Sjiitische rebellen Jemen gaan akkoord met humanitair bestand

Het voorstel is afkomstig van Saoedi-Arabië.

Een woordvoerder van de militaire bondgenoten van de Houthi-rebellen zegt akkoord te gaan met een voorstel van Saoedi-Arabië voor een ‘humanitair bestand.’ Het bestand zal vijf dagen duren.

“We kondigen aan dat we de humanitaire wapenstilstand accepteren die dinsdag ingaat”, aldus kolonel Sharaf Luqman in een verklaring. Volgens Luqman zal het leger reageren als Al Qaida het bestand breekt. Ook de Houthi-opstandelingen lieten vandaag doorschemeren achter een staakt-het-vuren te staan. Volgens een woordvoerder staat de groep open voor een ‘serieuze’ wapenstilstand, zodat hulpgoederen weer het land in kunnen.

En dat is niet alles. De Houthis dringen er ook op aan bij de Verenigde Naties om een dialoog te beginnen met de strijdende partijen zodat er op termijn een echt vredesbestand kan komen.

De Houthis zijn sjiieten die wars zijn van de salafistische aanwezigheid in het noorden van Jemen. Dat is niet zo gek aangezien salafisten sjiieten als ketters beschouwen en hen het liefst over de kling jagen. Voor bewijs: zie wat ISIS doet in Irak waar het de ene na de andere sjiiet op brute wijze vermoordt.

The Tony Blair Foundation legt uit:

The Zaydi (a Shia sect) Houthi movement (also Ansar Allah or Shabaab al-Mumanin), is a revivalist movement that emerged in the northern governorate of Saada in the 1990s, in response to growing Salafi influence in north Yemen. It was led by a Zaydi sayyid (descendant of the Prophet Muhammad) and member of parliament, Hussein Badr al-Din al-Houthi. 

Fifty-five per cent of the Yemeni population is Shia, the vast majority of whom are Zaydi, largely concentrated in the north and west, including the capital, Sanaa. A Zaydi Imamate ruled the country until 1962, when it was overthrown in a coup with Egyptian backing, sparking a civil war in which Saudi Arabia supported the Imam’s forces. Zaydism holds that the only legitimate Islamic government is rule by an imam, who must be a sayyid.

De idee dat een land alleen maar geleid kan worden door een imam die ook nog eens een nazaat moet zijn van Mohammed is echt sjiitisch. Soennitische extremisten geven ook de voorkeur aan een ‘nazaat van de profeet,’ maar dat hoeft niet. Zij erkennen dan ook het gezag van de eerste drie kaliefen (de mannen die het voor het zeggen kregen in de islamitische wereld nadat Mohammed overleed). Sjiieten doen dat niet. Voor hen was Ali, de neef van Mohammed, zijn enige rechtmatige opvolger.

Niet geheel verrassend worden de Houthis gesteund door Iran, een al even radicaal-sjiitisch regime. Aangezien Saoedi-Arabië en Iran gezworen vijanden zijn is het dus niet gek dat het laatste land de Houthis juist aanvalt en zijn best doet om soennieten aan de macht te helpen. Prioriteit nummer één is namelijk voor Saoedi-Arabië om de macht van Iran in te perken en te voorkomen dat het een sjiitisch rijk kan stichten dat meerdere landen domineert.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. toetssteen

    Tony Blair foundation, you’re kidding me Michael? Wat is het volgende?We hebben een wapenstilstand gesloten met Staphorst?
    Nee die sjiitische lullo’s zijn wat je zegt, maar zijn daarom de fanatieke salafi’s gesteund door de VS goed?
    Doe me een lol zeg!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.