Twentse kunstenaar maakt beeldhouwwerk met ISIS-vlag

Bij een expositie in Twente heeft een kunstenaar opzien gebaard door de vlag van terreurorganisatie ISIS te verwerken in zijn werk.

Bij een kunstevenement in Enschede, genaamd ‘Twente Biënnale’, is er ophef uitgebroken. Onder de beeldhouwwerken en schilderijen bevindt zich ook een werk van Hugo Kaagman. Hij heeft een beschilderd zeilbootje met wapperende zeilen aangeleverd, waarop ook prominent een ISIS vlag prijkt.

RTV Oost maakte er een reportage over:

.

Niet iedereen is blij met de kunstzinnige creatie van Kaagman. Zo heeft de Aramese Federatie geklaagd over het bouwsel:

Een kunstwerk van de Twente Biënnale met daarin de vlag van Islamitische Staat verwerkt, schokt de Aramese Federatie Nederland. Johnny Shabo van de federatie vind het onverteerbaar dat zoiets open en bloot tentoon wordt gesteld.

Het beeld ligt onder andere bij de Arameeërs gevoelig, omdat zij één van de bevolkingsgroepen zijn in Syrië en Irak die leiden onder de minderheidsonvriendelijke terreurcampagne die ISIS ontketend heeft in de gebieden die door de terroristen beheerst worden.

Maar zelf ontkent Kaagman dat hij ISIS heeft willen verheerlijken. De kunstenaar betoogt juist dat hij de terreurorganisatie ‘linke soep’ vindt. Volgens de man is zijn kunstwerk bedoelt als commentaar op de actualiteit, met bootvluchtelingen die naar Europa reizen en tussen wie zich ISIS-aanhangers verstopt zouden hebben.

„Ik heb gelezen dat er boten met vluchtelingen naar Europa komen en dat IS-strijders zich tussen hen hebben verstopt. […] Dat wil ik aankaarten met dit beeld. Stripfiguren komen naar Europa, maar IS is aan boord!”

En tegen Tubantia zegt hij:

„Ik maak met dit werk juist een statement tegen IS, als waarschuwing. Het moet aan het denken zetten. Het is verre van een verheerlijking. No way.”

Wel belooft Kaagman de ISIS-vlag op zijn gewraakte over te spuiten als er nog meer klachten binnenstromen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Pimsch

  waarom krijgen kunstenaars altijd een HOGER podium dan normale mensen?

 2. Bromsnor

  Ik hoop dat het geen subsidie geld is wat besteed is aan de rommel die hij maakt.

 3. Paul

  Het beeld ligt onder andere bij de Aramezen gevoelig, omdat zij één van de bevolkingsgroepen zijn in Syrië en Irak die leiden onder de minderheidsonvriendelijke terreurcampagne die ISIS ontketend heeft in de gebieden die door de terroristen beheerst worden.

  .
  __________

  .
  Minderheidsonvriendelijk?
  Wat ’n understatement.
  Bewust gekozen voor dit eufemisme of getuigt dit van gewenning aan wreedheid?.

 4. jonathan

  Een statement tegen het psychopatische koppensnellers Isis kunnen ze ook zonder het symbool van terreur, haat en geweld van hun zwarte vlag gedaan worden. Terecht dat de Armenen daar tegen zijn. Goed dat zij het doen. Want veel NL-ers zijn te laf of onverschillig om daartegen te demonstreren.

 5. Nicky

  Die ‘kunstenaar’ die moesten ze verbieden, althans dat bagger niveau dat hij blijkbaar produceert!
  Ga aan je werk vlerk!

  Dat kinderachtige bootje kan iedereen maken, heb je daarom je dure opleiding gekozen?

  Alles getuigt van geen sterke vormgeving; de twee kleurige primair-blauw op wit compositie is uiterst zwak, er zit geen enkele spanning tussen de (reeds bestaande, dus a-creatieve) vormen daarop, geen verwondering over noch bewondering van die rommel waarmee je het Hollandse landschap wilt verzieken. Dus STOP er mee, ga werken, doe iets nuttigs, en we hebben je ‘creatieve’ boodschappen ook niet nodig.

  Dit advies is graties, en je zult je leven in dienst van anderen kunnen stellen, als je naar mij luistert.
  En veel gelukkiger kunnen worden in een ander vak.

 6. Teun

  Aan de hand van de beschrijving van het kunstwerk kon ik de bedoeling van de kunstenaar al begrijpen en na lezing van het hele artikel bleek het ook nog te kloppen, hoewel ik ten aanzien van kunstenaars achterdochtig ben, want die zijn politiek gezien nogal links.
  De man maakt zich ongerust. Hoe kan je het beste tot uitdrukking brengen dat er op idyllische bootjes moordenaars meevaren? Voor de hand liggend antwoord: de moordenaarsvlag!
  Ben ik nou zo slim of zijn degenen die direct tegen die kunstenaar tekeer gaan nou zo dom?

 7. Ikora

  Quinsy gario noemt zich ook kunstenaar – ik bedoel maar.

 8. carthago

  Kunstwerk????

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.