Werkgevers doen geen water bij de wijn in conflict met FNV

Geen categoriemei 16 2015, 20:00
De spanningen tussen werkgeversorganisaties en vakbond FNV lopen op.
VNO-NCW en MKB-Nederland gaan niet in op de kritiek van FNV-voorzitter Ton Heerts. Dat bericht De Telegraaf:
De werkgevers willen blijven inzetten op vernieuwing van de cao's. Een woordvoerder van de organisaties laat weten:
"Werkgevers onderhandelen aan de cao-tafel vanuit het belang en de gezondheid van de bedrijven. Feit is dat cao’s aan vernieuwing toe zijn. Ze moeten worden aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen. De bonden moeten bereid zijn daarover te praten. En niet iedere modernisering is per definitie een verslechtering”, zegt een woordvoerder.
Heerts is daar niet over te spreken. Volgens de vakbondsleider "radicaliseren" de werkgeversorganisaties en sturen ze bewust aan op een (harde) confrontatie met de vakbond.
"De grens is bereikt aan de cao-tafels. Werkgevers komen alleen maar met verslechteringsvoorstellen, het is een keer genoeg geweest."
Aangezien beide partijen weigeren om pas op de plaats te maken is de kans groot dat de vakbonden binnenkort met grote acties komen. Zo hebben ze al acties aangekondigd bij het rijk en in de metaalbranche. Ook overweegt Heerts' organisatie om stakingen te organiseren.
Hoewel de economie het nog altijd lastig heeft gaat het dit jaar wel de goede kant op. Volgens het CPB komt de groei dit jaar uit op zo'n 1,7 procent. Daarbij zal de werkloosheid licht dalen naar 7,2%, wat historisch gezien nog altijd vrij hoog is, wat reden is voor werkgevers om aan te dringen op vernieuwing van cao's.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten