“Blatter zag bui al hangen”

Volgens geruchten kreeg Sepp Blatter te horen dat hij het volgende (en echte) doelwit was van de FBI.

BNR Nieuwsradio bericht dat FIFA-voorzitter gisteren besloot om terug te treden omdat hij gehoord had dat hij het volgende doelwit was van de FBI in diens grootschalige corruptieonderzoek naar corruptie en fraude binnen de wereldvoetbalbond.

Correspondent Reinout van Wagtendon legt uit:

“Het is waarschijnlijk niet verstandig voor hem om op dit moment naar de Verenigde Staten te reizen. Dat zal-ie ook niet van plan zijn, maar als hij dat doet is het best mogelijk dat er een arrestatiebevel loopt. Dat gaat soms in het geheim.”

Daarbij is het volgens Van Wagtendon niet onwaarschijnlijk dat de FBI de eerder opgepakte FIFA-officials inzet om Blatter te pakken. In Amerika is dit een beproefde methode om maffiabazen op te sluiten: je vangt een zogenaamde kleine vis om de grote vis op te jagen. Je belooft die kleine vissen dat ze een lage straf krijgen – of helemaal geen straf – als ze tegen de grote vis getuigen. De meeste kleine vissen werken daar aan mee. Het zou niet verbazingwekkend zijn als dat het geval nu ook is.

Van Wagtendon:

“Blatter heeft hoogstwaarschijnlijk informatie gekregen dat de bui er aan komt. Hij ziet ‘m al hangen.”

Ondertussen hebben de internationale media verheugd gereageerd op het aftreden van Blatter. Elsevier heeft een aantal nieuwsberichten verzameld. Die liegen er niet om:

 • ‘Het is goed dat de ‘Überlebenskünstler’ (overlevingskunstenaar) vertrekt,’ schrijft de Neue Zürcher Zeitung. Blatter was volgens de Zwitserse krant te veel ‘een belasting voor het instituut’. ‘Zijn opvolger wacht de Herculestaak om het imago van de FIFA weer op te poetsen’.
 • ‘Blatter, game over,’ schrijft De Telegraaf. Volgens de krant ‘zit de FBI de voetbalkeizer op de hielen’. ‘De vijfde ambtstermijn van de megalomane voorzitter van de FIFA heeft welgeteld vier dagen geduurd. De 79-jarige Blatter maakte gisteren bekend zo snel mogelijk te willen aftreden. Een vlucht naar voren, zo leek het. Een duidelijk reden gaf de Zwitser niet voor zijn terugtreding en waarom het te heet onder z’n voeten werd. Echter, met de onderzoeken van de FBI en de Zwitserse justitie worden de geluiden steeds sterker dat Blatter zelf en FIFA-secretaris-generaal Jerome Valcke persoonlijk zijn betrokken bij corruptie’.
 • ‘Blatters beslissing om op te stappen als FIFA-baas wordt alom toegejuicht,’ schrijft The Wall Street Journal. Volgens de krant wist Blatter de afgelopen jaren de druk te weerstaan, maar liep het de afgelopen dagen uit de hand.

Ondertussen laat Jordanië weten dat het graag wil dat prins Ali, de belangrijkste uitdager van Blatter bij de afgelopen presidentsverkiezingen, de rol van de Zwitser overneemt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Bromsnor

  Ongeacht of Blatter nu wel of geen strafbare feiten heeft gepleegd (wat nog moet blijken uit het onderzoek wat nu loop tegen de FIFA) krijg ik de indruk dat de media een ware hetze tegen Blatter voert wat weinig meer te maken heeft met nieuwsvoorziening.

 2. Wim

  Ik kan er niets aan doen, maar ik denk steeds aan de EU als ik dit lees.
  Natuurlijk zijn die Amerikanen bezig om de WK in Rusland te boycotten.

 3. Wim

  Nu nog het IOC.

 4. carthago

  Slow train is coming .

 5. hans-e-pans

  Zal het balletje nu eindelijk gaan rollen bij de FIFA?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.