Werkgevers doen geen water bij de wijn in conflict met FNV

De spanningen tussen werkgeversorganisaties en vakbond FNV lopen op.

VNO-NCW en MKB-Nederland gaan niet in op de kritiek van FNV-voorzitter Ton Heerts. Dat bericht De Telegraaf:

De werkgevers willen blijven inzetten op vernieuwing van de cao’s. Een woordvoerder van de organisaties laat weten:

“Werkgevers onderhandelen aan de cao-tafel vanuit het belang en de gezondheid van de bedrijven. Feit is dat cao’s aan vernieuwing toe zijn. Ze moeten worden aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen. De bonden moeten bereid zijn daarover te praten. En niet iedere modernisering is per definitie een verslechtering”, zegt een woordvoerder.

Heerts is daar niet over te spreken. Volgens de vakbondsleider “radicaliseren” de werkgeversorganisaties en sturen ze bewust aan op een (harde) confrontatie met de vakbond.

“De grens is bereikt aan de cao-tafels. Werkgevers komen alleen maar met verslechteringsvoorstellen, het is een keer genoeg geweest.”

Aangezien beide partijen weigeren om pas op de plaats te maken is de kans groot dat de vakbonden binnenkort met grote acties komen. Zo hebben ze al acties aangekondigd bij het rijk en in de metaalbranche. Ook overweegt Heerts’ organisatie om stakingen te organiseren.

Hoewel de economie het nog altijd lastig heeft gaat het dit jaar wel de goede kant op. Volgens het CPB komt de groei dit jaar uit op zo’n 1,7 procent. Daarbij zal de werkloosheid licht dalen naar 7,2%, wat historisch gezien nog altijd vrij hoog is, wat reden is voor werkgevers om aan te dringen op vernieuwing van cao’s.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. lauwebal

  Vervelend volk die vakbonden.

 2. -Harry

  Vakbonden zijn gelegaliseerde chanteurs waar je nog voor moet betalen ook , om er bij te horen .

  Het is te hopen dat de ondernemers eindelijk eens niet zo soft zijn en hun poot stijf houden .

  Zie nog die Wim Kok , met zijn letterlijk en figuurlijk grote smoel op de barricaden staan schreeuwen over de kapitalisten .
  En wat doet meneer de socialist zelf ?

  Zo’n zeven ton per jaar opstrijken !

  Geen fatsoen , geen geweten , geen moraal .
  socialisme is gewoon een andere manier om je rijk te stelen .

 3. V.K.

  -Snap niet dat de vakbonden inzetten op belastng verlaging, die paar tientjes welke je Bruto meer verdient en welke de werkgevers moeten ophoesten, daar zie je netto niets van terug.

 4. gerry-pc

  Eindelijk tonen de vakbonden spierballen.Het leden aantal groeit weer,en de onderhandelings- positie wordt weer beter.En dat werpt vast weer zijn vruchten af.en anders moeten we maar weer met duizenden naar het Malieveld om ze daar in Den Haag even wakker te schudden.

 5. The Fox

  Net als de voorgangers De Waal en Jongerius is de enige rol die weggelegd is voor Heerts op schoot zitten bij het kabinet en even afstemmen hoever Heerts kan gaan. Meestal mag deze persoon aktie voeren met wat ambtenaren bonden. Daarna gaan we over tot de orde van de dag en zal het vakbondslid tot de conclusie komen dat hij ook deze keer genaaid is door zijn vakbond. Kunnen we ons nog herinneren hoe De Waal het prepensioen gered heeft en hoe Jongerius verhinderd heeft de verdure versobering van het pensioen? Kunnen we ons nog herineren hoe zij hebben verhinderd dat de belastingen voor de middeninkomens omhoog gingen? Kortom een volslagen tandeloze club, die zich liever inzet voor wereldleed welke nooit wordt opgelost (op kosten van de leden).

 6. Pimsch

  Rechtvaardigheid en Billijkheid.
  Kent iemand de definities? Want ik neem geen genoegen met rethoriek alleen.
  Deze woorden worden vaak luidkeels geroepen en zijn diep genesteld in onze emoties en levensbeschouwing. De grote instituten als Kerk, Politiek en Rechterlijke macht zijn hierop gefundeerd. Toch vind ik nergens een heldere duiding van deze grote begrippen. Wat is hun kern en wat zijn hun begrenzingen? Met rhetorica wordt slechts geknoeid met onze gevoelens, angsten en sentimenten.
  Onderwijs onze kinderen glashelder wat deze begrippen zijn, zodat ze later onderscheid kunnen maken tussen zuiverheid en intimidatie. Dit is een belangrijke opdracht aan onze cultuur opdat ze sterk en consequent blijft staan en voortbestaan.
  Rechtvaardigheid en Billijkheid zijn cultuurafhankelijk en het Westen is de wereld verplicht hier een onwankelbare duiding aan te geven.

