Obama en Merkel vastberaden: meer sancties voor Rusland als situatie in Oost-Oekraïne verslechtert

Op de G7-top in Beieren hebben de zeven machtigste economieën van de wereld spijkers met koppen geslagen over Moskou.

De afgelopen dagen waren de leiders van de zeven grootste economieën van de wereld bijeen bij onze oosterburen. Behalve gastvrouwe bondskanselier Angela Merkel, waren ook David Cameron (Groot-Brittannië), François Hollande (Frankrijk), Matteo Renzi (Italië), Shinzo Abe (Japan), Barack Obama (Verenigde Staten) en Stephen Harper (Canada) van de partij. Daarnaast was ook Jean-Claude Juncker er namens de EU bij.

Eén van de belangrijkste punten op de agenda was Griekenland. De wereldleiders schaarden zich daar achter de koers van de EU, de ECB en het IMF en riepen vooral Griekenland op eens serieus werk te gaan maken van hervormingen:

Maar behalve Griekenland is ook Oost-Oekraïne uitvoerig besproken. In eerdere tijden stond de G7 bekend als de G8 en mocht Rusland ook aanschuiven. Eén van de sancties was echter dat zolang Rusland de Krim en Oost-Oekraïne blijft bezetten, dit land niet welkom is aan de tafel van de machtigste mannen (en één vrouw). Die sanctie blijft voorlopig, alsmede andere economische en vrijheidsbenemende straffen die andere landen Rusland hebben opgelegd. Sterker nog, de G7 verklaarde in hun slotverklaring dat het zwaardere sancties overweegt als de situatie in heet oostelijke gedeelte van Oekraïne nog verder verslechtert:

De regeringsleiders van de G7 hebben maandag in Zuid-Duitsland een akkoord bereikt over het verscherpen van de sancties tegen Rusland als de situatie in Oekraïne verslechtert.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat de G7 “klaar is voor het verscherpen van de sancties, als de situatie daarom vraagt”.

EU-president Donald Tusk had zich zondag voorafgaand aan de top al hard gemaakt voor eventuele strengere sancties.

De reactie van het Kremlin is er één van gelatenheid. De Russen tonen zich niet erg onder de indruk:

”Ja, we hebben opgelet bij de laatste verklaringen over sancties. Dit zijn geen nieuwe standpunten”, zei een woordvoerder van president Vladimir Poetin maandag.

Verder heeft de G7 afspraken gemaakt op het gebied van klimaat; ze besloten fossiele brandstoffen langzaam maar zeker uit te faseren en om niet toe te staan dat de wereldtemperatuur meer stijgt dan 2°C.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. Bromsnor

  De z.g “reset” met Rusland is totaal mislukt mede door het naïeve beleid (of gebrek aan beleid) van Obama.

  Ik kan het onderstaande “onderonsje” nog herinneren van Obama waaruit bleek dat Obama de kiezers wat zou voorliegen om na de verkiezingen anders te handelen. Dmitry Medvedev zal in zijn vuistje hebben gelachen om de naïviteit van Obama.

  Barack Obama in open microphone gaffe with Dmitry Medvedev
  https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=MNxEDomUlXw

 2. Simon Brouwenstein

  Het was te verwachten dat dit nieuws hier niet goed zou vallen. Putin wordt hier door velen gezien als de Bevrijder die ons gaat verlossen uit de dictatuur van het Vierde Rijk.

  1. carthago

   Jij generaliseert wel heel snel na 1 reactie, griezelstein.

  2. carthago

   Of heb je al 10 geraniums door het raam gegooid wegens ingebeelde reacties?

  3. Anna

   Brouwenstein. EU buigt diep voor de dictatuur van de Amerikanen. Amerikanen spelen mooi weer. Vrijhandel slechts als het hen uitkomt. Zij bepalen met welke landen EU staten handel mogen drijven en zaken mogen doen. Amerikaans protectionisme brengt angst, instabiliteit en oorlog mee. Dat hebben we van de Russen nog niet gezien.

  4. Anna

   We moeten verlost worden van de Dictatuur van de Amerikanen. De Russen zitten niet dag en nacht in Europa zoals de dictators uit de Verenigde- Staten.

  5. Teun

   Putin wordt hier door velen gezien als de Bevrijder die ons gaat verlossen uit de dictatuur van het Vierde Rijk.

   Jouw mening is als een voorgedrukt aangifteformulier dat al klaar lag op het politiebureau.

 3. carthago

  Frau merkel hat ein kuche gebacken op windenergie en alle mannetjes geven weer dezelfde kant een scheet op,wat een top(flop ).

 4. Anna

  De zogenaamde Top (de 7 linkmiegels) die de echt grote aankomende industrielanden (India/China/Rusland) niet bij de gesprekken wil hebben omdat ze anders niet kunnen bekokstoven hoe ze de Russen verder kunnen vernederen. Laten de oorlogzuchtige vazal van de Amerikanen Porosjenko nog voor de Top een oorlogje met de pro-Russen voeren zodat ze weer een reden hebben gevonden om de Russen verdere sancties op te leggen. De NAVO moet worden uitgebreid om Rusland totaal te isoleren. Het zal de EU vazallen nog berouwen en zullen de Russen nog heel hard nodig hebben. Die smerige hypocriete Pool Donald Tusk moest zich ook weer laten gelden. De nietsnut uit Polen. Merkel is haar eigen mening totaal ontnomen door Obama. Ze ligt aan zijn voeten. Intussen laten de Amerikanen heel Europa economisch naar de kl.. gaan. Wat een armzalige zooi in de EU.

  1. Bromsnor

   Ik heb veel meer vertrouwen in de Amerikanen dan in Rusland. Alleen niet het Amerika onder Obama.

   Obama heeft een rampzalige buitenlandse politiek gevoerd dat ertoe geleid heeft dat de Jihadisten en landen als Rusland veel terrein hebben gewonnen.

   Obama heeft in het begin van zijn Presidentschap landen als Polen laten vallen omdat hij dacht dat hij het met Putin op een akkoordje kon gooien.

   Maar Putin heeft het gedrag van Obama als (terecht) zwakte ervaren en is zijn eigen gang gegaan. (zie Ukraine)

 5. Anna

  “De zeven machtigste economieën van de wereld”? Dat denken de heren en dame zelf. Zeven landen die permanent druk doende zijn met protectionisme om eigen economie en handel op te kunnen krikken. De Amerikanen die de NAVO met alle middelen willen uitbreiden (oorlogen voeren/wapenindustrie/ schaliegas/ macht) ) om hun wapenhandel verder te vergroten en nieuwe handel/ industrielanden te kunnen vernietigen. Amerikanen vernietigen vooral Europese industrie. Het gaat allemaal alleen maar om de Amerikanen. Hun dromen moeten worden waargemaakt. Ze zitten meer in Europa dan in hun eigen Verenigde Staten. Weten de Amerikanen nog wel wie Obama is?

 6. Anna

  Angela Merkel is de slaaf van Obama geworden. Ze heeft met haar sancties tegen de Russen voor 35% vermindering van de metaalindustrie in haar eigen land gezorgd. Dat kun je kruiperige leiders noemen.

  1. toetssteen

   @Anna

   http://beurs.com/2015/06/01/een-atlantische-broedermoord

   Dat sluit uitstekend aan bij wat u zegt. Europa wordt een loer gedraaid door de VS.

 7. Simon Brouwenstein

  Ik heb Anna meerdere malen op de vrouw af gevraagd of ze Putin als een bevrijder zag die Europa zou moeten inlijven. Dit vraag ontweek ze altijd listig.

  1. toetssteen

   @Brouwenstein
   Wat er bij u maar niet in wil is dat iemand niet per se pro Putin is als hij/zij een open oog heeft voor de geopolitieke ontwikkelingen. Uw rechtlijnigheid is stuitend! Als de vinger wordt gelegd op de nogal opmerkelijke bewegingen van de EU en de VS, tatert u over pro Putin!

  2. Anna

   Brouwenstein. Anna ontwijkt helemaal niets. U hebt geen enkel weerwoord, dat is u gebrek. Zou Poetin een bevrijder zijn? Waarvan? Poetin heeft na het communisme zijn land ontwikkeld en opgebouwd tot een groot industrieland en wereldmacht. Poetin is totaal niet van plan om Europa in te lijven. Hij wil zonder het gebruik van oorlog met iedereen handel drijven. De VS en NATO hebben niet alleen het plan om heel Europa naar hun hand te zetten maar daar zijn ze al decennialang op een gluiperige wijze mee bezig. Dat is ze uitstekend gelukt. De EU “leiders” kruipen voor de NAVO/VS ten koste van eigen handel en industrie. VS/NAVO werken slecht met gebruik van protectionisme met gebruik van oorlogen. Eigen handel en economie eerst. De rest kan stikken. China,India, en Rusland laten zich niet door de NAVO en VS commanderen. Ze hebben het grootste gelijk.

