Toeristen in de kou: omboeken Tunesië-reis kost handenvol geld

Veel mensen durven niet meer naar Tunesië. Helaas is er een probleem: het omboeken of annuleren van de vakantie is erg duur.

Dat bericht De Telegraaf:

Verreweg de meeste mensen die nog moeten vertrekken, durven of willen niet meer naar Tunesië, waar dit jaar al twee bloedige aanslagen op toeristen waren. „Er werd gezegd dat je kosteloos kunt wijzigen, maar de werkelijkheid is anders. Reserveringsafdelingen van reisorganisaties zijn moeilijk bereikbaar. Als je erdoor komt, blijkt dat de reis gratis afzeggen helemaal niet kan. En omboeken naar een andere bestemming kost honderden euro’s meer”, is de klacht die de reisindustrie gisteren massaal moest incasseren.

Hoewel Tunesië kopzorg nummer één is zorgt Griekenland ook voor veel problemen. Behoorlijk wat Nederlanders die van plan waren om op vakantie te gaan naar dat land zien dat niet langer zitten. De reden is dat ze zich a) ernstig zorgen maken over de mogelijkheid om geld op te nemen in dat land en b) omdat ze denken dat het daar flink uit de hand kan lopen de komende tijd, zeker als de Grieken uiteindelijk uit de euro worden gezet.

Reisbureaus zijn wat Griekenland betreft weinig coulant. Zij laten weten:

“Iedereen met genoeg cash kan daar prima op vakantie. Alle vluchten gaan door. Wie niet vliegt, betaalt annuleringskosten volgens de ANVR-reisvoorwaarden.”

Hoewel dat klopt zijn er veel toeristen die niet met duizenden euro’s op zak op vakantie willen. Zij zijn bang dat ze overvallen worden, waardoor ze ineens niets meer te makken hebben en te weinig geld hebben om terug te komen als dat noodzakelijk is.

Wat Tunesië betreft kunnen mensen die hun vakantie voor deze week gepland hadden hun reis gratis annuleren. Na het komende weekeinde is dat echter niet meer het geval. Er moet dan wel degelijk voor betaald worden.

Juridisch adviseur Frans de Bray van ReisRecht zegt ondertussen dat de reisbureau’s zich er vanaf proberen te maken. Volgens hem staan klanten erg sterk als ze willen omboeken of annuleren:

“Het gaat erom of je in Tunesië nog onbekommerd vakantie kunt vieren. De situatie is er nu wezenlijk anders, dus moet je de boeking zonder kosten ongedaan kunnen maken.”

Daar komt bij, zegt hij, dat toeristen hun vluchten moeten kunnen annuleren als er vliegtuigmaatschappijen zijn die hele vluchten schrappen. Als de maatschappijen dat kunnen doen zonder enorme boetes te krijgen hebben toeristen hetzelfde recht.

Ondertussen is de kans natuurlijk groot dat de problemen voor met name Griekenland zich op zullen stapelen. Dat land is voor een groot deel afhankelijk van toerisme. Als toeristen nu wegblijven vanwege de economische crisis zal de regering nog minder geld te makken hebben, wat diens problemen alleen maar verergert.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

18 reacties

 1. Antidotum

  De salafisten hebben weer hun zin gekregen, angst, dood en verderf zaaien en destabiliseren.

  Waar blijven de niet salafistische moslims om tegen dit soort praktijken in te gaan?

  Enniewee, ze blijven muisstil, want immers………..het betreft ongelovigen. Toch?

  1. Nog1

   In Tunesië zijn ze allesbehalve muisstil. Daar wordt tegen ze gedemonstreerd, tegen ze gevochten, tegen ze geschreven en tegen ze gestemd.

   1. Bromsnor

    Tunesië is de grootste exporteur van jihadisten naar Syrië.