 7. W.H.J. Reiss

  FNV = PvdA ! En dan weet je genoeg. PvdA heeft alleen buitenlanders in de ‘kop’ en Autochtonen kunnen ‘verrekken’ ! Beiden hebben jaren liggen ‘Polderen’ tezamen met andere politieke partijen. Resultaat: torenhoge belastingen en premies en een gigantische werkeloosheid. Als deze malloten er NIET waren geweest, dan denk ik dat dit een zegen voor het land zou zijn geweest ! De FNV heeft jarenlang de belangen van de arbeiders liggen verkwanselen om goede vriendjes te zijn met de PvdA. Dan ben je geen Vakbond, maar een ‘Hoer’, die zich laat gebruiken !!!
  .
  Het ergste vind ik nog de import van ‘lage lonen arbeid’ voor laag geschoolden. Het resultaat hier is, dat we in Nederland straks GEEN Nederlandse vakmensen meer hebben. Het wordt niet betaald dus kinderen gaan niet meer naar een opleiding voor Timmerman, bouwvakker etc.
  Een grote werkeloosheid onder autochtone jongeren betekent teven geen nageslacht. PvdA en FNV samen plegen ze in feite Genocide op de eigen autochtone bevolking !
  Bij Allochtonen is dit n.v.t., die halen een ‘maagd’ uit Marokko en gaan hier op ‘los’ ! Het zijn net dieren zonder moraal en verantwoordelijkheidsbesef ! Daar zullen wij het ten allen tijde tegen afleggen !

 8. Daniel

  De heer Reiss legt de vinger op de zere plek. Links weet niet hoeveel pijn ze de oprechte rechtse mensen aandoen met hun waandenkbeelden en linkse ideeën.

  Het spijt me dat ik in het verleden ook wel eens links gestemd heb. Nu ben ik ook mede verantwoordelijk voor genocide, werkloosheid van Nederlandse vakmensen, torenhoge belastingen en premies.

  In mijn onschuld (dat moet u geloven) dacht ik dat mensen die rechts stemden het wel goed hadden en geen gebrek aan middelen om normaal en zelfs vaak in redelijke luxe konden leven.
  Dat was een verkeerde gedachte die ingegeven was door de linkse propaganda op de Publieke Omroepen en de Volkskrant en het NRC.
  Nu na een week hier op deze site besef ik dat mensen niet voor niets voorstander van rechts zijn en zo tegen links.
  Die mensen worden in hun bestaan bedreigd en niet de linkse mensen. Maar door die propaganda zag ik dat niet. De linkse mensen wonen in Luilekkerland, met volop eten en drinken en nooit meer werken. Alles betaald van belastinggeld opgebracht door de hard werkende rechtse mensen. Hoe blind kan een mens zijn.

  Misschien ben ik wel te laat, edoch beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.
  Makkelijk is het niet dit op te schrijven, maar ik moet het doen. Voor mezelf en voor een betere en oprechter samenleving.

  Het spreekwoord zegt het al:
  Iemand links laten liggen, ik keek in het woordenboek een daar gingen mijn ogen pas echt open.
  Leest u dit met me mee. Ontsteltenis en verbazing zal uw deel zijn, in het woordenboek staan al sinds mensenheugenis dat links niet deugt.

  ‘Links (‘aan de linkerkant’) heeft in deze uitdrukking een negatieve betekenis. Het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) vergelijkt het met het Latijnse woord sinister, dat ‘links’ betekende, maar al in het Latijn ook ‘verkeerd, immoreel, slecht’. In het Nederlands is sinister in de betekenis ‘onheilspellend, duister, griezelig’ terechtgekomen.

  In de oudheid, in het latijn, wist men dit al.
  En ik mag het op deze zondagmorgen lezen.

