Zouden werkgevers iets moeten doen aan pesten?

De helft van alle leidinggevenden die weten dat een werknemer wordt gepest, doet er niets tegen.

Dat bericht de NOS, waarbij het zich baseert op een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van vorig jaar.

Eén op de vier werknemers is weleens gepest op het werk, blijkt ook uit het onderzoek. De definitie van pesten op de werkvloer is: te maken krijgen met buitensluiting, geroddel, en spottende of vernederende opmerkingen. Blijkbaar is er dus een grote groep werknemers die zoiets weleens overkomt. Volgens een onafhankelijk onderzoek van TNO wordt een half miljoen werknemers op dit moment zelfs gepest op het werk. Bij 80.000 van hen zijn de pesterijen stelselmatig.

De gevolgen liegen er niet om: de gepeste werknemer wordt vaak depressief en kan zelfs te maken krijgen met lichamelijke klachten waaronder hartkloppingen, haaruitval, en hoofd- en buikpijn. Hierdoor werkt de gepeste persoon minder effectief dan zijn collega’s en is hij vaker ziek. We hebben het over 4 miljoen extra verzuimdagen, wat voor werkgevers 900 miljoen euro aanvullende kosten voor loondoorbetaling betekent. Het is dus in hun belang om in te grijpen als ze zien dat een werknemer (of een groepje werknemers) een collega slecht behandelt.

Opvallend is daarbij dat een kwart van de leidinggevenden er zelf ook mee te maken krijgt tijdens zijn carriere. Ondanks dat toch opmerkelijk hoge percentage grijpt slechts de helft van de leidinggevenden in als een werknemer gepest wordt door zijn of haar collega’s.

Veel mensen zullen daar ongetwijfeld kritiek op leveren, maar werknemers doen er verstandig aan om eerst en vooral ook naar zichzelf te kijken:

Overigens blijken collega’s ook zelf nauwelijks iets te ondernemen als ze merken dat een van hen wordt lastiggevallen: slechts 16 procent komt op voor de gepeste collega. 

Word jij weleens gepest op je werk? Of heb je gezien dat collega’s slecht behandeld werden door andere collega’s? Greep jij toen in of deed de leidinggevende er iets aan? Of liet iedereen het gewoon gebeuren?

Minister Asscher is vandaag met een grote campagne begonnen om dit probleem op de kaart te zetten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. zomaar

  elke werknemer is ooit op de dag afgewerkt !!, en buiten kan men nog altijd beslissen wie nu de pester is !!.

  gewoon als op de lageren school , binnen in de klas (school) , kon men je pesten, of gepest worden door de zelfde persoon (personen), toch buiten kon men dit recht zetten !!.

  met gevolg binnen werd je niet meer gepest , gevolg de pester zocht een ander slachtoffer .

  1. zomaar

   uit ervaring , ik moest al op vrij jongen leeftijd een bril dragen , dus pestte men hiermee .

   niet wetend dat ik dat ding ook af kon zetten, gevolg iedereen vond het vanaf toen heel normaal dat ik een brilletje droeg .

 2. Nicky

  @zomaar, ja een bully moet je altijd aanpakken: ze zijn altijd laf en dat verwacht hij niet. Kan je beste ‘vriend’ worden doordat hij ontzag voor je heeft gekregen!

  Overigens, Asscher doet er tenminste wat aan;
  kan er toch nog ooit iets goeds komen vanuit links?!

 3. toetssteen

  Dit is helemaal geen probleem dat door de politiek kan worden opgelost, daarom zou die zich er ook helemaal niet mee moeten bemoeien.

  Het zal moeten komen van de werkgever, want die heeft er immers belang bij dat een werknemer productief blijft.
  Kortom, het is een klus voor de bedrijfsarts en de werkgever kan hooguit verduidelijken dat e.e.a. via deze arts, hij is immers de deskundige, moet lopen.

  Ik sluit namelijk niet uit dat een goed deel van dat ziekteverzuim te maken heeft met geheel andere factoren. Die kunnen er dan op deze wijze uit worden gefilterd.

 4. ikweetwatikwil

  Woorden helpen vaak niet bij een pester. De enige mogelijkheid die zou kunnen helpen, is “zwaar geschut” . Maar dat zit vaak niet in de gepeste.
  Een paar keer ben ik het “zware geschut” van mijn dochtertje van 8 jaar geweest. Dat hielp. Je houd het niet voor mogelijk hoe wreed kinderen en pesters in het algemeen, kunnen zijn.

 5. ikweetwatikwil

  Ach dat vergat ik, wat ik vertelde in mijn reactie hierboven , vond voor 30 jaar terug plaats. Toen al praatte men over pesten en men praat er nog over en over 30 jaar praat men nog.
  Mijn dochter lapt nu haar pesters aan haar laars

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.