Hij verwelkomde drugsverslaafden in zijn laboratorium. De gevolgen daarvan zetten de wetenschap op zijn kop

Eén experiment kan enorme gevolgen hebben voor de strijd tegen drugsverslaving.

Columbia University professor Carl Hart heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar drugsverslaafden. Hoe het in zijn werk ging?

Eerder werd Hart betrokken bij een verslavingsonderzoek. De wetenschappers zetten ratten in een kooi met alleen drugs ter afleiding en keken vervolgens wat ze deden. Aangezien ratten bijzonder nieuwsgierige dieren zijn zal het niemand verbazen dat ze massaal aan de drugs gingen. Sterker nog, ze gingen net zolang door met het innemen van drugs tot ze eraan overleden.

Schokkend, natuurlijk, en het impliceert het één en ander voor menselijke drugsverslaafden. Misschien dat ze er niets aan kunnen doen: eens verslaafd, altijd verslaafd. Zolang er drugs voor handen is zullen ze ermee doorgaan en zichzelf uiteindelijk op die wijze vermoorden.

Of toch niet? Er werd namelijk ook gekeken naar wat de ratten deden als er niet alleen drugs was, maar ook snoep en/of de mogelijkheid om seks te hebben met een andere rat. Het gevolg?

Those offered alternatives to drugs — like sweets or some hanky-panky — often chose the alternatives. In other words, the addictive behavior was caused by the environment, not some attribute of the drug itself.

Vervolgens deed Hart iets opzienbarends. Hij nodigde menselijke drugsverslaafden uit om naar zijn laboratorium te komen en daar mee te doen aan dit wetenschappelijke experiment. Deze verslaafden werden vervolgens voor de keuze gesteld: drugs of $20. Je mag er maar één kiezen, ga je gang.

Net als bij de ratten bleek vervolgens dat veel verslaafden voor het geld kozen.

Zijn conclusie? Er zijn verschillende redenen dat mensen drugs gebruiken (ook als ze weten dat ze zichzelf daarmee kapot maken), maar de belangrijkste reden is in zijn ogen een gebrek aan alternatieven.

“What I now know is that the drugs themselves are not the real problem. The real problems are: poverty, unemployment, selective drug law enforcement, ignorance, and the dismissal of science surrounding these drugs.”

Hieronder een video waarin Hart dit soort zaken helemaal uitlegt:

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.