Juncker: het is lang niet zeker dat er een deal komt tussen EU en Griekenland

Geen categoriejun 22 2015, 14:00
Markeert vandaag het begin van het einde voor Griekenlands positie in de eurozone?
Jean Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie en daardoor één van de machtigste mannen van Europa, laat weten dat het lang niet zeker is dat Griekenland en de eurozonelanden er vandaag in slagen om een deal met elkaar te sluiten.
Hij zei dat kort nadat hij de Griekse premier Alexis Tsipras verwelkomd had.
Juncker en Tsipras hadden eerder vandaag vooroverleg over de toekomst van Griekenland in de Europese Unie, en dan met name met betrekking tot diens schuldencrisis. Europa wil dat de Grieken bezuinigen, Tsipras denkt daar anders over. Hij wil de door de EU geëiste bezuinigingen uitstellen of zelfs helemaal van tafel vegen, en tegelijkertijd wederom miljarden steun krijgen van de andere eurolanden. Die laatsten hebben daar, helaas voor Tsipras, weinig zin in.
Rond 12:30 uur begon vanmiddag een overleg tussen de ministers van Financiën van de eurozone. Zij bespreken op dit moment de voortgang van Griekenland met elkaar, en het nieuwe Griekse voorstel om a) steun te krijgen en b) toch enigszins te bezuinigen. In de avond komen de regeringsleiders en staatshoofden van de negentien eurolanden vervolgens bij elkaar om over hetzelfde onderwerp te praten.
Volgens experts hangt het lot van Griekenland aan een zijden draadje. De Grieken lijken zelf in de euro te willen blijven, en tegelijkertijd steun te ontvangen, maar veel West-Europese regeringsleiders en hun bevolkingen denken daar anders over. Zij vinden dat Griekenland genoeg tijd heeft gekregen om de broodnodige hervormingen te implementeren en dat het land te weinig heeft gedaan met de miljardensteun die het al heeft ontvangen.
Video hieronder: het is al langer onrustig in Griekenland. Veel Grieken vinden dat de EU hen in een wurggreep houdt.
[video width="854" height="480" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/06/Greece_-EU-flag-burns-in-anti-austerity-trade-union-protest-480p.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten