Deze mysterieuze sjeik bepaalt wie de nieuwe FIFA-president wordt. Of wordt hij het zelf?

Sjeik Ahmad al-Fahad al-Sabah is relatief onbekend, maar heeft enorme invloed in FIFA. Wie is hij? 

Sinds de arrestatie van zeven FIFA-kopstukken en het daaropvolgende vertrek van Sepp Blatter zijn de ogen van de wereld gevestigd op de internationale voetbalbond. In de wandelgangen gonzen de geruchten over Blatters opvolger. Zou oud-topvoetballer Luis Figo de beste kans maken? Of zou de voormalige presidentskandidaat en Olympische Spelen-organisator Mitt Romney in de race zijn?

Iemand die een zeer grote rol speelt bij de beslissing over Blatters opvolging, is de Koeweitse sjeik Ahmad al-Fahad al-Sabah. In Koeweit was hij minister van olie, maar zijn meeste aandacht gaat uit naar sport. Hoewel sjeik Ahmad internationaal niet bekend is, is hij namelijk al 23 jaar actief voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Zo is hij voorzitter van de machtige Association of National Olympic Committees en van de Olympic Council of Asia. Ook, en dat is misschien nog wel het belangrijkst, is hij voorzitter van de zogeheten “solidariteitscommissie” van het IOC. Deze organisatie distribueert jaarlijks meer dan 98 miljoen dollar onder verschillende nationale olympische comité’s. Met geld komt macht, en het is dus logisch dat sjeik Ahmad een zeer invloedrijke man is in de sportwereld.

Sjeik Ahmad bij een bezoek aan Maleisië
Sjeik Ahmad bij een bezoek aan Maleisië

In april dit jaar maakte sjeik Ahmad de overstap van het IOC naar FIFA toen hij door Sepp Blatter werd benoemd als lid van FIFA’s uitvoerende comité. Sjeik Ahmad geldt als een trouwe bondgenoot van de omstreden, scheidende FIFA-voorzitter. Zo zorgde hij ervoor dat de Aziatische Voetbalfederatie niet haar steun zou verlenen aan de Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein, de uitdager van Blatter bij de FIFA-verkiezingen van afgelopen vrijdag. Op deze manier gaf hij een belangrijke bijdrage aan de overwinning van Blatter. Ook veroordeelde hij de vermeende “Amerikaanse invloed” in FIFA die tot de arrestaties van kopstukken zou hebben geleid, noemde hij Blatter “dapper” en wuifde hij de corruptiebeschuldigingen met betrekking tot het WK in Qatar van 2022 weg: die aantijgingen zouden racistisch zijn.

Die retoriek komt goed aan bij de Afrikaanse leden van FIFA, en met zijn koninklijke achtergrond heeft sjeik Ahmad ook grote invloed onder de Arabische landen. Als hij die landen te vriend weet te houden, zou sjeik Ahmad zelf weleens een zeer kansrijke poging voor het FIFA-voorzitterschap kunnen wagen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. AnnieJansz

  De Fifa is natuurlijk niets meer dan een EU op voetbalgebied.
  Dat de Bahama’s evenveel invloed op het beleid kunnen uitoefenen als 5-voudig kampioen Brazilië is te absurd voor woorden.

  De corruptie zal welig blijven tieren, maar laat het dan wel onze corruptie zijn! Ik stel voor dat Zuid-Amerika en Europa zich beter kunnen afsplitsen, de rest heeft geen *** verstand van Voetbal.

 2. Bromsnor

  “Met geld komt macht, en het is dus logisch dat sjeik Ahmad een zeer invloedrijke man is in de sportwereld.”

  Het lijkt de VN wel. Ook daar draait het om geld en macht.

  De VN van kwaad tot erger: Iran leidt voortaan UN Woman inzake vrouwenrechten
  http://brabosh.com/2015/04/16/pqpct-au5/

  Gekker kan het toch niet worden bij de VN.

 3. monach

  Ohjee een sjeik aan de macht. Dat betekent islamisering in en om het voetbal.

 4. carthago

  In alle pauzes een steniging.

 5. toetssteen

  Het is ronduit bizar dat er bij de fifa afgevaardigden zitten uit landen zonder voetbalcultuur.
  Voor de verandering eens met AJ.

 6. Simon Brouwenstein

  Het wordt hoog tijd dat het voetbal in islamitische handen komt.

 7. Seneca

  @SB
  Helemaal mee eens maar dan wel sharia voetbal gelardeerd met halal strafschoppen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.