Grexit dichterbij dan ooit: IMF keurt deal af

Geen categoriejun 24 2015, 12:52
De deal met Griekenland staat op springen.
Het heeft er alle schijn van dat een deal met Griekenland weer op springen staat. De voornaamste reden: het Internationaal Monetair Fonds vindt het plan van premier Tsipras te mager en heeft het afgekeurd.
Tsipras maakte rond de klok van 12 zelf bekend dat er nieuwe problemen zijn - die hij niet had voorzien. Daarom vliegt hij nu onmiddellijk met spoed naar Brussel om te kijken of er nog iets te redden valt.
Hoewel het erop leek dat de Europese regeringsleiders en de Europese Commissie uiteindelijk wel met Tsipras voorstel konden leven denkt het IMF daar heel anders over. Christine Lagarde vindt, aldus insiders, dat Tsipras te veel verwacht van mogelijke belastingverhogingen en te weinig bezuinigt. Als één van de belangrijkste geldschieters van de Grieken vindt het IMF dat onacceptabel.
De top met regeringsleiders - waarop het lot van Griekenland feitelijk echt wordt bepaald - vindt morgen plaats. Vanmiddag voert Tsipras daarom overleg met Lagarde, Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB), voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, Eurogroepvoorzitter (en onze minister van Financiën) Jeroen Dijsselbloem en directeur Klaus Regling van het Europese stabiliteitsfonds ESM. Als één van de betrokkenen niet akkoord gaat met Tsipras' plannen moet hij terug naar de tekentafel - of aankondigen dat zijn land definitief uit de euro stapt waarna het de drachme opnieuw kan invoeren.
Volgens De Telegraaf kan hij dat laatste Griekenland dat laatste al op 20 juli doen, wat sneller is dan menigeen dacht.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten