Hoe heel gezonde mensen gezond werden

Met de zomervakantie in zicht doen steeds meer mensen hun best om af te vallen. Maar hoe doe je dat op een manier die je daadwerkelijk kunt volhouden?

Dat is de vraag die Buzzfeed onlangs stelde aan een groepje mensen die de afgelopen jaren van ongezond naar kerngezond zijn gegaan. Hun antwoorden zijn in veel gevallen eenvoudiger dan je zou denken.

.

1. Het allerbelangrijkste is een goede motivatie.

Weet waarom je gezond wilt worden. De reden dat een sterke motivatie – een goede ‘reden’ – belangrijk is omdat je anders te snel en gemakkelijk opgeeft als het even tegenzit. Daarnaast moet de reden echt vanuit jezelf komen. Wat dat betreft is afvallen te vergelijken met stoppen met roken. Als je voor een ander stopt lukt het je niet, doe je het voor jezelf, dan wel.

2. Begrijp dat het doel is om gezond te worden, slankheid is een bijkomend voordeel niet het grote doel.

Veel mensen concentreren zich op het ‘afvallen,’ waardoor ze helemaal geobsedeerd worden en in de stress schieten als ze een week of twee lang geen gewicht verliezen. Dat is een totaal verkeerde strategie. Je moet je gezondheid voorop stellen, niet je gewicht. Begin op een gezonde manier te leven; de kilo’s vliegen er dan automatisch vanaf. En als het een tijdje stagneert is dat geen probleem; je wordt immers wel elke dag een beetje gezonder.

3. Probeer verschillende sporten en kies er eentje (of twee) uit die je het leukste vindt.

Je kunt niet dag in dag uit blijven sporten als je de sport die je beoefent vreselijk vindt. Zorg er dus voor dat je een sport kiest die bij je past. Voor mij persoonlijk geldt dat ik fitnessen geweldig vind, maar als je liever hardloopt of fietst, doe dat dan. Het gaat erom dat je beweegt; welke sport je precies doet is veel minder relevant.

4. Gezond eten begint met een gezonder dieet. Maar er is geen enkele reden om te overdrijven.

De McDonalds en Burger King moet je voortaan links laten liggen, maar dit betekent niet dat je helemaal niets meer mag hebben. Gezond eten betekent niet ‘niets meer eten.’ Het betekent slechts dat je naar gezonde alternatieven zoekt in plaats van de gewone, oude en vette hap.

5. Word niet depressief als je ‘de fout ingaat. Hervind je motivatie en begin morgen gewoon weer.

Het gebeurt erg vaak dat mensen die gezond beginnen te leven één keer de fout ingaan, waarna ze opeens opgeven. Dat is onzinnig. Oké, je hebt vet gegeten. Jammer dan. Morgen eet je weer gezond en ga je meteen weer naar de sportschool. Het is niets om je druk over te maken.

En dan als extra bonus deze tip: doe het rustig aan. Mensen die 20 kilo afvallen in drie maanden tijd zitten een jaar later weer op hun oude gewicht. Daar staat tegenover dat afvallers die de tijd nemen om hun overtollige kilo’s kwijt te raken vaak lang op het gezonde gewicht blijven (de rest van hun leven zelfs).

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.