftijd is 53 jaar. Veel kennis zal dus wegvloeien met als gevolg: “Het Feest kan straks werkelijk beginnen, want de buit komt makkelijker binnen !”
  .

 6. Dennis_WSPK

  Lachen dit. Reorganisatie nummer zoveel die met veel bombarie wordt aangekondigd als dé oplossing. Nee dus. Ook dit is weer een ordinaire bezuiniging.

  In 1992 werd de Belastingdienst, die zich in de 200 jaar daarvoor langzaam had gevormd, omgegooid. Alle inspecties, ontvangkantoren en bureau’s moesten op één hoop in eenheden ondernemers, grote ondernemers en particulieren. Sindsdien, nu al 23 jaar, is het een ongekende puinhoop bij de Belastingdienst, waar ik zelf al 33 jaar werk.

  Een goedlopende, integere dienst werd kapot gemaakt door “moderne managers” die dachten de zaken wel eens eventjes op stelten te moeten zetten.
  Na 1992 volgenden nog vele reorganisaties. Een grote in 2000 en meerdere kleinere daarna. De meeste daarvan waren bedoeld om de enorme problemen binnen de dienst op te lossen. Ze werkten niet, want ze zorgden voor weer nieuwe ellende.

  Zo zal het ook met deze reorganisatie gaan. Ook deze zal weer enorme achterstanden opleveren, haperende ICT en gefrustreerd personeel. Over 5 jaar komt er weer een rapport over de narigheid en is er weer een nieuwe staatssecretaris die alles overhoop gooit en voor nieuwe ellende zorgt.

  Men moet bij de Belastingdienst gaan erkennen dat 1992 de grootste fout ooit was en het daarna gewoon alleen nog puinruimen is geweest.

  1. W.H.J. Reiss

   Dennis mijn mening is dat er kundige mensen bij de bel.dienst werken. Ze zijn ook veelal allemaal op leeftijd ! En als die weggaan dan is het Feest voor ‘gladjanusaccountantskantoren’ !

  2. Wachteres

   Dennis, precies dezelfde waanzin had je in het onderwijs.

 7. papa charlie

  Komen er 5000 belastingadviseurs bij die ons kunnen helpen belastingen te vermijden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.