Het goedkoopste land van Europa: een tip voor de zomervakantie

Geen categoriejun 19 2015, 21:00
Ben jij van plan om deze zomer op vakantie te gaan maar weet je nog niet waar naartoe? Kijk dan even naar de resultaten van dit onderzoek.
De prijzen voor goederen en diensten lopen in Europa nogal uiteen. Dat blijkt uit onderzoek van Eurostat.
Zo is Zwitserland gemiddeld het duurst. De prijzen liggen daar 54 procent boven het Europees gemiddelde. Macedonië is juist 62 procent goedkoper en daarmee het goedkoopste land in Europa.
De prijzen van kleding en elektronica schelen per land weinig. Vooral voor alcohol, tabak en levensmiddelen zijn de verschillen tussen landen groot.
[caption id="attachment_113270" align="aligncenter" width="547"]Eurostat Eurostat[/caption]
Wat bier betreft ben je het duurst uit in Noorwegen. In dat land betaal je namelijk 250% meer dan de gemiddelde prijs voor een pilsje in de rest van Europa. In Macedonië ben je daarentegen het goedkoopst uit; daar is een biertje ruim de helft goedkoper dan het gemiddelde. Met andere woorden, in Macedonië kun je vijf biertjes drinken voor de prijs van één biertje in Noorwegen. Ik weet wel welk land ik binnenkort maar eens bezoek.
Uit het onderzoek blijkt dat de verschillen qua prijzen van alcohol en tabak behoorlijk groot zijn in Europa. We hebben het over minimaal tientallen procenten verschil, en vaak zelfs honderden. Opvallend is daarbij dat het weliswaar duurder dan gemiddeld is om in Nederland uit eten te gaan of in een hotel te overnachten, maar dat normale levensmiddelen juist goedkoper zijn dan het Europese gemiddelde.
De verschillen (wat tabak en alcohol betreft) kunnen grotendeels verklaard worden door de verschillende belastingtarieven die Europese landen hanteren. In sommige landen zijn de accijnzen erg laag, in andere landen juist relatief hoog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten