Toeristen in de kou: omboeken Tunesië-reis kost handenvol geld

Geen categoriejun 30 2015, 12:00
Veel mensen durven niet meer naar Tunesië. Helaas is er een probleem: het omboeken of annuleren van de vakantie is erg duur.
Verreweg de meeste mensen die nog moeten vertrekken, durven of willen niet meer naar Tunesië, waar dit jaar al twee bloedige aanslagen op toeristen waren. „Er werd gezegd dat je kosteloos kunt wijzigen, maar de werkelijkheid is anders. Reserveringsafdelingen van reisorganisaties zijn moeilijk bereikbaar. Als je erdoor komt, blijkt dat de reis gratis afzeggen helemaal niet kan. En omboeken naar een andere bestemming kost honderden euro’s meer”, is de klacht die de reisindustrie gisteren massaal moest incasseren.
Hoewel Tunesië kopzorg nummer één is zorgt Griekenland ook voor veel problemen. Behoorlijk wat Nederlanders die van plan waren om op vakantie te gaan naar dat land zien dat niet langer zitten. De reden is dat ze zich a) ernstig zorgen maken over de mogelijkheid om geld op te nemen in dat land en b) omdat ze denken dat het daar flink uit de hand kan lopen de komende tijd, zeker als de Grieken uiteindelijk uit de euro worden gezet.
Reisbureaus zijn wat Griekenland betreft weinig coulant. Zij laten weten:
"Iedereen met genoeg cash kan daar prima op vakantie. Alle vluchten gaan door. Wie niet vliegt, betaalt annuleringskosten volgens de ANVR-reisvoorwaarden."
Hoewel dat klopt zijn er veel toeristen die niet met duizenden euro's op zak op vakantie willen. Zij zijn bang dat ze overvallen worden, waardoor ze ineens niets meer te makken hebben en te weinig geld hebben om terug te komen als dat noodzakelijk is.
Wat Tunesië betreft kunnen mensen die hun vakantie voor deze week gepland hadden hun reis gratis annuleren. Na het komende weekeinde is dat echter niet meer het geval. Er moet dan wel degelijk voor betaald worden.
Juridisch adviseur Frans de Bray van ReisRecht zegt ondertussen dat de reisbureau's zich er vanaf proberen te maken. Volgens hem staan klanten erg sterk als ze willen omboeken of annuleren:
"Het gaat erom of je in Tunesië nog onbekommerd vakantie kunt vieren. De situatie is er nu wezenlijk anders, dus moet je de boeking zonder kosten ongedaan kunnen maken."
Daar komt bij, zegt hij, dat toeristen hun vluchten moeten kunnen annuleren als er vliegtuigmaatschappijen zijn die hele vluchten schrappen. Als de maatschappijen dat kunnen doen zonder enorme boetes te krijgen hebben toeristen hetzelfde recht.
Ondertussen is de kans natuurlijk groot dat de problemen voor met name Griekenland zich op zullen stapelen. Dat land is voor een groot deel afhankelijk van toerisme. Als toeristen nu wegblijven vanwege de economische crisis zal de regering nog minder geld te makken hebben, wat diens problemen alleen maar verergert.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten