ISIS legt mijnen in historische Syrische stad Palmyra

Geen categoriejun 21 2015, 18:00
De extreem-islamitische terroristische organisatie wil ervoor zorgen dat het Syrische leger de stad niet zomaar kan terugveroveren. Of is er meer aan de hand?
Het Turkse Hurriyet bericht dat ISIS mijnen en andersoortige explosieven heeft neergelegd in de historische stad Palmyra. Eerder dit jaar veroverde ISIS de stad, wat een behoorlijke klap was voor zowel het Syrische leger als het Westerse en Arabische bondgenootschap dat de terroristen eerder de oorlog verklaarde.
Hoewel het aannemelijk is dat ISIS de explosieven in stad heeft gelegd om zijn tegenstanders ervan te weerhouden Palmyra in te nemen is het mogelijk dat de groep andere bedoelingen heeft. Zoals Hurriyet uitlegt:
The Syrian Observatory for Human Rights, which relies on a network of sources on the ground, said explosives were laid at the ruins in the town in central Homs province on June 20.
“But it is not known if the purpose is to blow up the ruins or to prevent regime forces from advancing into the town,” said Observatory director Rami Abdel Rahman.
In het verleden heeft ISIS andere historische plaatsen inderdaad opgeblazen. De gedachte daarachter is dat de organisatie denkt dat het over een pre-islamitische periode gaat. In Irak hebben ze vergelijkbare plaatsen vernietigd - en in sommige gevallen antiquiteiten verkocht aan de hoogste bieder. Blijkbaar zijn er dus enkele rijke Westerlingen en Arabieren die het geen enkel probleem vinden om zulk soort gestolen materiaal te kopen - ook als het geld vervolgens in handen komt van terroristische organisaties die de fondsen gebruiken om meer onheil aan te richten in het Midden-Oosten.
In de tussentijd heeft het Assad regime een flink leger op de been gebracht ten westen van Palmyra. De kans is groot dat zij binnenkort de aanval openen op de historische stad.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten