Een dakloze veteraan vroeg haar om eten. Vier jaar later is haar leven compleet veranderd.

Één lunch veranderde haar hele leven. 

In 2011 was de 21-jarige Komal net klaar met haar medische training bij de Amerikaanse marine, en was ze met haar studie aan de prestigieuze Californische universiteit in Berkeley begonnen. Op een dag kwam er op de universiteitscampus een dakloze man naar haar toe die vroeg om geld voor eten. Komal besloot om niet zomaar geld te geven, maar nam de man mee naar een restaurant waar ze de lunch voor hem betaalde.

Het verhaal van de man schokte haar:

Hij was al twee keer uitgezonden naar Irak en nu hij terug is, zit hij langs de kant van de weg te bedelen om eten terwijl hij 26 jaar oud is. Ik kon het niet geloven

Komal kocht dus een lunch voor de dakloze veteraan, maar daar liet ze het niet bij zitten. Om zich heen zag ze veel verspilling van eten. Vooral de kantine van haar universiteit gooide vaak enorm veel eten weg – Komal snapte direct dat met dit eten ook mensen geholpen zouden kunnen worden. Ze zette een programma zodat de universiteitskantine overgebleven eten doneerde aan opvangcentra voor daklozen. Het programma was zó’n doorslaand succes, dat het al snel uitbreidde naar 140 andere universiteiten in heel Amerika.

Komal is nu 25 en directeur van de stichting Feeding Forward. Ze heeft nu ook een speciale app ontwikkeld waarmee bedrijven op een snelle manier eten kunnen doneren aan lokale daklozenopvangcentra. Het werkt zo: Als bedrijven eten overhebben, klikken ze op de Feeding Forward-app en geven ze aan hoeveel eten ze hebben. Dan komt een chauffeur van Feeding Forward het eten ophalen en zorgt dat het bij de daklozen terechtkomt. Op die manier wordt verspilling van eten tegengegaan en krijgen daklozen genoeg te eten.

Komal zegt:

Stel je voor: een voetbalstadion dat tot de nok toe gevuld is met eten. Dat is hoeveel eten er elke dag wordt verspild in Amerika. Daar wil ik verandering in brengen.

Wow. Fantastisch dat Komal haar inspirerende steentje bijdraagt om verspilling tegen te gaan en hongerige mensen te voeden. Het kost niets, het zorgt er gewoon voor dat eten dat anders in de prullenbak zou belanden, terechtkomt bij mensen die het nodig hebben. Ze is een fantastisch voorbeeld dat iedereen, al ben je maar een jonge student, het verschil kan maken voor zijn of haar medemens.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Seneca

    mooi om te zien hoe een land omgaat met haar ‘veteranen’. ik vraag mij af hoe lang het in dit land duren zal duren voordat wij hier identieke toestanden hebben.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.