Het goedkoopste land van Europa: een tip voor de zomervakantie

Ben jij van plan om deze zomer op vakantie te gaan maar weet je nog niet waar naartoe? Kijk dan even naar de resultaten van dit onderzoek.

De prijzen voor goederen en diensten lopen in Europa nogal uiteen. Dat blijkt uit onderzoek van Eurostat.

Zo is Zwitserland gemiddeld het duurst. De prijzen liggen daar 54 procent boven het Europees gemiddelde. Macedonië is juist 62 procent goedkoper en daarmee het goedkoopste land in Europa.  

De prijzen van kleding en elektronica schelen per land weinig. Vooral voor alcohol, tabak en levensmiddelen zijn de verschillen tussen landen groot.

Eurostat
Eurostat

Wat bier betreft ben je het duurst uit in Noorwegen. In dat land betaal je namelijk 250% meer dan de gemiddelde prijs voor een pilsje in de rest van Europa. In Macedonië ben je daarentegen het goedkoopst uit; daar is een biertje ruim de helft goedkoper dan het gemiddelde. Met andere woorden, in Macedonië kun je vijf biertjes drinken voor de prijs van één biertje in Noorwegen. Ik weet wel welk land ik binnenkort maar eens bezoek.

Uit het onderzoek blijkt dat de verschillen qua prijzen van alcohol en tabak behoorlijk groot zijn in Europa. We hebben het over minimaal tientallen procenten verschil, en vaak zelfs honderden. Opvallend is daarbij dat het weliswaar duurder dan gemiddeld is om in Nederland uit eten te gaan of in een hotel te overnachten, maar dat normale levensmiddelen juist goedkoper zijn dan het Europese gemiddelde.

De verschillen (wat tabak en alcohol betreft) kunnen grotendeels verklaard worden door de verschillende belastingtarieven die Europese landen hanteren. In sommige landen zijn de accijnzen erg laag, in andere landen juist relatief hoog.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. carthago

  Ik komt niet bepaald om een biertje duur of goedkoop te drinken op vakantie, er is zoveel meer te doen op een vakantie.

 2. ktm690smcr

  maar dat normale levensmiddelen juist goedkoper zijn dan het Europese gemiddelde.

  zeg maar minder duur, zo goedkoop is het niet.

 3. Wilhelmson

  Factoren zijn enerzijds belasting en anderzijds markt konkurrentie. In vele EU landen heerst een kwasi monopolie op levensmiddelen. Waar niet , zijn de prijzen er vaak lager en producten, service beter. Macedonië is een heel mooi land, alsook Montenegro trouwens in de regio. Aanraders !

 4. Ni28

  Uit eten in Nederland is heel duur. Het ontbreekt in Nederland aan de goedkopere en goede eetgelegenheden die je in buitenland wel ziet. Een biertje of glas wijn zijn hier absurd duur.

 5. Chef-70

  Ik mis Rusland. Een stuk van Rusland hoort ook bij Europa.

 6. Chef-70

  Bovendien zijn de kleuren vreemd gekozen. Ik zou groen gebruiken waar iets goedkoper is, niet rood.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.