    1. Nog1

     Zegt wie? Of heeft ISIS tegenwoordig een persbeleid waarbij we de registratienummers van al haar personeel doorkrijgen, inclusief hun nationaliteit en geboorte/woonplaats?

     Dit soort beweringen komen uit een grote duim.

     1. Nog1

      ‘All figures based on best available data’. Juist ja, de grote duim dus.

      Want als ik de bronnen bekijk is er geen enkele bij die reeele cijfers over Tunesië zou kunnen produceren.

 2. MicMokum

  “Het gaat erom of je in Tunesië nog onbekommerd vakantie kunt vieren. De situatie is er nu wezenlijk anders, dus moet je de boeking zonder kosten ongedaan kunnen maken.”

  Tunesië was een islamitisch land en is dat nog steeds. En islamieten zijn nou eenmaal gewelddadig. Per saldo zijn de omstandigheden na de laatste aanslag (op het strand) gelijk aan de omstandigheden na de vorige aanslag (op een museum).

 3. Wim Vreeswijk

  Ik begrijp toch al jaren niet waarom Nederlanders met alle geweld in die zandbakken willen gaan liggen. Er zijn hier in Nederland toch al zat a.s. IS-kalifaten?

 4. Onder(d)(b)uiker

  Gewoon op vakantie naar de schilderswijk gaan… het oogt als niet nederlands en je hoort het er ook amper.

  1. Antidotum

   Of naar Beverwijk, onder(d)(b)uiker, is hetzelfde als dat je in Turkije loopt.
   Ben daar ooit een keer geweest, vrijwel geen Nederlandstalige te bekennen. Wel veel Baklava.

   1. Onder(d)(b)uiker

    Klopt als een bus antidotum… de laatste keer dat ik daar was, lag er een kerel op de knieen in zijn kraampje richting mekka te prevelen. Verontwaardigd liep ik verder om plotsklaps de aldaar aanwezig zijnde moskee leeg te zien lopen. Een unheimisch gevoel moet ik bekennen…

    Was ook gelijk de laatste keer dat ik in Beverwijk ben geweest.

  2. Nog1

   Als jullie mij even de adressen van de piramides, resten van de Naba-beschaving en Hellenistische en Romeinse ruines in Den Haag door willen geven, zal ik de volgende keer zeker hier blijven.

   Scheelt nl een hoop geld.

 5. Nog1

  Ik snap de logica niet helemaal; je kon toich ook geen reis annuleren na de aanslagen in New York, London, Madrid of Parijs. Waarom zou dit nu opeens anders zijn?

  1. Onder(d)(b)uiker

   Specifiek gericht tegen toeristen, uwe historische hoogheid.

   1. Nog1

    Er kwamen in Madrid en London meer toeristen om dan bij deze aanslag.

    1. Onder(d)(b)uiker

     -zucht-

     Nou, historische hoogheid… Londen en Madrid waren bomaanslagen gericht tege burgers, maar in Tunesie was het met een AK47 en werd er selectief op toeristen gejaagd… Tunesiers werden gespaard, toeristen niet.

     In Londen en Madrid was een ieder die te dicht bij de bommen in de buurt was slachtoffer, niet specifiek alleen toeristen.

     1. Nog1

      Dat maakt wat uit als ze je in fragmenten van de muur moeten schrapen.

      Overigens was de aanslag in Brussel ook op een toeristisch doel. Of tellen joodse toeristen niet?

 6. Onder(d)(b)uiker

  @ Historische hoogheid NOG1

  Je noemde Brussel eerder niet… beetje zwak om dat er als nog bij te halen als uitvlucht. Maar ook daar zit je niet juist…

  De aanslag in Brussel was specifiek gericht tegen Joden, en niet tegen toeristen. Daarom was er nadien ook extra beveiliging bij Joodse instellingen ipv toeristische trekpleisters.

  Je vraagstelling “of tellen joodse toeristen niet?” is van een bedenkelijk niveau…. Wat wil je me aansmeren historische hoogheid???

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.