Voor haar 100ste verjaardag krijgt deze vrouw zonder familie en vrienden talloze verjaardagskaartjes van onbekenden

Weg met de eenzaamheid!

Niemand zou zijn of haar verjaardag helemaal alleen moeten vieren, zeker niet als het je 100ste verjaardag is. Ja, toch? Eind deze maand wordt Winnie Blagden uit Engeland maar liefst een hele eeuw oud. Dan heb je wel wat te vieren en is het tijd om een feestje te geven, zou je zeggen. Niet in het geval van Winnie, die in een verzorgingstehuis woont en geen familie of vrienden heeft om haar verjaardag te vieren.

BBC Radio Sheffield, het radiostation in Winnies woonplaats, begon een fantastische actie: ze plaatsten afgelopen dinsdag een foto van Winnie op hun Facebook-pagina plus een adres zodat mensen verjaardagskaartjes zouden kunnen sturen. De post is inmiddels tienduizenden keren gedeeld en miljoenen keren bekeken. En ja, er zijn ook veel kaartjes verstuurd. Heel veel kaartjes.

winnie

Winnie heeft pas een paar van de kaartjes gezien; de rest krijgt ze een paar dagen voor haar echte verjaardag. Ook bedrijven in de buurt doen volop mee: een pizza-restaurant wil graag haar lunc verzorgen en een café wil met alle plezier een verjaardagstaart maken. Zo heeft de eenzame Winnie, die normaal gesproken alleen haar verzorgster ziet, straks een fantastische 100ste verjaardag.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

 1. Daniel

  Weg met de eenzaamheid schrijft Frank Verhoef als subtitel.
  Frank is nog jong en weet (gelukkig voor hem) niet wat eenzaamheid is. Tien triljoen kaartjes verdrijven geen eenzaamheid.

  Eenzaamheid is het besef ver van anderen, de ander of een speciale ander, verwijderd te zijn. In plaats, tijd, ruimte of anderszins, zoals op het vlak van het ervaren, denken, beleven of genoeglijk en intiem samenzijn.

  Samen ongelukkig en depressief in een relatie voortleven. Wachten op de dood. Onbegrip van collega’s. Ongekende vrienden. Jij en je tv – boek, wasmachine, vibrator, porno. Bureaucraten die van een andere planeet komen, Gereformeerde ouderlingen die het zwarte garen van het geloof hebben uitgevonden. Graaiende en corrupte leiders en managers. Politici. De buurt. De straat. De metro. De file.

  Het gevoel van eenzaamheid is vaak een resultaat van gebeurtenissen en processen die leiden tot het niet (meer) willen of kunnen aangaan van dieper gaande bindingen, zoals bijvoorbeeld traumatische gebeurtenissen, angsten, depressiviteit.

  Maar ook het resultaat van echt oud worden en het besef eens te zullen sterven en anderen achter te laten. Van anderen, dierbaren om je heen, te zien sterven en doodgaan.

  Op het diepste niveau is eenzaamheid een existentieel gegeven: hoewel de mens een sociaal wezen is en een hang heeft naar contact met anderen, kan hij tegelijkertijd nooit met die ander samenvallen. De mens is en blijft onontkoombaar een uniek wezen, een in het zijn, eenzaam zogezegd.

  Eenzaamheid is in essentie het pijnlijk en diepgevoeld besef en acceptatie van de onmogelijkheid van een volledige verbinding of versmelting met een ander, of het andere.

  Dat is eenzaamheid, soms is het voor mensen moeilijk onder woorden te brengen. Je kunt het wel vaak wel zien aan mensen. Die troosteloze blik, waarvan je denkt: hier helpt alleen de troost en vergetelheid van een fles goede korenwijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.