 8. Daniel

  De Europese Unie is het spoor volkomen bijster. In plaats van te erkennen wat er werkelijk gaande is in Oekraïne, wil Brussel Rusland straffen voor de steun die het de aangevallen Russen in Oekraïne geeft. Poetin kan met zijn hoofd niet bij dat Europese onbegrip.

  In het zuidoosten van Oekraïne heeft de regering in Kiev volgens Poetin met zware wapens de eigen burgers aangevallen. Dat in een crisis in Oekraïne die ‘is veroorzaakt en uitgedacht door sommige van onze westerse partners’, zei Poetin dinsdag tijdens een bijeenkomst over het nieuwe Staatsbewapeningsprogramma 2016-2025.

  Op de Russische staatstelevisie legde Poetin uit dat de harde, individualistische Amerikaanse cultuur de traditionele cultuur van Europa vernietigt en daarvoor de NAVO als hefboom gebruikt. Het doel van een Amerikaanse dominantie over heel Europa is volgens Poetin ook de werkelijke achtergrond van de burgeroorlog in Oekraïne.

  Poetin stelt dat de Oranjerevoluties in Oekraïne in 2004 en in 2014 door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn uitgelokt en dat het associatieverdrag van Kiev met de EU een samenzwering van de EU is om Oekraïne te overheersen.

  Zowel Rusland als Europa hebben volgens Poetin te maken met een diepe morele crisis, die de toekomst van de samenleving bedreigt. De oorsprong van deze crisis is Amerika. Dat verwerpt samen met enkele Europese landen zijn wortels. Deze Euro-Atlantische landen zoals Poetin ze noemt, ontkennen morele principes en alle traditionele identiteiten: nationaal, cultureel, religieus en zelfs seksueel. “Ze voeren een beleid door dat grote gezinnen gelijkstelt aan homopartnerschappen en het geloof in God aan het geloof in Satan.”

  Deze westerse landen proberen volgens Poetin hun model agressief over de wereld te verspreiden. “Ik ben ervan overtuigd dat dit een regelrechte weg opent naar verval en primitivisme, met als gevolg een diepgaande demografische en morele crisis.”

  Rusland begrijpt ook niets van de trage en lakse wijze waarop het door Nederland aangevoerde onderzoek naar vlucht MH17 wordt uitgevoerd. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov vraagt zich af waarom Nederland niet al lang het onderzoeksgebied heeft opgeëist.

  De minister wil dat Nederland en de andere onderzoekende landen meer doen om de waarheid boven tafel te krijgen. Nu de room van propaganda is weggespoeld, is het mogelijk dat men de ware oorzaak van de crash niet wíl onderzoeken. Nou, zo gaan wij niet te werk,” zei Lavrov.

  “Ze willen maar niet erkennen wat voor ons zo duidelijk is. Namelijk dat de VS en Brussel de coup in Kiev hebben ondersteund, zo niet aangemoedigd,” aldus Lavrov. “Alles wordt de nieuwe machthebbers vergeven en ze kunnen doen waar ze zin in hebben. Niemand bekritiseert de uitspraken over minderheden en neonazistische stromingen.”

  Zo, nu hoort u het ook eens van Putin .

  1. toetssteen

   Daniel
   Uhm Lavrov.

   http://boinnk.nl/blog/92420/putin-de-redder-van-europa/

   En een linkje volstaat hoor en dan graag vertellen wie dit zei.

   1. Daniel

    Beste toetssteen,

    Zelf had ik een ander linkje, maar ik merk op dat veel reageerders de linkjes overslaan. Dat merk ik aan de reacties waarbij volledig aan het bijgeleverde linkje wordt voorbij gegaan.

    Uw linkjes lees ik altijd en zijn soms verbazingwekkend.
    Zo leer ik iedere dag weer.

 9. Wachteres

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/24132414/__Twee_derde_steunt_Erdogan__.html

  En ondertussen in Nederland:

  Bijna twee derde van de Turkse Nederlanders heeft op de AK-partij (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) van president Erdogan gestemd. De islamitische partij kreeg de steun van 64 procent van de Turken in ons land en de partij kwam daarmee, net als in veel andere West-Europese landen, als grootste partij uit de bus. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de Turkse centrale kiesraad.

  Toch fijn, zoveel moslims hier die niets met fundamentalistische opvattingen hebben.

  Moet links zich niet eens achter de oren krabben?