  1. W.H.J. Reiss

   Ik ben niet Links en ook niet rechts ! Ik ben voor ‘de gewone man’ ! En ‘die gewone man’, die krijgt de hamer op zijn ‘kop’ N.B. van personen waarvan je zou zeggen, die staan achter ‘de gewone man’ !
   De gedachtegang van enkele Achterlijkheidspartijen zal leiden tot het verdwijnen van onze Cultuur alsook van de ‘gewone man’ !
   De vandaag jarige Maxima zal dan gelijk gaan krijgen met het in haar oor gefluisterde: “De Nederlandse identiteit bestaat niet” !
   .
   In navolging van U vind ik ook dat de media de grote schuldige is ! En nu nog !

  2. Simon Brouwenstein

   Daar spreek u een waar woord, Daniel, rechtse mensen vormen de sociaal-economische onderlaag van de bevolking die wordt uitgezogen door Links. Terecht komen deze verschoppelingen in het geweer en vechten ze, onder meer op verzetsblogs als DDS, vastberaden en saamhorig voor de terugkeer van het kapitalisme, afschaffing van de vakbonden en herstel van de oude adel die weer het roer in handen zal nemen in een fier Holland achter de dijken.

   Houzee!

   1. W.H.J. Reiss

    Bij jouw heb ik aan 1 woord genoeg: Bruinwerker !

   2. LantR.fant

    Wat zijn jullie grappig vandaag. Weet je wat? dan ga je nu toneelspelen. Doet u net of u Simon de rechtse bal bent.

 9. Pimsch

  is er hier niemand die de moeite neemt om mijn Vraag Der Vragen te lezen.
  is er hier niemand die het niveau heeft om mijn vraag enigzins te kunnen beantwoorden.
  Nederland heeft geen behoefte aan nog meer beginselloze roepers.

  1. Simon Brouwenstein

   Pimsch, vragen stel je aan Google of je raadpleegt de boeken in de Openbare Bibliotheek.
   Op een debatblog is het interessanter als je een heldere mening hebt die je kunt scherpen aan de mening van anderen.

   1. Pimsch

    Wie geen beginselen heeft en toch tumult maakt is slechts wind in dor gebladerte.

 10. Daniel

  @Pimsch

  Uw vragen zijn nogal vaag gesteld.
  Rechtvaardigheid en billijkheid zijn verwant met geilheid en lust.
  Elk mens is geregeld geil. Ook de zichzelf controlerende stijve hark en de non die haar gelofte heeft afgelegd.

  Leven draait om voortplanting, dat zit zo in onze genen gebakken. En om je voort te planten, zul je toch af en toe met een ander intiem moeten verkeren.

  Geilheid is niet hetzelfde als seks. Geilheid is dat verlangen naar intimiteit met een ander wat de seks een kans geeft.

  Het is het glijmiddel, als het ware, wat alle mogelijke barrières slecht en het meest dierlijke in ons ruim baan geeft.

  De lichamelijke component ervan is zo hoog dat we het terstond herkennen als het daar is.

  1. Pimsch

   Ach Daniel, u weet dat dit niet leuk is. En zodra uw testosteron laag is geworden door ouderdom kunt u nergens meer van genieten.
   Ik herhaal mijn vraag opdat de dwazen stoppen met hun Tumult.
   Rechtvaardigheid en Billijkheid. Kent iemand de definities? Want ik neem geen genoegen met rethoriek alleen.
   Deze woorden worden vaak luidkeels geroepen en zijn diep genesteld in onze emoties en levensbeschouwing.
   De grote instituten als Kerk, Politiek en Rechterlijke macht zijn hierop gefundeerd. Toch vind ik nergens een heldere duiding van deze grote begrippen. Wat is hun kern en wat zijn hun begrenzingen? Met rhetorica wordt slechts geknoeid met onze gevoelens, angsten en sentimenten als ware het een visvijver vol troebele schuldgevoelens.
   Geschiedkundigen, dichters, componisten en schrijvers dwepen er ook mee. Voorbeelden te over.
   Onderwijs onze kinderen glashelder wat deze begrippen zijn, zodat ze later onderscheid kunnen maken tussen zuiverheid, demagogie en intimidatie.
   Dit is een belangrijke opdracht aan onze cultuur opdat ze sterk en consequent blijft staan en voortbestaan.
   Rechtvaardigheid en Billijkheid zijn cultuurafhankelijk en het Westen is de wereld verplicht hier een onwankelbare duiding aan te geven. Rommel niet met ons geweten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.