  1. Daniel

   Beste Wachteres,

   Zou u mij kunnen vertellen wat in uw ogen links is en wat rechts.
   Horen alle Nederlandse politieke partijen tot de linkerkant in uw visie, behoudens de PVV minus haar sociaal-economische paragraaf van haar verkiezingsprogramma?
   Rechts wordt voor mij steeds onduidelijker.

   Vroeger was de VVD rechts en ook het CDA had rechtse trekjes. Nu lijkt het wel of alleen Poetin en Netanyahu rechts zijn.

   Ik kan het debat hier niet meer volgen omdat ik steeds weer links en rechts door elkaar haal.

   1. CJD

    De gehele Poetin discussie heeft vrij weinig met de links-rechts tegenstelling te maken maar eerder de tegenstelling, de genen die zich verdiepen in de hele verhaal i.t.t die genen die de eenzijdige propaganda volgen geschetst door de gecensureerde staatsmedia. Er zijn genoeg divers, en politieke neutrale websites die aangeven dat de waarheid niet zo simpel en zwart-wit is als wij die in het westen doen vermoeden. Volgens mij geeft dit ook duidelijk aan dat wie geïnteresseerd is in de waarheid niet per definitie links of rechts hoeft te zijn. Duidelijk is wel dat die genen die eenzijdig de gecensureerde en partijdige media geloven vrij weinig met de waarheid te maken hebben.

    1. cmsuijkerbuijk

     @CJD
     9 juni 2015 at 11:21
     Je hebt helemaal gelijk!

    2. rexm

     Volkomen gelijk.

   2. Simon Brouwenstein

    Beste Daniël,

    Ik vrees dat mevrouw Wachteres iedereen die in het politieke spectrum links van de PVV staat als links beschouwt.

   3. Wachteres

    @ Daniel, ik zie dat Simon al voor mij geantwoord heeft. Dat verbaast me niet, eerlijk gezegd.

    Van de verschillende linkse mensen hier op de site hoor ik regelmatig dat er ‘maar een paar moslims’ zijn die achter het fundamentalistisch islamitisch denken staan.

    Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dit helemaal niet zo is en de verkiezingen in Turkije bewijzen ook het tegendeel.

    Vandaar mijn benoeming van links, ik had ook kunnen zeggen ‘de linksen die hier reageren’.

    Ik mag trouwens veronderstellen dat de PVDA, GroenLinks, de SP en D66 nog altijd links genoemd kunnen/mogen worden en dat zij zich als zodanig beschouwen.

    Wat de VVD en het CDA betreft, daar heeft zich een splitsing voltrokken, een deel is meer links georiënteerd, wat bij het CDA in het verleden problemen heeft opgeleverd, zoals u wellicht weet.

    De PVV is rechts, met bepaalde sociale opvattingen, waar ik volledig achtersta. Of die nog specifiek links genoemd kunnen worden, betwijfel ik.

    Waar het mij vooral om gaat is, dat de partijen in heel Europa die zich links noemen,de partijen zijn die geen islamkritiek dulden en die om die reden, de werkelijkheid, de islamisering van de samenleving en het feit dat heel veel moslims daar achter staan, niet willen zien.

    En dat zijn toch echt nog de partijen die zichzelf als links duiden.

    Bij de VVD en het CDA ligt dat duidelijk, om de redenen die ik hierboven boven heb genoemd, wat gecompliceerder.

 10. Philippine

  Merkel heeft niets te zeggen.
  Duitsland bestaat niet sinds 1945.
  Merkel doet wat de VS haar opdragen.

  https://www.youtube.com/watch?v=_v3_27oICcY

 11. Anna

  Arrogante ZEVEN gaan hun waarden opleggen aan de hele wereld met verdere afbouw democratie en grondrechten. De nieuwe industrielanden (BRIC ) worden niet uitgenodigd maar kapot gemaakt.
  Die ZEVEN hebben het te hoog in de bol. Ze zullen door arrogantie uitsterven.

  1. rexm

   Daar ligt nu een van de grote problemen van Het Westen,ze kunnen de BRICS landen niet kapot maken, dat is onmogelijk.
   De BRICS landen kopen enorme hoeveelheden aan goud, momenteel is er al een Azië Unie opgericht met als doel dat de munt gedekt wordt door goud.
   De schuld die de VS heeft, bestaat alleen uit schuld brieven, die geen pepernoot waard zijn, de BRICS landen gaan onder elkaar handel drijven met gesloten beurzen
   en met een munt, gedekt door het goud.
   Lees, 500.000 vaten per dag aan olie naar Rusland in ruil voor graan.
   Daar komt nog bij dat er steeds meer landen ook willen toetreden tot de BRICS, waaronder Israël.
   Als Griekenland zich aansluit bij de BRICS, zijn de rapen gaar voor het westen, geen sanctie meer, en Rusland heeft een basis in Griekenland.
   Wat heet schaakmat, de Pedro dollar is straks geen fluit meer waard.

   1. Anna

    rexm. De EU had Rusland (Europa) bij de EU moeten betrekken. Dan was heel Europa op alle gebied sterk en krachtig geweest. De Amerikanen zagen dat helemaal niet zitten. Nu zijn alle EU politici afhankelijk van een land aan de andere kant van de Atlantische Oceaan dat zich na de oorlog totaal in Europese zaken heeft ingenesteld. EU heeft niks meer in te brengen. Schoothondjes. G7 mocht enkele dagen plaats nemen op een grote eiken bank met Obama in het midden. Merkel op de schoot van Obama.

    1. _Mediaevist_

     EU + Rusland is voor de VS een concurrent die de wereld-dominantie van Washington in de weg staat. Het is vanuit Amerikaans perspectief begrijpelijk dat men daarom graag een wig slaat tussen de EU en Rusland. Dat is niet moreel heel hoogstaand, maar wel effectieve machiavellistische machtspolitiek.

 12. rexm

  Het grote probleem is dat het gruwelt bij de VS dat Rusland enorm vooruit gaat op alle gebied, Europa kan daar nog een voorbeeld aan nemen.
  De meeste burgers van Europa denken nog steeds dat Rusland is als 50 jaar geleden en dat is duidelijk mis.
  Op economisch gebied worden miljarden geïnvesteerd en hebben straks het westen niet meer nodig maar andersom wel.
  Op cultuur gebied, muziek,kunst en scholing kunnen wij nog een voorbeeld aan nemen, alleen het mag niet van die katoenplukker Obama en Truusje Merkel loopt
  daar mee weg, terwijl ze in haar studenten tijd achter de bar stond van de KGB in het voormalige Oost-Duitsland.
  Rusland heeft voor miljarden en miljarden geïnvesteerd in Azië, ook in eigen land, zuivel fabrieken, vee teelt kweek kassen, straks kunnen we kaas en de groenten kopen in Rusland.
  Hoop dat het eens doordringt bij de bevolking dat hun niet belangrijk zijn en dat het alleen om de macht en energie gaat.
  Men noemt Poetin een dictator, terwijl hij gekozen is door de Russen en hem voor bijna 90% als een held van Rusland zien, de zogenaamde leiders van de EU zijn niet gekozen, dat zijn de dictators.

 13. Anna

  Hollande gaat 200 miljoen steken om hun economie te bevorderen. De bedoeling dat de enorme werkloosheid niet verder zal toenemen. Jonge, jonge 200miljoen. Hij zat toch voor Frankrijk bij de G7 als een van de beste en grootste economische industrielanden van de wereld. Wat een kolder die G7.

 14. Philippine

  De G7 is nog niet afgelopen of de Oekrainse ministerpresident Yazenijuk en zijn Amerikaanse minister van Financiën Natalie Jaresko zitten al in Washington om met allerlei bobo’s uit de energie- en financiële branche te spreken over hoe die het beste de Oekraïne in totale afhankelijkheid kunnen storten.
  Onderwijl is de lijst van de deelnemers aan de Bilderberg Conferentie, in Telfs Tirol, openbaar gemaakt. Hij staat op de Deutsche Wirtschafts Nachrichten en de reakties zijn interessant. Ursula von der Leyen, minister van Defensie van ‘Germany’ is daar ook en er wordt gespeculeerd of zij Angela Merkel gaat vervangen binnenkort.
  Bovendien nog een nieuwtje over TTIP: de stemming nan morgen (!) is uitgesteld vanwege “spanningen” in het EP.
  Maar daar ligt DDS niet wakker van neem ik zomaar aan.

 15. Philippine

  Ukraine in de uitverkoop.
  Ziezo.
  De VS slaan toe.
  Schandalig.
  Grof.
  Ik raad iedereen aan onderstaand bericht te lezen.
  Staat dit de EU ook te wachten?

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/06/10/us-statthalter-beginnen-mit-dem-ausverkauf-der-ukraine/

 16. Philippine

  Uitspraak van Merkel:

  Zonder Rusland kunnen we niet. Ik hoop op een vrijhandelsverdrag met Rusland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.